Доступність посилання

ТОП новини

Чи має шанс Гілларі Клінтон стати першою жінкою-президентом США?


У деяких висловлюваннях вона дозволяє собі критикувати Обаму, показувати себе більш рішучою у питанні допомоги Україні зброєю

У США набирає обертів кампанія приготувань до президентських виборів, які відбудуться 2016 року. Серед тих, хто вирішив змагатися за номінацію Демократичної партії – Гілларі Клінтон. У прямому ефірі Радіо Свобода, в передачі «Свобода сьогодні», цю подію, і зокрема те, чи можна вже сказати, що пані Клінтон буде єдиним кандидатом від партії президента Обами, ми обговорювали із журналістом «Голосу Америки» у Вашингтоні Богданом Цюпиним.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Богдан Цюпин: Гілларі Клінтон безумовно є «важковаговиком», якщо можна так сказати, у цих перегонах. Вона перебуває на політичному обрії вже десятки років – спочатку як перша леді США (дружина президента Білла Клінтона), потім член Сенату.

Клінтон має перевагу як одного з найвідоміших політиків у США, і це одна з її ключових переваг. Але це може бути й недоліком, бо дозволяє критикувати її за минулі помилки, які, очевидно, були

Вона зазнала поразки, змагаючись за президентську номінацію 2008 року, але тоді президент Обама запропонував їй посаду державного секретаря, яку вона виконувала до 2012 року.

Тобто, Гілларі Клінтон насправді має перевагу як одного з найвідоміших політиків у США, і це одна з її ключових переваг. Але це може бути й недоліком, бо дозволяє критикувати її за минулі помилки, які, очевидно, були.

– Ми знаємо, що позиція представників Демократичної та Республіканської партій у США щодо того, чи треба допомагати Україні зброєю, різниться. Якою є позиція щодо України Гілларі Клінтон?

– Те, що досі пані Клінтон говорила про Україну, значною мірою співзвучно зі словами президента Обами, її колеги по Демократичній партії. Тобто Клінтон – як і Обама – засуджує Росію за агресію і виступає за підтримку України.

Гілларі Клінтон
Гілларі Клінтон
Її рішучість не заходить так далеко, як, наприклад, позиція деяких представників Республіканської партії, наприклад, МакКейна – що однозначно Вашингтон повинен допомогти Україні зброєю

Вона наголошує на політичній підтримці і фінансовій допомозі Києву, як і на тому, що Україна для того, щоб вижити, повинна подолати корупцію і відродити свою економіку.

У деяких висловлюваннях Гілларі Клінтон дозволяє собі критикувати Обаму, показувати себе більш рішучою у питанні допомоги Україні зброєю. Але її рішучість не заходить так далеко, як, наприклад, позиція деяких представників Республіканської партії США, наприклад, Джона МакКейна – вони кажуть, що однозначно Вашингтон повинен допомогти Україні зброєю, щоб зупинити агресію Москви. Пані Клінтон досі такого не говорила.

– А що пропонує Клінтон своїм виборцям?

Богдан Цюпин
Богдан Цюпин

– Ось це найголовніші її гасла. Вона називає себе захисником інтересів середнього класу. Каже, що домагатиметься підвищення мінімальної платні і працюватиме над тим, щоб американці мали куди віддати своїх дітей для догляду (що у США є дуже великою проблемою). Цілком можливо, що у цій кампанії вона буде більше підкреслювати, що у разі обрання як перший президент-жінка, навіть бабуся – вона зможе запропонувати політику, близьку, зрозумілу і корисну для більшості пересічних американців.

Але, звичайно, варто пам’ятати, що на цьому етапі жодних гарантій того, що ім’я Гілларі Клінтон буде на бюлетенях для голосування наступного року, ще немає. Активна президентська кампанія лише починається.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG