Доступність посилання

ТОП новини

Імовірність наступу росіян майже 100% – експерт


Доброволець батальйону «Азов» під час військової підготовки поблизу Маріуполя в Донецькій області, 27 січня 2015 року
Доброволець батальйону «Азов» під час військової підготовки поблизу Маріуполя в Донецькій області, 27 січня 2015 року

«Крихка умовність мінських угод може розсипатися навесні, щойно лісові смуги зазеленіють і дадуть змогу противнику діяти менш відкрито»

Майже стовідсотковою називає ймовірність поновлення бойових дій навесні в Донецькій і Луганській областях військовий експерт, колишній заступник міністра оборони України Леонід Поляков. Він разом із колишнім начальником Генштабу Збройних Сил України, військовим діячем Володимиром Заманою цього тижня провели низку зустрічей у Державному департаменті США, Пентагоні й офісі віце-президента. Обоє переконували американських партнерів прискорити процес надання Україні бодай того обладнання, щодо якого вже є домовленості, зокрема, броньованих і неброньованих автомобілів Humvee, а також пояснювали, як ще можна посилити обороноздатність України і чому це – головна запорука миру.

​Крихка умовність мінських угод може розсипатися навесні, щойно лісові смуги зазеленіють і дадуть змогу противнику діяти менш відкрито, каже Леонід Поляков. Цю тезу він намагався донести партнерам у Вашингтоні.

«Коли зазеленіє природа і дозволить діяти більш скритно, то намагання отримати тактичні успіхи в межах Донецької і Луганської областей майже стовідсотково буде. Вони будуть намагатися відсунути наші війська далі від Донецька, далі від Луганська. Вони будуть дуже намагатися підійти принаймні ближче до Маріуполя або обійти його. Щоби контролювати все узбережжя в межах Донецької області», – сказав Поляков.

З ним погоджується колишній начальник Генштабу Збройних Сил Володимир Замана. Недавно він побував у всіх військових частинах у зоні антитерористичної операції. Настроєм бійців залишився задоволений. Каже: хлопці пройшли крізь таке пекло, що налякати їх чимось нині буде важко.

«Мене дуже задовольнив їх такий, знаєте, діловий настрій, спокійна робота, впевненість у собі. Володіння ситуацією. Відсутність такого, знаєте, шапкозакидання: вони розуміють, що противник дуже серйозний. І попереду дуже серйозні події, скоріш за все, будуть. Тому що всі практично не вірять в те, що ці мінські домовленості можуть призвести до якихось позитивних результатів», – сказав Замана.

Україна має бути готовою до продовження ескалації конфлікту в районі Донецького аеропорту, на півночі Луганської області й у Маріуполі, каже він, доки побоюючись посилення санкцій, Росія буде вести більш-менш спокійну «гру». Тож вирішальним для України стане літо, коли Європейський Союз і США переглядатимуть питання санкцій.

«Можливо, до цього часу якась буде ось така ситуація зберігатися, коли Росія реально приймаючи участь у конфлікті, не переходить ту червону лінію, а десь біля неї межує і таким чином хоче світу продемонструвати, що вона – не зацікавлена сторона конфлікту. Це внутрішня проблема України, але в залежності від рішення, яке буде прийнято влітку, може відбутися все, що завгодно, і ми до цього маємо бути готові», – каже Замана.

Зокрема, він не виключає й імовірність наступу з будь-якого напрямку.

«Те, що ми зараз зосередилися на території, яка контролюється терористами і сепаратистами, – це дуже небезпечно. Тому що ми знаємо, що зараз і в Криму, і на північних кордонах України, зосереджені значні угруповання збройних сил Російської Федерації, які сьогодні, може, виконують завдання якогось залякування, а завтра можуть бути застосовані», – каже він.

Вже зараз Україні одночасно доводиться справлятися з бойовими діями у воєнній зоні й паралельно – з посиленням підривної роботи у сусідніх містах, Харкові й Одесі, каже Поляков. Шанси стримати можливий наступ відчутно зросли б, якби США допомогли Україні посилити обороноздатність. Саме тому у Вашингтоні він не лише пояснював ситуацію на місцях, а й говорив про прискорення надання допомоги.

«Про прискорення, оскільки постачання тих броньованих чи неброньованих Humvee, яке вже було оголошено й почато, ну, принаймні, на нашу думку, воно відбувається занадто повільно. І нам потрібно поспішати, у тому числі з огляду на можливий агресивний характер дій».

Обидва експерти переконані: якщо Україна залишиться неозброєною, спокуса для Путіна лише зросте.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG