Доступність посилання

ТОП новини

Психічні проблеми можуть бути у 3–5% ветеранів АТО – психотерапевт


Олег Чабан
Олег Чабан

Не потрібно перебільшувати проблему психічних розладів у воїнів, які повертаються із зони АТО. Таких людей буде не більше як 5% від загальної кількості учасників війни на сході України. Про це в ефірі Радіо Свобода сказав доктор медичних наук, професор, психотерапевт Олег Чабан.

«Якийсь відсоток серед них, звичайно, проявиться. Він проявиться так званими флешбеками, коли людина постійно крутить в голові жахливі спогади. Ми тільки що відпустили з реабілітації воїна АТО, якому сниться один і той же сон: заклинило автомат, а він не може його розрядити. Тобто ці флешбеки, реагування на різки звуки, втрачений сон, пригніченість, збудливість і так далі. Якийсь відсоток буде. Але їх ну 3%, ну максимум 5%», – розповів Чабан.

Лікар закликає не приписувати всім ветеранам АТО психічні розлади і не відправляти одразу до психіатрів.

«У будь-кого можуть бути психічні проблеми. В мирному житті 1% людей страждає на шизофренію, у 10% можуть бути психічні розлади, пов’язані з емоційними… При чому тут війна?» – додав Чабан.

За даними Генерального штабу Збройних сил України, станом на початок квітня близько 60 тисяч українських військовослужбовців узяли участь в антитерористичній операції.

XS
SM
MD
LG