Доступність посилання

ТОП новини

Шахова королева Марія Музичук: «Я не забобонна, але всі ігри в Сочі грала в одному светрі»


Шахова чемпіонка світу Марія Музичук
Шахова чемпіонка світу Марія Музичук

«Важче мені було грати фінальний матч проти росіянки, оскільки турнір відбувався в Сочі»

Шахова чемпіонка світу, 22-річна Марія Музичук зі Стрия Львівської області отримала у середу з рук президента України Петра Порошенка орден «За заслуги». «Велика честь для України мати таку чемпіонку. І я сам, і люди, які в звичайному житті далекі від шахів, зараз за вас дуже вболівали. Думаю, що не в останню чергу було приємно, що ви вибороли цю перемогу саме в Росії. Це є символічно!» – написав президент на своїй сторінці у Фейсбуці.


Цього ж дня Радіо Свобода також мало честь поспілкуватися по телефону з шаховою королевою, 15-ю чемпіонкою світу. Якраз після того, як вона отримала привітання від глави держави, Марія Музичук розповіла про те, як це було, а також подякувала за привітання нашим слухачам.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Дякую за вітання. Щодо сьогоднішньої зустрічі – мені дуже приємно, що вона відбулася. Я отримала орден «За заслуги» ІІІ ступеня. Приємно отримати таку нагороду. Також ми розмовляли про те, що матчі відбудуться в Україні. Так як я цього року маю відстоювати свій титул, надіюся, що так воно і буде.

– Яке у Вас враження склалося від зустрічі з президентом? Яке він особисто справив на Вас враження?

– Дуже приємні враження.

– Скажіть, будь ласка, що було для Вас найважче в Сочі?

– Важче мені було грати фінальний матч проти росіянки, оскільки турнір відбувався в Сочі (в Росії). За мене вболівали дуже багато людей, писали різні смс-ки, повідомлення, і-мейли – і все дуже надихало. Я рада, що так все закінчилося.

– Чи відчувалося там якесь і, можливо, недружнє ставлення російських фанів? Бо, все ж таки, Ви не просто з України, а зі Львівської області, яку там вважають «бандерівською»?

– Насправді ні. Приходило дуже багато людей і казали, що вболівають за нас. Було дуже приємно. Я взагалі не відчувала ніякого тиску. Мені дуже сподобалася організація змагань.

– А відносини з Вашою суперницею, російською спортсменкою, з якою Ви грали в останньому матчі, Наталією Погоніною, чи вони у Вас дружні, чи такі більш напружені, як у конкурентів?

– Наталю я знаю дуже давно, тому що ми грали дуже багато командних змагань, індивідуальних. Також раніше зустрічалися за дошкою. Але в нас дуже добрі відносини. Ми нормально спілкуємося, як би не зіграли. Ми разом виграли клубний чемпіонат. Дуже добрі відносини.

– Маріє, а який у Вас режим? Як Ви тренуєтесь? Як спите перед змаганнями? Чи Ви дуже нервуєтеся? Чи, навпаки, можете розслабитися і відключитися?

– Це все залежить від змагань, які вони важливі. А оскільки я граю більшість змагань таких відповідальних, то, звичайно, я хвилююся. Але, в основному, вдається якось справитися з емоціями і хвилюваннями, так як ми професіонали і знаємо свою справу.

– Чи Ви дотримуєтеся якихось забобон? Наприклад, берете якісь, можливо, талісмани для гри? Знаєте, як буває – хтось одягає свій улюблений хрестик чи якийсь кулончик, чи у Вас щось таке є?

– Я не можу сказати, що я дуже забобонна, але якщо мені вдається виграти партію, то на наступний день я завжди беру ту саму річ – наприклад, ручку чи одяг. Ось на цьому чемпіонаті світу я кожний день одягала один і той же самий светр.

Марія Музичук (праворуч) під час гри з росіянкою Наталією Погоніною у Сочі. 5 квітня 2015 року
Марія Музичук (праворуч) під час гри з росіянкою Наталією Погоніною у Сочі. 5 квітня 2015 року

– Ви народилися в шаховій родині. Ваша сестра разом з Вами була на цих змаганнях у Сочі. Чи вдома Ви граєте в колі родини в шахи? І якщо так, то з ким найбільш охоче? З сестрою Надею, чи з мамою, чи з татом, адже вони тренери?

– Ми рідко граємо між собою. І якщо граємо, то тільки бліц-партії. Це так більше розважально.

– А чому?

– Зате ми готуємося разом.

– Все ж чому не граєте – у вас немає часу грати? Чи немає бажання?

– Це не тому. Просто ми сестри і між собою рідко граємо.

– І скільки у Вас зараз є часу на відпочинок перед наступними змаганнями?

– Зараз дуже мало часу, оскільки скоро починається командний Чемпіонат світу. Зараз, буквально за 10 днів. І хочеться прийти в добру форму і добре виступити на цих змаганнях.

– Я Вам дуже дякую, Маріє, що Ви знайшли час, бажаю Вам багато успіхів (і від слухачів Радіо Свобода також).

– Дякую Вам і дякую, що вболівали.


22-річна львів’янка Марія Музичук стала другою в історії представницею України, яка завоювала шахову корону. Раніше цього ж успіху досягла в 2012-2013 роках Анна Ушеніна. Також у часи СРСР українка Людмила Руденко була чемпіонкою світу в 1950-53 роках.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG