Доступність посилання

ТОП новини

У Росії занепокоєні зближенням Фінляндії та Швеції з НАТО


Міністерство закордонних справ Росії висловлює занепокоєння зближенням країн Північної Європи з НАТО.

«Звернули увагу на спільну статтю міністрів оборони Данії, Норвегії, Фінляндії, Швеції та міністра закордонних справ Ісландії, опубліковану у норвезькій газеті Aftenposten, в якій йдеться про північноєвропейському взаємодію у галузі оборони і безпеки», – йдеться у заяві Міністерства закордонних справ Росії, опублікованому у неділю, 12 квітня.

«У цьому контексті особливу занепокоєність викликає посилення тенденції до зближення з військовим блоком НАТО Фінляндії та Швеції, які офіційно дотримуються політики неучасті у військових союзах. Замість відкритого і конструктивного діалогу, спрямованого на пошук спільних рішень у галузі зміцнення безпеки на півночі Європи і на континенті у цілому, включаючи врегулювання внутрішньоукраїнського конфлікту, громадській думці мешканців північних країн нав’язуються відверто конфронтаційні підходи, – наголошують у російському зовнішньополітичному відомстві.

10 квітня представники Норвегії, Данії, Ісландії, Фінляндії та Швеції заявили, що зміцнення російського військового потенціалу на кордонах держав Балтії є викликом загальноєвропейській безпеці. У норвезькій газеті Aftenposten була опублікована програмна стаття про розширення військового співробітництва цих країн «на тлі російських військових навчань у регіоні та російської програми переозброєння». Спільну декларацію підписали голови міноборони Норвегії і Данії, а також та МЗС Ісландії (ці країни входять до НАТО), а також міністри оборони нейтральних Фінляндії та Швеції.

Відносини між Москвою та НАТО погіршилися з часу російської окупації українського Криму.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

На цю ж тему:

10.04.2015
Північноєвропейські країни домовилися протистояти загрозі з боку Росії

У спільній заяві йдеться про те, що «Росія кидає виклик безпеці Європи» далі
XS
SM
MD
LG