Доступність посилання

ТОП новини

В Україні з’явилося три джерела нелегальної зброї – Семен Семенченко


Семен Семенченко
Семен Семенченко

Якби самооборона Донецького Євромайдану мала зброю рік тому, не було б захоплень адмінбудівель – парламентар

Легалізацію зброї в Україні почали активно обговорювати з початком протистоянь на Донбасі. Однак це питання досі залишається неврегульованим. Утім, відповідні законопроекти уже зареєстровані у Верховній Раді. Нині ж події на сході країни сприяють розвитку продажу зброї на «чорному ринку». Яким чином це відбувається та як запобігти таким випадкам? Цю проблему ми обговорювали в передачі «Донбас. Реалії» на Радіо Свобода з народним депутатом від «Самопомічі» Семеном Семенченком.

3-4 тисячі гривень може коштувати автомат для знайомих

​– По-перше, сама армія продає зброю. Як повідомляють певні джерела, 3-4 тисячі гривень може коштувати автомат для знайомих. По факту, чорний ринок є, але ніхто так це не подає. Це більше сприймається так – «своєму товаришу-патріоту продали».

Є ще велика проблема не просто зі стрілецькою зброєю, а з гранатами: є дуже багато випадків, коли на «Новій пошті» їх вилучають у людей, які відправляють їх

Друге, це трофейна зброя. Є ще велика проблема не просто зі стрілецькою зброєю, а з гранатами: Ф-1 та РГД. Ф-1 гірше, якщо кинути таку на вулицю, то від осколків може бути дуже багато жертв. Вона маленька, компактна. Є дуже багато випадків, коли на «Новій пошті» їх вилучають у людей, які відправляють їх собі.

По-третє, зброю продають самі сепаратисти. Тобто у кожної зі сторін є джерела збуту зброї.

– Що ми можемо зробити тут, щоб попередити продаж зброї на «чорному ринку»?

Треба не тільки цю зброю вилучати, але й треба вирішувати питання комплексно, шляхом ухвалення закону спеціального

– Аби запобігти розповсюдженню зброї – щонайперше треба посилити контроль пересування військовослужбовців. Наприклад, у місці розташування батальйону «Донбас», під Маріуполем, ми затримували, зокрема, наших колишніх бійців, пов’язаних якимось чином із торгівлею зброєю. Ми їх передавали органам. Утім, треба не тільки цю зброю вилучати, але й треба вирішувати питання комплексно, шляхом ухвалення закону спеціального. Адже питання наявності зброї – це одне, а питання його використання – інше. Використання, наприклад, гранат, тротил однозначно переслідується законом. Інша справа, якщо людина поклала у себе вдома пістолет, то шанси його використання менші. За умови, що людина знатиме: у порядної людини на вулиці може бути такий же і вона теж зможе вистрілити у відповідь. Тому за основу треба взяти один із законопроектів, уже зареєстрованих у Раді. Треба усе вирішувати у комплексі.

– Чи підтримуєте Ви законопроекти, які дозволяють носити зброю українцям?

Треба розуміти, що люди беруть зброю не тільки для того, щоб чинити злочини, але й з метою самозахисту

– Треба розуміти, що люди беруть зброю не тільки для того, щоб чинити злочини, але й з метою самозахисту. Вони вважають, що чоловік мусить мати зброю. Це питання треба уже давно врегулювати. Наприклад, як у США, Німеччині та Молдові.

Досвід інших країн показує, що дозвіл на зберігання зброї має позитивні наслідки і зменшує злочинність

Усе залежить від того, як буде прописаний закон. По-перше, важливо, щоб зброя була в усіх психічно здорових людей. Якщо будуть «касти обраних», відповідно і більше шансів, що цю зброю треба бути використовувати. Якщо людина бачить, що вона одна озброєна, то більше шансів що ця особа вистрілить. А коли вона розуміє, що будь-хто може дістати такий же, то це різко може знизити шанси подібного. Досвід інших країн показує, що дозвіл на зберігання зброї має позитивні наслідки і зменшує злочинність. Зрозуміло, що поширюються активно фото аудиторій, де вбиті люди лежать на підлозі після чергового розстрілу в американській школі. Але треба дивитися не тільки такі ситуації. У нас є теж повно історій. От в Константинівці розчавили дівчинку. То що тепер, армію розпустити?

– Можливо слід дозволити використання зброї лише на прикордонних територіях, щоб знизити градус напруги у суспільстві?

Якби у самооборони була при собі хоч якась зброя, то не було б такого беззаконня. Лише в одного з двадцяти травматична зброя якась могла бути

– Якщо ми говоримо про зброю більш серйозну, то Україні слід йти шляхом Естонії, Швейцарії та створювати військово-патріотичні союзи. Вони зможуть виконувати свої функції у прикордонних областях. Я згадую квітень-травень минулого року у Донецьку… Якби у самооборони була при собі хоч якась зброя, то не було б такого беззаконня. Лише в одного з двадцяти травматична зброя якась могла бути.

– Наскільки сьогодні розвинута корупція у напрямку забезпечення зброї військовим?

Є приклади, коли завищували ціни на доставку та закупку зброї. Корупція звичайно «цвіте та пахне»

– Заробити можна на всьому. Є приклади, коли завищували ціни на доставку та закупку зброї. Ми це відслідковуємо. Зараз ведемо перемови з іноземними фірмами, щоб зорієнтувати їх на одне чи інше оборонне підприємство, щоб вони зі своїми ідеями розвитку виробництва зброї виходили. Але ми не знаємо, як довго триватиме війна і чи відіб’ються гроші. Тобто тут треба підходити до питання більш глобально. І необхідно вирішити, чи нам потрібен розвиток нового виробництва, або ми будемо закуповувати постійно за кордоном. Корупція звичайно «цвіте та пахне». Тут неоране поле роботи.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG