Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче на Донбасі не замороженого, а динамічного конфлікту – експерт


Ймовірність «замороження» конфлікту на Донбасі: погляд з Брюсселя
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00

Вірогідність «замороження» конфлікту на Донбасі: погляд з Брюсселя

Чи є шанси в південного сходу України уникнути долі Карабаху й Придністров’я?

Брюссель – Яка подальша доля Донбасу? Перетворити його на врегульований заморожений конфлікт Росії не вигідно, бо їй треба, щоб там горіло – вважають деякі європейські аналітики. Інші переконані, що «замороження» ситуації дасть змогу виграти час до зміни російської влади. Натомість, уникнути придністровського чи південноосетинського сценарію допомогла б не ОБСЄ, а миротворча місія ЄС, вважає голова Місії України при ЄС Костянтин Єлісєєв.

ЗАВАНТАЖИТИ

Чи перетвориться Донбас після року війни та нинішнього поверхневого затишшя на черговий заморожений конфлікт на кшталт Придністров’я чи Нагорного Карабаху? Чи не досягне своєї мети Кремль: створити в Україні нестабільну та вибухонебезпечну зону, через яку Євросоюз триматиме всю державу на відстані й всіляко уникатиме подальшої інтеграції до своїх структур?

Очільник Європейської служби зовнішніх дій Ґуннар Віґанд, який опікується зв’язками з Росією та державами Східного партнерства відмовився відкрито коментувати таку вірогідність. Категорично не дають своїх коментарів і представники Росії у Брюсселі, скажімо, посол при НАТО Олександр Грушко.

Тим часом, директор програми конфліктології стокгольмського Міжнародного інституту дослідження миру Нейл Мелвін каже Радіо Свобода, що насправді жоден конфлікт до кінця ніколи не заморожується, бо на його думку, тільки «суттєво зменшується обсяг насильства, але завжди існує загроза відновлення конфлікту».

Москва не зацікавлена в чітко врегульованому замороженому конфлікті. Їй потрібен динамічний, тліючий конфлікт. Це їй дає найбільше впливу
Нейл Мелвін

«Москва не зацікавлена в чітко врегульованому замороженому конфлікті. Їй потрібен динамічний, тліючий конфлікт. Це їй дає найбільше впливу, – каже фахівець з питань конфліктології. – Крім того, вона сама вже не спроможна проконтролювати вповні використання сили, бо є групи й з-поміж місцевого населення, які підтримують цей конфлікт, хоча вони в меншості й інтегровані з Росією».

Від «замороження» може врятувати місія ЄС – Єлісєєв

Нейл Мелвін свого часу працював радником при ОБСЄ. Він визнає, що ця організація могла б направити на Донбас не моніторингову, а значно впливовішу й потужнішу місію з попередження конфлікту. Але таке рішення блокуватиме Росія.

Костянтин Єлісєєв, голова Представництва України при ЄС теж визнає, що присутність спостерігачів ОБСЄ в зоні війни не гарантує миру, однак є інший вихід.

Досвід ОБСЄ, на жаль, свідчить про те, що де працює лише ОБСЄ, там з’являється заморожений конфлікт
Костянтин Єлісєєв

«У ЄС уже є досвід, дуже успішний досвід роботи на цьому напрямі. А досвід ОБСЄ, на жаль, свідчить про те, що де працює лише ОБСЄ, там з’являється заморожений конфлікт. Я не буду зараз перераховувати ці заморожені конлікти, які ми на сьогодні маємо», – каже український дипломат, наголошуючи на необхідності саме миротворчої місії ЄС.

«Це буде гарантією того, що цей конлфікт не стане замороженим, – переконаний Єлісєєв. – Перебування на території Донбасу представників країн ЄС буде гарантією того, що вони отримуватимуть інформацію з перших вуст, вони бачитимуть, що відбувається на місцях».

Нова «чорна діра» для очікування змін російської влади?

На думку наукового директора Брюссельської школи міжнародних студій Тома Казьєра, замороження ситуації та бойових дій на Донбасі, це наразі не найгірший варіант.

Санкції Заходу досі не виявилися ефективним та успішним способом відмовити Росію від її нинішньої політики
Том Казьєр

«Навіть якщо політичний діалог не принесе бажаних результатів, як на мене, це наразі єдиний правильний шлях, – каже він. – Він дасть змогу виграти час і, можливо, дочекатися змін у владі в Кремлі. Наразі дуже складно сказати, що дасть змогу попередити замороження конфлікту на Донбасі. Санкції Заходу досі не виявилися ефективним та успішним способом відмовити Росію від її нинішньої політики».

Альтернативою замороженому конфлікту як поганому миру може бути або війна, або стабільний, справжній мир. Однак на останній наразі як в Україні, так і у ЄС не сподіваються доти, доки український уряд не відновить повного контролю над східним кордоном.

  • Зображення 16x9

    Віталій Єреміца

    Кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі з 2008 року. Родом із Буковини

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

XS
SM
MD
LG