Доступність посилання

ТОП новини

Українець зібрався на Марс. І не подивитись, а жити


Марсіанський пейзаж, знімок NASA
Марсіанський пейзаж, знімок NASA

На Марсі вирощуватимуть овочі й шукатимуть життя, планують ініціатори польоту. Але дорога – в один кінець

Юрій Примачук

Відправити людину на Марс – таку мету ставить перед собою проект Mars One, що стартував 2011 року. Мова йде не лише про експедицію, а й про заснування на планеті повноцінної колонії. Завдяки всесвітньому відбору, шанс полетіти на Марс отримали і українці, один із них зараз – за крок від участі у польоті.

«У мене з дитинства була мрія стати космонавтом. Я ходив на шкільні гуртки з астрономії і космонавтики, вступив до КПІ на авіаційно-космічний факультет, під час написання диплому брав участь у побудові студентського супутника, який не запущений до цього часу. Потім працював у Інституті космічних досліджень… Коли випала нагода приєднатися до програми, я вирішив використати цей шанс, бо українець має мало шансів полетіти у космос, тож треба триматися за можливість», – каже учасник проекту Mars One Сергій Якимов.

Відправити людей на Червону планету має намір приватна організація на чолі з нідерландським вченим Басом Лансдорпом. Мета дуже амбітна – створити постійне поселення на Марсі. Для місії відбирають охочих з усього світу. У 2020 році команда Лансдорпа хоче запустити пробну місію, за 4 роки – відправлять необхідні матеріали, а вже у 2026 році перший екіпаж вилетить на Марс. Фінансують цей проект спонсори, серед яких компанії з різних країн світу, а обладнання постачають провідні корпорації, зокрема, Lockheed Martin та Space Exploration Technologies – виробник ракетоносіїв Falcon.

Український кандидат у астронавти вже пройшов кілька етапів відбору. На першому потрібна була лише анкета, мотиваційний лист та відео. З близько 200000 учасників обрали 1058, і вже вони проходили медкомісію, після якої лишилося 660 чоловік. Далі була онлайн-співбесіда з медичним директором програми Норбертом Крафтом. У підсумку, керівники проекту відібрали 100 чоловік.

Нас закриють у моделі марсіанської бази, і там ми будемо два тижні жити в колективі, пристосовуватися одне до одного. І зрештою, визначаться 24 щасливці
Сергій Якимов

«На третьому етапі нас зберуть у групи і будуть випробовувати у замкнутому просторі. Оцінять роботу команди, злагодженість, як ми справляємося з нештатними ситуаціями, – каже Сергій Якимов. – А далі закриють у моделі марсіанської бази, і там ми будемо два тижні жити в колективі, пристосовуватися одне до одного. А потім оцінювати одне одного на співбесідах. І зрештою, визначаться 24 щасливці».

Хоча не так давно у пресі повідомлялося, що проект під загрозою зриву через нестачу фінансування, Сергій Якимов каже, що з’явилася нова компанія, з якою налагоджено співпрацю. Завдяки цьому політ відбудеться, хоч і з затримкою на рік – не 2025, а 2026 року.

Потрібно десять років підготовки

Відібраних кандидатів очікує підготовка, що забере десять років. Регулярно вони тренуватимуться на моделі марсіанської бази, вчитимуться працювати з обладнанням та вирощувати необхідні рослини. Навчання буде відбуватися у полярній зоні і навіть у віртуальній реальності.

За 10 років астронавти мають отримати усі необхідні навички, каже Сергій Якимов. Два члени екіпажу матимуть повну медичну підготовку. Також потрібні знання з біології, щоб вирощувати на планеті зернові і овочі (а ще – щоб шукати життя на Марсі!) та геології – адже знадобляться ресурси для будівництва. Можливо, кажуть учені, в майбутньому вдасться навіть видобувати там корисні копалини. Психологічна підготовка теж життєво важлива: адже у замкнутому колективі доведеться жити постійно.

Українець хоче спеціалізуватися на ще одній дисципліні – інженерії та програмуванні. Адже ремонтувати та налаштовувати всі системи доведеться прямо на місці. «Програмування – найпопулярніший фах у Всесвіті», – жартує він.

На Марсі людей уже чекатиме фундамент нового дому. У 2024 році корабель доставить сонячні батареї, генератори для видобування кисню та води, житлові модулі. Доставлений ще до того марсохід розвідає місцевість і працюватиме як маяк. Буде і зв'язок через супутник, що висітиме над поселенням. Ще одне ноу-хау – колонізація Марсу буде транслюватися телебаченням у вигляді серії фільмів.

Однак далеко не всі фахівці вірять у перспективи навіть підготовленої експедиції.

Адаптуватися у позаземному середовищі дуже складно: людину чекають не тільки перевантаження, а й невагомість та радіація
Надія Адамчук

«Адаптуватися у позаземному середовищі дуже складно: людину чекають не тільки перевантаження, а й невагомість та радіація, – каже вчений-біолог, учасник загону астронавтів Державного космічного агентства Надія Адамчук. – Людина – це білкове тіло, вразливе до радіаційних потоків у космосі. Оскільки захисту поки нема, у такому потоці просто не вижити. Навіть бактерії у ротовій порожнині поводять себе інакше: вони можуть активізуватися, і людина потребуватиме операції. Тож здатність долетіти туди поки спірна. І ще невідомо, як адаптуватися до марсіанської гравітації».

Сергій Якімов і Надія Адамчук
Сергій Якімов і Надія Адамчук

За словами біолога, здатність вирощувати там рослини також поки не перевірена, невідомо, чи зможуть рослини розмножуватися. Тож спеціаліст вважає: перспективніше використовувати біореактори, а розмножувати рослини доведеться штучними методами. І додає: аналогічний підхід сповідують канадські вчені.

Проте, на думку Надії Адамчук, такі проекти все одно корисні: вони стимулюють наукову думку і нові відкриття, які потім можна буде задіяти у інших галузях і покращити життя людства.

Повернутися не вийде

Дорога до Марсу займе 7-8 місяців, підрахували організатори. А от повернення назад не передбачається взагалі, для цього нема технічних можливостей. Створити сім’ю там буде можливо, народжувати дітей колоністам не рекомендують – невідомо, як вплинуть на вагітність марсіанські умови. Клімат на планеті суворий: навіть житлові модулі доведеться ховати під землею, щоб захистити від радіації.

Ми летимо туди не пропадати, а жити, будувати щось нове на іншій планеті
Сергій Якимов

Втім, Сергій Якимов каже, що його це не лякає. «Ми летимо туди не пропадати, а жити, будувати щось нове на іншій планеті. Ми хочемо здобути знання, які згодом передамо іншим охочим. А якщо до того часу розроблять відповідні технології, буде і шанс повернутися. Хоча організм уже звикне до низької гравітації і невідомо, чи вийде перелаштуватися назад. Але я хочу отримати цей досвід. Я мріяв про таке з дитинства. Моя туристична підготовка також може стати перевагою».

Суто теоретично на Марсі все ж можна вирощувати ананаси і культури, стебла яких в’ються, наприклад, гарбузи, пояснює Надія Адамчук. Гриби, хрестоцвіті (наприклад, капуста) і злаки теж можуть існувати в умовах достатку заліза в грунті, але нестачі освітлення. Оптимістично налаштовані й ініціатори програми: колонія, за їхніми планами, має бути повністю самостійною і забезпечувати себе усім необхідним.

Однак щоб полетіти на іншу планету, потрібно ще подолати останній етап відбору. Для цього хлопцю доводиться готуватися. Мова йде і про фізичну підготовку, і про вивчення англійської мови, і про психологічні тренінги. Він поки працює самостійно, але за підтримки волонтерів шукає тих, хто міг би професійно його готувати. Тренуванням з медицини, стресостійкості та виживання у різних умовах хлопцю вже готові допомогти волонтери. Остаточний же відбір переселенців на іншу планету заплановано на кінець цього року.

Житомирянин Сергій Якимов може стати марсіанином
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG