Доступність посилання

ТОП новини

Російська опозиція готує акцію за припинення воєнних дій в Україні


Акція пам'яті Бориса Нємцова у Москві, 1 березня 2015 року (©Shutterstock)
Акція пам'яті Бориса Нємцова у Москві, 1 березня 2015 року (©Shutterstock)

Опозиціонери подали заявку на нову протестну акцію 19 квітня, заздалегідь відмовившись проводити її на околицях Москви

Анастасія Голубєва

У понеділок вранці представники російської опозиції подали до мерії Москви заявку на проведення 19 квітня протестної акції. Хода під назвою «Марш миру і свободи», за задумом організаторів, має пройти від Трубної площі до площі Революції і завершитися мітингом. Передбачувана чисельність учасників, зазначена в заявці, –​ 30 тисяч осіб. Якщо влада не дасть дозволу марш, він відбудеться у форматі несанкціонованої акції або буде скасований.

За словами журналіста і громадського активіста Олександра Рикліна, заявниками акції виступили лідер руху «Русь сидящая» Ольга Романова, колишній помічник президента Росії Бориса Єльцина Георгій Сатаров, вчитель історії московської гімназії №1567 Тамара Ейдельман. Під час ходи прозвучать вже звичні вимоги до влади: боротьба з корупцією, збереження свободи слова, захист бізнесу та економіки. Ті, хто прийдуть, також вшанують пам'ять лідера опозиції Бориса Нємцова, який був убитий наприкінці лютого напередодні протестного маршу «Весна».

Минула акція опозиції була перенесена міською владою до району Мар'їно, замість центру Москви, де хотіли її провести організатори ходи. Організатори погодилися на перенесення, вислухали безліч звинувачень на свою адресу, але марш в Мар'їно не відбувся з іншої причини: напередодні нього в центрі Москви був убитий Борис Нємцов, і опозиції з другої спроби вдалося переконати московську владу в екстреному порядку погодити ходу в центрі столиці у пам'ять про політика. У підсумку у ній взяли участь, за різними даними, від 20 до 50 тисяч осіб.

Цього разу, за словами організаторів акції 19 квітня, вони наполягатимуть на проведенні мітингу в межах Садового кільця. На випадок, якщо мерія відкине спочатку запропонований маршрут від Трубної площі до площі Революції, каже Олександр Риклін, є два «запасних варіанти», всі вони раніше під час проведення подібних акцій не використовувалися. У розмові з Радіо Свобода Риклін також заявив, що у разі відмови влади узгодити ходу і мітинг в межах Садового кільця опозиція може вийти на несанкціоновану акцію. Громадський активіст Петро Царьков не виключає, що в разі відмови влади акція 19 квітня і зовсім може бути скасована.

На відміну від маршу «Весна», 19 квітня опозиція має намір висунути під час ходи більш радикальні і більшою мірою політичні, ніж економічні, вимоги. Головними гаслами маршу «За мир і свободу» стануть вимоги виведення російських військ з України і припинення військових дій. Учасники маршу згадають і Бориса Нємцова, каже співголова руху «Солідарність» Петро Царьков. На думку Олександра Рикліна, в російському суспільстві «згущується атмосфера невдоволення», і головною вимогою на марші 19 квітня буде «створення умов для зміни режиму влади в країні».

Цей режим тим неприємний і тим небезпечний, що демократичними інструментами його змінити не можна
Дмитро Орєшкін​
Дмитро Орєшкін
Дмитро Орєшкін

Політолог Дмитро Орєшкін вважає, що ситуація в суспільстві, яка стала напруженішою після вбивства Бориса Нємцова, може зіграти не на руку опозиції: «Думаю, що, дійсно, є зміни в суспільстві. Але складно зрозуміти і передбачити, якого саме типу. Люди розчаровуються, люди дратуються, люди втомлюються, люди бачать, що їх ошукують. Зростає градус агресії. Тільки незрозуміло, в якому напрямку ця агресія буде каталізована владою і засобами масової інформації. Щось змінюється, але зовсім не факт, що змінюється на користь тієї законної, легальної опозиції , яку представляють організатори маршу 19 квітня. Цей режим тим неприємний і тим небезпечний, що демократичними інструментами його змінити не можна. Він може впасти тільки за рахунок конфлікту всередині еліт, в результаті зовнішньої агресії або за рахунок того, що економічна модель припинить працювати. Тоді в державному організмі припиниться обмін речовин, і настане смерть. А в процесі демократичних виборів він змінитися не може, тому що вибори не є демократичними і контролюються режимом».

Представники мерії Москви вже сказали, що розглянуть подану опозицією заявку «у встановлені законом терміни». Про можливу участь в акції таких опозиційних лідерів як Олексій Навальний або Михайло Ходорковський (вони були серед заявників маршу «Весна») поки нічого не відомо – з їхніми представниками, як писав РБК, ніхто з організаторів маршу «За мир і свободу» перед подачею заявки не консультувався.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG