Доступність посилання

ТОП новини

Представники СММ ОБСЄ передавали інформацію сепаратистам?


Член моніторингової місії ОБСЄ біля українських військовослужбовців. Село Парасковіївка, поблизу Артемівська, лютий 2015 року
Член моніторингової місії ОБСЄ біля українських військовослужбовців. Село Парасковіївка, поблизу Артемівська, лютий 2015 року

Штаб АТО і сепаратисти повідомляють про людські втрати

Упродовж середи, 15 квітня, обстріли на Донбасі тривали. Українська сторона повідомляє про обстріли позицій сил АТО з боку бойовиків та про одного загиблого і поранених. Про втрати та порушення режиму перемир’я, але вже з боку українських військових заявляють і сепаратисти. Найбільш гарячими точками на Донбасі, як і раніше, залишаються Донецький аеропорт та селище Широкине.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Один український військовий загинув, двоє поранені – про це повідомляють у штабі проведення антитерористичної операції. За словами речника штабу Андрія Лисенка, «найбільш напруженою ситуація на донецькому напрямку є біля Донецького аеропорту, на маріупольському – Широкине та Чермалик, а на Луганщині – населені пункти у районі Бахмутської траси, йдеться про населені пункти Оріхове, Кримське та Сокільники».

Сепаратисти тим часом також повідомляють про обстріли – з боку українських військових. За інформацією Едуарда Басуріна, який називає себе так званим «заступником командувача корпусом Міноборони» угруповання «ДНР», упродовж минулої доби один бойовик загинув, п’ятеро були поранені.

«Упродовж минулої доби було зафіксовано 50 порушень припинення вогню. У результаті обстрілу українських силовиків один ополченець загинув. Ще п’ятеро з пораненнями різного ступеня тяжкості були госпіталізовані у медустанови «ДНР», – сказав Басурін під час брифінгу у Донецьку.


У вівторок Андрій Луньов, журналіст російського телеканалу «Звезда» підірвався на розтяжці у Широкиному, куди він разом з іншими представниками ЗМІ приїхав висвітлювати роботу місії ОБСЄ. Як повідомив сайт каналу, його вже доставили на лікування до Росії.

Ситуація у Широкиному нестабільна

Ситуація у селищі Широкиному та біля Донецького аеропорту залишається найскладнішою у регіоні. Представники Спільного центру контролю та координації (СЦКК) з питань припинення вогню на Донбасі та інспекційна група Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні тим часом опрацювали питання демілітаризації селища Широкине Донецької області, запропонувавши сторонам конфлікту припинити тут обстріли.

Александр Гуґ
Александр Гуґ

Заступник голови СММ ОБСЄ Александр Гуґ розповів Радіо Свобода деякі подробиці.

«Коли ми були там сьогодні, ситуація була спокійною. Але наскільки я розумію, зараз в околицях Широкиного знову поновилися обстріли», – зазначив Гуґ.

У Широкиному Донецькому аеропорту сторони протистояння перебувають дуже близько одна від одної, час від часу ближче ніж за 100 метрів
Александр Гуґ

На думку заступника голови СММ ОБСЄ, причиною постійного порушення вогню на Донбасі є те, що відстань між ворогуючими сторонами дуже мала.

«Наприклад у Широкиному чи Донецькому аеропорту сторони протистояння перебувають дуже близько одна від одної, час від часу ближче ніж за 100 метрів. Також у цих регіонах залишається зброя. Саме тому ми і наполягаємо, щоб сторони припинили вогонь і відійшли», – говорить Александр Гуґ.

Клімкін заявив про факти порушення СММ ОБСЄ – у місії про це не знають

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Тим часом міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив про можливі випадки передачі спостерігачами ОБСЄ інформації бойовикам про базування сил АТО.

Ми знаємо факти, коли після відвідання наших блокпостів відбулися обстріли
Павло Клімкін

«Ми знаємо факти, коли після відвідання наших блокпостів відбулися обстріли. Ми дуже детально аналізуємо кожен факт, і якщо у нас є підозра, що якийсь представник місії у цьому бере участь, ми дуже серйозно розмовляємо з керівництвом і завжди з правильним результатом – про це я кажу відповідально», – сказав Клімкін у вівторок увечері в інтерв’ю «5 каналу».


Але, як повідомив Радіо Свобода Александр Гуґ, Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ подібні випадки не відомі.

«Ми нічого не знаємо про інциденти, які згадував міністр. Якщо є якісь докази, ми будемо вдячні, якщо нам їх нададуть офіційно, тоді ми будемо розслідувати ці звинувачення. Але на даний момент, місія не отримала ніякого офіційного звернення, і адміністрація місії нічого не знає, що подібні випадки трапляються серед її спостерігачів», – наголосив голова СММ ОБСЄ в інтерв’ю Радіо Свобода.

Місія ОБСЄ в Україні працює понад рік. Але спостерігачі заявляють, що часто сепаратисти їм блокують доступ до деяких регіонів Донбасу.

Воєнні злочини на Донбасі не розслідуються – правозахисники

Тим часом у правозахисній організації Amnesty International заявили, що попри перемир’я на Донбасі, мільйони людей продовжують жити у постійному страху. Правозахисники наголошують, що воєнні злочини на сході України, скоєні усіма сторонами конфлікту, створюють ризик подальшого насильства та вкорінення безкарності. В Amnesty International при цьому закликають Україну ратифікувати необхідні міжнародні документи для розслідування цих злочинів.

«Україна повинна ретроспективно прийняти юрисдикцію Міжнародного кримінального суду та ратифікувати Римський статут, щоб уможливити розгляд злочинів, згідно з міжнародним правом, скоєних під час конфлікту. Усі воєнні злочини, скоєні на території Донбасу, необхідно терміново і неупереджено розслідувати, а винних притягнути до відповідальності», – йдеться у заяві Amnesty International, опублікованій напередодні.

За даними ООН, за час конфлікту на Донбасі, який триває з квітня 2014 року, там загинуло понад 6 тисяч людей.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG