Доступність посилання

ТОП новини

Європа має встати поруч з українцями, щоб здолати режим Путіна – Ведрін


Президент Росії Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін

«Я вийшов на Майдан, тому що побачив, як люди підняли у середмісті Києва два прапори – прапор ЄС і державний прапор України»

Київ – Французький політолог Олів’є Ведрін майже два роки мешкає у Києві, викладає у бізнес-школі при Національному педагогічному університеті імені Драгоманова. Підтримував Майдан, нині допомагає волонтерам, збирає разом зі студентами «гуманітарку» для українських військових і переселенців. Професор Ведрін – учасник багатьох міжнародних конференцій з питань безпеки, – упевнений, що політики й інтелектуали Заходу мають підтримати боротьбу українців проти агресії Росії. Що привело Ведріна в Україну і яким чином ЄС має допомагати Україні, французький науковець розповідає Радіо Свобода.

Європа має встати поруч з українцями, щоб здолати режим Путіна – Ведрін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Мій давній приятель і колега, який мешкає у Києві, якось мені зателефонував і повідомив, що я маю у Києві кузена, який зі мною хоче познайомитись. ​Мої батьки розповідали, що наш рід (Ведрін – Видріних) має українське, точніше, козацьке, коріння, і що ми маємо далеких родичів у Росії. Аж ось мене знайшов мій український кузен, він теж політолог, це – Дмитро Видрін. Ми з ним спілкувались через скайп, аж нарешті він мене запросив до Києва, де ми зорганізували конференцію, присвячену євроінтеграції України, проблемам Євросоюзу і Митного союзу. І мій кузен запропонував мені залишитись і працювати у Києві.

– Професоре Ведрін, Ви підтримали Євромайдан, Ви приходили у середмістя Києва допомагати учасника Революції гідності. Що спонукало Вас це робити, адже Вас могли вислати з України, як мінімум?

– Я вийшов, тому що побачив, як люди різного віку, з різних куточків України підняли у середмісті Києва два прапори – прапор Євросоюзу і Державний прапор України. Я не міг вчинити інакше – як громадянин однієї з держав ЄС, який має українське коріння, як політолог, який досліджує європейську проблематику! Я не міг байдужо спостерігати осторонь, як українці відстоюють ті цінності, які я сам сповідую, які є цінностями моєї Вітчизни, інших держав Євросоюзу. До того ж, на Майдані я зустрів своїх українських колег і сказав собі: «Ну, що ж, так склалось – я йду з українцями!».І, знаєте. Чомусь на барикадах Майдану я чи не уперше згадав, що першу Конституцію Європи написав українець – Пилип Орлик, що чи не першою демократичною державою Європи була Запорізька Січ. Мені чомусь видалось тоді, що Майдан – це початок реалізації положень Конституції Орлика.

– Чи зрозуміли Вашу симпатію до України колеги у Франції, де доволі сильний вплив російської пропаганди?

– Я, сказати би, втратив невелику кількість друзів, але я читав і читаю про себе багато негативних публікацій. Трапляється, що російські та російськомовні ЗМІ називають мене «критиком Газпрому», «агентом Євросоюзу», ще трохи і до Правого сектора запишуть. Але нехай! Головне, що це посилить інтерес до моїх публічних виступів, до моїх власних публікацій, в яких я закликаю європейців встати поруч з українцями і дати відсіч російському режимові. Я не збираюсь відмовлятись від своєї позиції, я підтримував і підтримую Україну. Я вважаю, що ми спільно, європейці й українці, маємо подолати агресію Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG