Доступність посилання

ТОП новини

Держава воює з олігархами чи лише «полює» на газогони Фірташа?


Дмитро Фірташ
Дмитро Фірташ

Групу хімпідприємств Ostchem звинувачують у розкраданні 2,3 мільярда гривень

МВС порушило кримінальну справу за розкрадання у держави 2,3 мільярда гривень. Цього разу «під прицілом» – групи хімпідприємств Ostchem Дмитра Фірташа. Їхніх посадових осіб звинувачують також у зловживанні службовим становищем. Ostchem відкидає це та висуває державі зустрічні претензії. Експерти ж припускають, що конфлікт наразі спрямований на ослаблення впливу Фірташа та тиск на нього: держава хоче повернути контроль над газомережами.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Керівник МВС Арсен Аваков на своїй сторінці у Фейсбуку написав, що «терпіти таке знущання над державою неможливо», тож МВС порушує кримінальне провадження проти осіб групи підприємств Дмитра Фірташа OSTCHEM.

Арсен Аваков
Арсен Аваков

Справу відкрито за частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу, тобто привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах.

«Дії посадових осіб підприємств «Азот», «Рівнеазот», «Концерн Стирол», «Сєверодонецького об’єднання «Азот» розцінюються як дії, що призвели до розкрадання у держави коштів на суму понад 2,3 мільярда гривень», – написав Аваков на своїй сторінці у Фейсбуку.


Водночас у коментарях до повідомлення глава МВС додає, що вже 3 квітня мають початись перші допити проти фігурантів справ. Тим часом напрацьовані матеріали передають для процесуального керівництва і визначення підслідності в Генпрокуратуру.

У Фірташа відкидають звинувачення і висувають зустрічні претензії

Утім, в Ostchem називають безпідставними обвинувачення МВС про розкрадання державних коштів. Про це стало відомо із заяви прес-служби, опублікованої на Фейсбук-сторінці групи підприємств. Зокрема, йдеться про те, що вони «не є розпорядниками бюджетних коштів, тому не можуть ними розпоряджатися і тим більше розкрадати».


Окрім того, там зазначають, що борги підприємств Ostchem перед структурами «Нафтогазу України» були сформовані практично повністю в період до придбання цих підприємств групою Дмитра Фірташа Group DF. Таким чином, мовиться далі в заяві, будь-які звинувачення на адресу чинних посадових осіб підприємств є «некоректними».

Водночас вони висувають зустрічні претензії, зауважуючи, що «борги державних компаній перед азотною групою Ostchem істотно перевищують їхні борги перед держструктурами». Зокрема, «Одеський припортовий завод», який належить державі, досі винен підприємствам групи Ostchem понад 5 мільярдів гривень, стверджують у Фіоташа.

«Тим не менш, Ostchem не вживає жодних заходів щодо стягнення цих боргів, розуміючи фінансово-економічне становище в державі», – мовиться в заяві групи підприємств Ostchem.

Держава хоче повернути під контроль частину газогонів Фірташа – експерт

Політичним з’ясуванням стосунків держави з олігархами назвав кримінальне провадження проти Фірташа експерт із енергетичних питань Юрій Корольчук. Надалі процес розгортатиметься у двох напрямках: навколо хімічних підприємств, що у власності Дмитра Фірташа, та газорозподільних мереж.

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

Фактично, каже він, справа проти підприємств Ostchem порушуються, аби повпливати на Дмитра Фірташа та змусити його поступитись державі у сфері газорозподільних мереж. Наразі близько 2/3 підприємств, які постачають газ, контролюються саме групою Фірташа. Таким чином, мова йде про понад 70% ринку облгазів, що поставляють газ по газомережах. Свого часу Фірташ отримав ці газомережі у користування за результатами конкурсу, тож має право їх використовувати, пояснює експерт. Держава ж зацікавлена у тому, щоб знайти підстави та забрати «ласий шматок» під власний контроль.

«Там підкопатись буде дуже важко. До певної міри позиція держави – використати борги перед державою як певний варіант тиску групи Ostchem, щоби змусити їх поступитися частиною газомереж – це глухий кут», – вважає експерт.

Позивається проти Фірташа держкомпанія, яку майже ліквідували – експерт

Водночас судові справи щодо повернення газорозподільних мереж у державну власність ініціювала дочірня компанія «Нафтогазу». Це підприємство, зауважує експерт, перебуває на етапі ліквідації ще з 2011 року.

«Тільки навіть цей фактор може свідчити про те, що насправді ми бачимо банальне використання державних інструментів для того, щоб натиснути на Дмитра Фірташа», – каже він.

Таким чином, каже Юрій Корольчук, уряд та підпорядковані йому Міненерго і «Нафтогаз» свідомо тиснуть на Фірташа заради власних інтересів. На думку експерта, це свідчить, що за рік в Україні мало що змінилось: політики та бізнес і далі використовують державу як інструмент для власних інтересів.

Водночас, зауважує експерт, дочірня компанія «Нафтогазу», що судиться з підприємствами Ostchem, дійсно має обґрунтовані претензії щодо давніх боргів. З точки зору платіжної дисципліни, каже він, борги слід повертати. Корольчук зауважує, що вони накопичувались із 2010 року – часу, коли долар коштував по 8 гривень, а ціни на газ були іншими. Наразі ж де-юре борги залишаються, а де-факто обсяг їх девальвував.

Ostchem на офіційному сайті заявляє, що є ключовим напрямком бізнесу Group DF Дмитра Фірташа. Наразі підприємства OSTCHEM виробляють близько 3% азотних добрив у світі. Продукція групи експортується більш ніж у 100 країн. Дистрибуторська мережа групи покриває всі сільськогосподарські регіони України, що дає можливість українським аграріям купувати необхідні їм добрива у повному обсязі цілий рік.


На цю ж тему:

03.04.2015
Уряд не повинен допомагати олігархам – Лановий

Коли олігархи зрозуміють, що держава не покриватиме їхні збитки, вони почнуть позбуватися цих підприємств, і відбудеться справжня реструктуризація – експерт далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG