Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк обіцяє, що Фірташ платитиме за газорозподільну систему


Дмитро Фірташ під час з'їзду Федерації роботодавців України в Києві, 29 листопада 2011 року
Дмитро Фірташ під час з'їзду Федерації роботодавців України в Києві, 29 листопада 2011 року

Експерти припускають, що витрати власник обленерго може перекласти на споживачів

Ухвалений Верховною Радою закон «Про ринок природного газу» передбачає, що власники облгазів віднині зможуть користуватися газовими розподільними мережами винятково на платній основі. На цьому наголошує прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Натомість експерти припускають, що це в підсумку може призвести до подорожчання газу для споживачів. Що ж до створення ринку газу, то багато залежить від підзаконних актів, які регламентуватимуть виконання закону.

Яценюк обіцяє, що Фірташ платитиме за газорозподільчу систему
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Закон визначає засади функціонування ринку природного газу України, заснованого на принципах вільної конкуренції, захисту прав споживачів та безпеки постачання, а також здатного до інтеграції із ринками держав – сторін європейського Енергетичного співтовариства.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Напередодні прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що після ухвалення цього закону власники облгазів не зможуть безкоштовно користуватися державною газорозподільної системою.

Облгази, які належать групі Фірташа-Льовочкіна, безкоштовно користуються усіма газорозподільчими мережами, які є в України… Ми закінчимо безкоштовне використання і всі приватні облгази будуть платити орендні платежі
Арсеній Яценюк

«Облгази, які належать групі Фірташа-Льовочкіна, безкоштовно користуються усіма газорозподільними мережами, які є в України… Ми закінчимо безкоштовне використання і всі приватні облгази будуть платити орендні платежі», – зазначив глава уряду.

За словами прем’єра, після відновлення контролю над енергетичними компаніями держава повертає газорозподільну систему, яку контролюють приватні структури.

Облгази все закладуть у тариф – експерт

Валентин Землянський
Валентин Землянський

Між тим, за словами експертів, наразі важко навіть приблизно порахувати скільки держава зможе виграти завдяки тому, що розподільні газові мережі можуть перебуватимуть в господарчому віданні державних структур. Натомість існує ймовірність, що власники облгазів перекладуть додаткові витрати на споживачів.

Питання ж не в тому, скільки заробить бюджет, а в тому – що облгази все це перекладуть на плечі споживачів. Все це закладуть у тариф!
Валентин Землянський

«Питання ж не в тому, скільки заробить бюджет, а в тому – що облгази все це перекладуть на плечі споживачів. Все це закладуть у тариф!» – зазначає експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.

За словами експерта, від ухвалення закону «Про ринок природного газу» не варто очікувати швидких результатів.

«Зараз ринок знаходиться в ручному управлінні, і в нормативному – в тому числі. Яким чином з’являться альтернативні постачальник газу? Тобто, це ж процес все-таки еволюційний», – вважає Валентин Землянський.

Ефективність закону визначатимуть підзаконні акти та виконавці

Олександр Нарбут
Олександр Нарбут

Створення та функціонування газового ринку в значній мірі буде залежатиме не від закону, а від підзаконних актів. Адже сам закон «Про ринок природного газу» має рамковий характер.

Чинний закон, який регламентував ринок газу, також мав достатньо прогресивних положень. Але він не виконувався міністерськими чиновниками…
Олександр Нарбут

«До недавнього часу чинний закон, який регламентував ринок газу, також мав достатньо прогресивних положень. Але він не виконувався міністерськими чиновниками… Пан Бойко, тоді міністр енергетики, видає наказ міністерський, який прямо суперечить чинному закону», – розповідає президент Київського інституту енергетичних досліджень Олександр Нарбут.

Крім того, для створення цивілізованого газового ринку велике значення має керівництво енергетичної галузі. На думку Олександра Нарбута, чинне керівництво Міненерго досі не демонструвало відповідних намірів та кроків.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG