Доступність посилання

ТОП новини

Напередодні розгляду справи щодо закону про люстрацію на КСУ чиниться тиск – заява


©Shutterstock
©Shutterstock

Напередодні початку розгляду справи щодо закону про люстрацію навколо Конституційного суду «штучно створюється ситуація напруження і недовіри», на суд чиниться тиск. Про це йдеться у заяві суду.

«Йдеться, власне, про втручання в діяльність Конституційного суду України, а саме перешкоджання законному розгляду судом справи щодо конституційності окремих положень закону України «Про очищення влади». Спроби політиків поширити компрометуючу інформацію, що стосується професійної діяльності суддів, заклики до мітингів і демонстрацій під стінами Конституційного суду України є нічим іншим, як тиском на суд», – мовиться у заяві.

У Конституційному суді закликають політиків, представників влади та громадськості утримуватися від висловлювань і оцінок, які за своєю суттю є втручанням у діяльність КСУ, та не перешкоджати його роботі, а ЗМІ – поширювати лише зважену і об’єктивну інформацію.

Також у заяві наголошується, що діяльність Конституційного суду ґрунтується на принципах верховенства права, незалежності та рівноправності суддів.

9–10 квітня, нагадують в КСУ, засоби масової інформації поширили виступи окремих народних депутатів, громадських діячів та представників правоохоронних органів зі звинуваченнями суддів Конституційного суду в заангажованості, погрозами щодо їхнього кримінального переслідування та закликами до громадян збиратися на мітинг біля стін Конституційного суду.

16 квітня має розпочатися розгляд Конституційним судом справи щодо закону «Про очищення влади».

20 січня до Конституційного суду України надійшло подання 47 народних депутатів щодо відповідності Конституції закону «Про очищення влади». Підписали в повному складі народні депутати з «Опозиційного блоку», серед яких Юрій Бойко, Сергій Льовочкін, Нестор Шуфрич, Євген Бакулін, Наталія Королевська. Також під зверненням поставили підпис ще 7 народних депутатів, серед яких Євген Гєллєр із депутатської групи «Економічний розвиток» і позафракційний Валерій Писаренко.

Раніше Верховний суд України звернувся до КСУ щодо конституційності окремих положень закону «Про очищення влади».

XS
SM
MD
LG