Доступність посилання

ТОП новини

Музичук підтвердила, що українці – дуже розумні люди – віце-президент Федерації шахів


Марія Музичук (праворуч) на чемпіонаті в Сочі, 5 квітня 2015 року
Марія Музичук (праворуч) на чемпіонаті в Сочі, 5 квітня 2015 року

«Адже шахи – це визнаний інтелектуальний спорт номер 1 у світі» – Гнип

5 квітня в російському Сочі п’ятнадцятою чемпіонкою світу з шахів стала 22-річна спортсменка зі Стрия Львівської області Марія Музичук. Дівчина виросла в шаховій сім’ї і їхала на змагання з сестрою Ганною, яку вважали фавориткою Чемпіонату. Однак та через певні проблеми спізнилася на кілька хвилин; їй зарахували технічну поразку. Тож повернула Україні почесний титул молодша Марія, розповів віце-президент Федерації шахів України Юрій Гнип. А представниця Росії (що вперше з 2008 року доходить до фіналу чемпіонату) Наталя Погоніна стала другою.

ЗАВАНТАЖИТИ
Гоу Іфань
Гоу Іфань

– Марія з шахової сім’ї. Батько і мати заслужені тренери України. Старша сестра (Ганна) – чинна чемпіонка світу з шахів у такій дисципліні як бліц, тобто блискавичні шахи.

Ми ще раз підтвердили, що українці – дуже розумні люди. Адже шахи – це визнаний інтелектуальний спорт номер 1 у світі
Юрій Гнип

За рейтингом Марія входить до першої дюжини (рейтинг ФІДЕ – міжнародної організації шахістів), вона на зрості, в прогресі постійному. У матчі з Гоу Іфань (це китаянка, дуже сильна спортсменка), що відбудеться десь наприкінці цього року, у Марії будуть дуже гарні шанси на перемогу.​

​Там вона захищатиме свій титул чемпіонки світу (у парні роки відбуваються матчі за нокаут-системою, а в непарні – за звання чемпіонки світу, але нещодавній чемпіонат у Сочі перенесли на 2015 рік з різних причин).

– Що ця перемога означає для України, для українського спорту?

– Для України ми ще раз підтвердили, що українці – дуже розумні люди. Адже шахи – це визнаний інтелектуальний спорт номер 1 у світі.

Три роки тому перша українська шахістка виборола цей титул. Зараз він просто повернувся до нашої країни
Юрій Гнип

Три роки тому перша українська шахістка виборола цей титул. Зараз він просто повернувся до нашої країни. У 2012-му першою чемпіонкою світу – українкою – стала харків’янка Анна Ушиніна. Мали ми чемпіоном і Руслана Пономарьова.

Дуже важко знаходити кошти на відрядження наших спортсменів на міжнародні змагання

Взагалі, зараз українська збірна перемогла російську збірну на шаховій Олімпіаді, щоправда, змогли ми посісти лише третє місце. Але наша шахова команда, в якій Марія Музичук грає на другій дошці, є чемпіоном світу і Європи.

– А чи підтримує наразі шаховий спорт держава?

«Ти береш сукню на церемонію відкриття?» На що я відповіла: «Я беру сукню на церемонію закриття!» Я сподівалася виграти цей чемпіонат навіть до того, як він почався
Марія Музичук

– Певна підтримка від держави є. Але, звичайно, в цій ситуації, в якій ми опинилися (в першу чергу, це девальвація нашої національної валюти), дуже важко знаходити кошти на відрядження наших спортсменів на міжнародні змагання. Але ми маємо надію, що питання відряджень наших команд у цьому році таки будуть вирішені позитивно.

На прес-конференції після перемоги Марія Музичук розповіла: «Коли ми ще вдома пакували речі, моя сестра спитала мене: «Ти береш сукню на церемонію відкриття?» На що я відповіла: «Я беру сукню на церемонію закриття!» Тобто я сподівалася виграти цей Чемпіонат навіть до того, як він почався».

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG