Доступність посилання

ТОП новини

З’явилися нові докази страт українських полонених на Донбасі (світова преса)


Міжнародні правозахисники закликають бойовиків угруповання «ДНР» поважати права людини і міжнародне гуманітарне право

Нові докази того, що проросійські сепаратисти на Донбасі страчують людей, свідчать про те, що необхідно терміново вжити заходів для вирішення кризи в царині прав людини на сході України, заявила Amnesty International. Тим часом, за 14 місяців агресії в Україні, російські компанії отримали більше 212 мільйонів доларів завдяки контрактам із ООН, повідомляє редактор Fox News. А експерт «Фонду Карнеґі» пише, що з часом мешканці Криму й самі росіяни починають розуміти: анексія півострова не принесла їм жодної користі, «окрім гордості за те, що вони живуть у державі, яку решта світу боїться»​.

Нові докази того, що проросійські сепаратисти на Донбасі страчують людей, свідчать про те, що необхідно терміново вжити заходів для вирішення кризи в царині прав людини на сході України, заявила міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

Організація повідомляє, що вивчила відео, на якому Ігоря Брановицького, одного зі захисників Донецького аеропорту, беруть у полон і допитують. «На відео, яке оприлюднили на YouTube, можна побачити ознаки того, що його били в обличчя. Він залишався в полоні, допоки його не вбили. Декілька осіб стверджують, що бачили, як Брановицького застрелив в упор сепаратистський командир», – пише Amnesty International.

Amnesty International: «Шокуючі нові докази «вбивств у стилі страти» українських солдатів проросійськими збройними групами на Донбасі підтверджує те, що Amnesty International підозрювала протягом тривалого часу. Питання полягає в тому, що лідери сепаратистів будуть робити з цього приводу?»

Організація також повідомляє про те, що вона бачила фотографії тіл трьох бійців української армії з ознаками вогнепальних поранень у голову та верхні частини тіла, що, «очевидно, є результатом вбивства у стилі страти». Беручи до уваги ці факти, а також зізнання сепаратиста «Мотороли» про вбивство 15 військовополонених, заступник директора програми Amnesty International по Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв заявив, що це «вказує на нагальну необхідність незалежного розслідування цього та всіх інших порушень у ході цього конфлікту, який розпочався рік тому».

За його словами, представники «ДНР» мають поважати права людини та міжнародне гуманітарне право. «Вони повинні в терміновому порядку вивести зі своїх лав тих, хто підозрюється у замовленні або скоєнні серйозних порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права, а також повною мірою співпрацювати з будь-яким незалежним розслідуванням», – заявив Кривошеєв.

Починаючи від анексії українського Криму і до сьогоднішнього дня російські компанії отримали понад 212 мільйонів доларів завдяки контрактам із ООН для переправлення військ, матеріалів та обладнання миротворчий місій, повідомляє редактор американського телеканалу Fox News Джордж Рассел.

«Відкритий грошовий потік для російських фірм повітряного транспорту заснований на методах закупівель орендованих літаків і гелікоптерів, які, зазвичай, надають перевагу лише декільком переможцям», – пише Рассел.

Незважаючи на те, що Росія заробляла на грошах ООН протягом майже 14 місяців агресії в Україні, ООН оголосила, що 17 червня проведе спеціальну конференцію для створення нової системи повітряних закупівель, яка, за словами представників організації, «забезпечуватиме більшу гнучкість для нових постачальників і інноваційних рішень». Наразі західні санкції не запроваджені проти російських повітряно-транспортних компаній, повідомляє Рассел.

«Фонд Карнеґі»: «Олексій Малашенко: Росіяни лише починають розуміти, що анексія Криму принесла мало переваг»

Крим не повернеться до складу України – це один із висновків, який можна зробити через рік після анексії півострова Росією, пише аналітик московського центру «Фонду Карнеґі за міжнародний мир» Олексій Малашенко. Хто б не став наступним російським президентом, якщо Крим повернуть Україні, тоді мали б повернути і Абхазію з Південною Осетією Грузії, і Придністров’я Молдові, що здається «неможливим сценарієм», вважає експерт.

У політичному плані Росія не отримала нічого від анексії Криму, а в економічному – сильно постраждала, вважає Малашенко. «Здобуття Криму створило додаткове навантаження на скромний державний бюджет. На інтеграцію півострова з материковою Росією знадобиться багато часу. Розроблення системи нового транспорту, комунальної та фінансової інфраструктури коштуватиме трильйони рублів», – пише експерт.

Крім того, коли пост-анексійна ейфорія спаде, кримчани почнуть відчувати на собі всі проблеми Росії – інфляцію, корупцію, зловживання владою та інші. Не лише мешканці Криму, але й росіяни починають розуміти, що анексія півострова не принесла їм жодної користі, «окрім гордості за те, що вони живуть у державі, яку решта світу боїться», – пише Малашенко.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG