Доступність посилання

ТОП новини

Китайський банк розвитку ризикує підірвати вплив США в Азії


Китай планує створити свою «альтернативу Світовому банку»

Рішення Китаю створити свою альтернативу Світового банку для азійських країн перетворюється на значну проблему для США. В американській адміністрації говорять, що дуже сумніваються в корпоративних стандартах управління нової установи і висловлюють побоювання, що Банк інфраструктурних інвестицій стане інструментом впливу Китаю на своїх сусідів у регіоні.

Китайський банк розвитку ризикує підірвати вплив США в Азії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Долучитися до Азіатського банку інфраструктурних інвестицій (AIIB), створюваному за ініціативою Пекіна висловили майже 50 країн, від Ізраїлю до Росії. Його членами хочуть бути і Бангладеш, і В’єтнам, і Індія, і Казахстан, і Катар, і Малайзія, і Пакистан. З країн регіону Китай відмовив лише Північній Кореї, а Японія та США відмовилися від участі самі. Навіть Німеччина, Франція, Британія та Італія заявили про бажання приєднатися до банку, чий статутний капітал сягне 50 мільярдів доларів, і чиїм завданням будуть інвестиції в інфраструктурні проекти, як будівництво доріг та залізниць в Азії.

За звичайних обставин, бажання якоїсь країни долучитися до новоствореного інвестиційного банку не робить з цієї події сенсацію. Але, за повідомленнями, Сполучені Штати серйозно занепокоєні появою потужного конкурента, який би міг змагатися зі впливом США у проектах розвитку і стати альтернативою до Світового Банку, в якому США мають значний вплив. Повідомляють, що США вели закулісні переговори зі своїми найближчими партнерами, намагаючись відрадити їм участь у китайському проекті, чи принаймні відтермінувати її.

Марі Гарф
Марі Гарф

Офіційно, США заявляли, що їх турбує лише питання дотримання високих стандартів керівництва.

«Ми чітко заявили, що коли вони зроблять певні кроки щодо підтримки високих стандартів, вироблених світовою спільнотою протягом останніх 70 років, такі нові інституції можуть бути корисними. Тож ми вважаємо, що вони мають ухвалити ці високі стандарти, включно з сильним наглядом за діяльністю ради директорів, екологічними та соціальними стандартами. Це безумовно, важливо для нас», – сказала речниця державного департаменту Марі Гарф.

Голова КНР Сі Цзіньпін з гостями Азіатського банку інфраструктурних інвестицій (AIIB) у Пекіні, 24 жовтня 2014 року
Голова КНР Сі Цзіньпін з гостями Азіатського банку інфраструктурних інвестицій (AIIB) у Пекіні, 24 жовтня 2014 року

Офіційний Пекін заявляє, що у Вашингтоні не мають підстав для хвилювання: новий банк розвитку буде доповнювати, а не намагатися підмінити собою існуючі інституції. Про це заявив міністр фінансів Китаю Лю Джівей.

Індійський фінансовий експерт Раджив Бісвас говорить, що банк може стати корисною інституцією, бо він зв’язує розвинуті багаті країни і країни, які потребують капіталу та експертизи.

«Концепція полягає у тому, що більш розвинуті країни і ті, що в регіоні, Китай чи Сінгапур, будуть вкладати капітал. А країни, що розвиваються, включно з країнами Південно-східної Азії, чи Центральної Азії, зможуть запозичити гроші для своїх інфраструктурних проектів», – говорить фінансист.

Щодо корпоративного керівництва, то індійський експерт вказує на те, що хоча Китай і виступив ініціатором створення банку, участь у ньому багатьох країн заходу та розвинутих азійських країн, повинна стати запорукою того, що високі стандарти в цій царині будуть підтримані.

За деякими оцінками, потреби в грошах для розвитку інфраструктури сягають в країнах Азії 8 трильйонів доларів до 2020 року. Частково ці потреби міг би задовольнити новий банк.

Над матеріалом працювали Марія Щур та Mark Baker

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG