Доступність посилання

ТОП новини

Як Кремль купує депутатів у стінах Європарламенту


Карикатура Олексія Кустовського
Карикатура Олексія Кустовського

«Друзі Путіна» керуються грошовими мотивами, але європейську політику визначають не вони – Ґалер

Брюссель – У той час, як Євросоюз намагається зміцнити свою єдність у тиску на Москву, у середу Кремль із дружнім візитом відвідує грецький лідер, представник крайньолівих Алексіс Ципрас. Незгода із санкціями щодо Росії в столицях Греції, Кіпру, Угорщини та з боку окремих радикальних політичних сил інших держав вкотре свідчить: всередині ЄС активно діють проросійські сили. Втім, як пояснюють у Брюсселі, так звані «друзі Путіна» в ЄС, підтримуючи політику Москви, керуються, насамперед, не ідеологічними, а фінансовими мотивами.

Хто лобіює інтереси Кремля в стінах Європарламенту?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:43 0:00

Хоч Єврокомісія й закликає Грецію, що з Москвою об’єднана Європа має говорити «одним голосом», її лідер Алексіс Ципрас вирушає до Москви, як пояснюють європейські оглядачі, «фліртувати» й домовлятися з Путіним про можливий кредит чи знижку на газ. Так само, угорський прем’єр Віктор Орбан, якого у нього вдома ще називають «молодшим братом Путіна», з Москвою налагоджує економічні контакти й отримує звідти фінансову підтримку.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Віктор Орбан та Володимир Путін після спільної прес-конференції, Будапешт, лютий 2015 року
Віктор Орбан та Володимир Путін після спільної прес-конференції, Будапешт, лютий 2015 року

Тим часом, щоб відчути, наскільки тісні зв’язки деяких європейських політиків та партій із Кремлем, достатньо відвідати Європарламент. Наприклад, французький депутат від праворадикального Національного фронту Жан-Люк Шаффхаузер виступив із приватною ініціативою провести форум за єдність та мир просто в Донецьку й Луганську у травні цього року.

– Нас запросила «місцева влада». Зазвичай, вона бере на себе витрати, а ми оплатимо тільки свою подорож, – каже французький ультра-правий політик.

– Хто є ця місцева влада для вас? Сепаратисти?

Ми звернулися до «місцевої влади» Донецька та Луганська. На цей момент це вони – місцева влада
Жан-Люк Шаффхаузер

– Ми звернулися до «місцевої влади» Донецька та Луганська. На цей момент це вони – місцева влада», – пояснює цей галасливий, активний критик зовнішньої політики ЄС щодо Росії. До речі, сам Шаффхаузер уже побував за останні півроку на контрольованих сепаратистами територіях: їздив спостерігати за незаконними, ніким не визнаними «виборами» 2 листопада.

Депутати Національного фронту – це голос Кремля – Таннок

Але така його, умовно кажучи, «миротворча» діяльність в обхід офіційного українського уряду пов’язана з прямим фінансуванням із Росії, каже польський євродепутат Яцек Саріуш-Вольський.

Пан Шаффхаузер, за даними ЗМІ, був залучений до отримання Національним фронтом Ле Пен позики від російського банку розміром 9 мільйонів євро
Яцек Саріуш-Вольський

«Пан Шаффхаузер, за даними ЗМІ, був залучений до отримання Національним фронтом Ле Пен позики від російського банку розміром 9 мільйонів євро. Цей форум буде заходом тих, хто підтримує російське вторгнення в Україну, хто просуває російську версію подій», – пояснює Саріуш-Вольський.

Інший депутат Європарламенту, британський консерватор Чарльз Таннок додає, що «ми навіть не знаємо точного розміру позики, яку отримав Національний фронт від Першого чесько-російського банку. Але є докази того, що це мало місце. Згідно з французьким законодавством, партія не може отримати спонсорський внесок – лише позику. Містер Шаффхаузер про це добре знає».

Все, що тут у стінах Європарламенту говорять представники Національного фронту, звучить для мене як голос Кремля
Чарльз Таннок

«Нещодавно я зустрічася з депутатами від Опозиційного блоку з Верховної Ради. Вони говорили про децентралізацію, фіскальну автономію. Такий підхід ми розуміємо, це питання, що можуть вирішуватися всередині країни. А все, що тут у стінах Європарламенту говорять представники Національного фронту, звучить для мене як голос Кремля, як голос Росії. Це не має нічого спільного зі справжніми національними інтересами України», – пояснює Таннок.

Про фінансування Росією європейських радикалів світ має знати – експерт

Кожен євродепутат, окрім зарплати, отримує 4 тисячі євро на діяльність свого офісу в тому окрузі, де був обраний. Ці гроші можуть витрачатися й на проведення політичних заходів.

«Чи за ці гроші купуватимете собі квитки до Москви, а звідти до Донецька?» – запитало Радіо Свобда у пана Шаффхаузера.

Я готовий витрачати на свої погляди гроші. Для мене це не проблема – витрати на свої переконання
Жан-Люк Шаффхаузер

«Я є президентом Європейської академії, у мене є чимало відкритих джерел доходів. Крім того, зазвичай саме «місцева влада» бере на себе відповідальність за витрати. Я готовий витрачати на свої погляди гроші. Для мене це не проблема – витрати на свої переконання», – відповідає представник Національного Фронту.

Керівник представництва фундації «Відкрита Європа» в Брюсселі Пітер Клепп не впевнений, що, скажімо, пересічним угорцям може подобатися те, що їхня країна позичає в Росії гроші або фінансово залежна від Москви. Саме тому, каже він, про фінансування проросійського лобі всередині ЄС слід говорити.

Національний фронт Франції отримав позику від російського банку у розмірі 9 мільйонів євро з Росії, угорський уряд отримав від Росії кредит на суму 10 мільярдів євро
Пітер Клепп

«Якщо є люди, які репрезентують такі погляди, то це треба показувати. Але якщо ці люди обстоюють певну позицію тільки тому, що вони отримують для цього гроші, то це треба теж казати. Приміром, Національний фронт Франції отримав позику від російського банку у розмірі 9 мільйонів євро з Росії, угорський уряд отримав від Росії кредит на суму 10 мільярдів євро. Це настільки ж важливо продемонструвати, як і те, які думки висловлюють політики, що симпатизують Росії», – каже експерт з Брюсселя.

Стабільна більшість Європарламенту – на боці України

Міхаель Ґалер на київському Майдані, 21 січня 2014 року
Міхаель Ґалер на київському Майдані, 21 січня 2014 року

​Втім, вирішальне значення має тільки те, хто і як голосує, коли потрібно ухвалювати рішення в Європарламенті.

Незалежно від того, чи хтось з них формально або неформально отримує гроші за свою риторику на користь Росії, – це не ті люди, які визначають нашу політику щодо Росії
Мікаель Ґалер

На сьогодні, пояснює євродепутат від Німеччини Мікаель Ґалер, у парламенті ЄС «склалася стабільна більшість у понад 500 голосів, яка підтримує політику ЄС щодо України, про що б не йшлося: про Угоду про асоціацію, про останні голосування на користь України чи про резолюції щодо Росії».

«Решта депутатів або відсутні, або це якраз оця сотня крайніх правих і лівих. І незалежно від того, чи хтось з них формально або неформально отримує гроші за свою риторику на користь Росії, – це не ті люди, які визначають нашу політику щодо Росії», – додає європейський депутат.

  • Зображення 16x9

    Віталій Єреміца

    Кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі з 2008 року. Родом із Буковини

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG