Доступність посилання

ТОП новини

Технічні ноу-хау для вояків України, серед них – костюм-невидимка


Костюм-невидимка
Костюм-невидимка

Незамінні для військових в АТО вироби зіткнулися з проблемами сертифікації та фінансування

Ірина Шевченко

Військову форму, що дозволить українським розвідникам обійти електронні пристрої стеження на відстані у 20 метрів презентували представники громадської спілки «Слава Україні». Окрім того, громадські активісти представили установку, що здатна очистити та знезаразити фактично будь-яку воду, та трубку-олівець, що замінює незручні фляги. А голова спільноти «Січ Україна» запропонував нові турнікети, які можна затягувати навіть однією рукою на голе тіло.

600 літрів на годину, 15 тонн води на добу здатна очищувати нова установка українських вчених, створена спеціально для українських військових в зоні АТО. Установка розроблена для польових умов, дозволяє очистити і знезаразити фактично будь-яку воду, стверджує її розробник, координатор ГО «Волонтери OFF ROAD MASTER» Олександр Почтар.

Вага установки приблизно 80 кілограмів, споживає до 1 кВт. Ніяка хімія в процесі очистки не використовується. Додаткових витратних матеріалів не потребує, необхідна лише електроенергія. Поставляється з повним комплектом запасних деталей, генератором, який забезпечує повну працездатність. Втім, створювалася установка міцною, підкреслюють виробники.

«Пріоритет ішов на її живучість, тобто зламати її фактично неможливо. Навіть якщо буде кульова пробоїна, вистругали чопік із деревини, забили, і все працює далі», – розповідає Почтар.

Розробник наголошує, установка вирішить проблему водопостачання батальйонів як на передовій, так і в тилу. Окрім питної води, можна організувати душові кабінки, щоб солдати мали змогу помитися. Установка мобільна, процес її розгортання і згортання займає приблизно 40 хвилин.

«Десь щось почало відбуватись – відкрили крани, злили воду, кинули на машину, якщо ви її знімали, або якщо вона стоїть на пікапі, то взагалі завелись і поїхали, вона зливається по дорозі», – наголошує координатор «Волонтери OFF ROAD MASTER».

Установка повністю сертифікована, однак без державної підтримки їх не пустиш на потік, зауважує голова громадської організації «Самооборона в Київській області» Володимир Давидюк. У повному комплекті установка коштує 3200 доларів.

Вже є 4 діючі таких установки. Але волонтери не зможуть витягнути все на собі, це повинна бути державна програма
Володимир Давидюк

«Вже є 4 діючі таких установки. Але волонтери не зможуть витягнути все на собі, це повинна бути державна програма. Її повинен мати кожен батальйон, кожен підрозділ. Треба тільки волі державних вузів, щоби її запустити потоком», – заявляє Давидюк.

На жовтень минулого року 22 життя та близько 80 одиниць техніки було втрачено при доставці води на передову. В Дебальцеве українським військовим доводилося їздити за нею на підконтрольну бойовикам територію, стверджує Олександр Почтар.

Костюм-невидимку не засіче навіть супутник

Комплект форми для українських військових, який захищає від будь-яких пристроїв електронного стеження, презентував голова громадської спілки «Слава Україні» Андрій Верлатий. Фактично – це «костюм-невидимка» для розвідників, який дозволяє підійти до ворога на відстань 20 метрів і виконати бойове завдання. За словами громадського діяча, секрет полягає у багатошаровості тканини.

Костюм-неведимка
Костюм-неведимка

Форма не обмежує рухів. Для пошиву була використана спеціальна зовнішня турецька тканина, просякнута спеціальними, захищаючими від вогню та розривів, речовинами. Через це костюм не перуть, для чистки використовується звичайний спрей для автосалонів, розповідає Верлатий.

«Технічно до костюму ще створені балаклава, рукавиці, бахали на черевики. Тому костюм в повному комплекті захищає нашого бійця від електронних пристроїв стеження», – наголошує голова спілки «Слава Україні».

Як стверджує Андрій Верлатий, європейський костюм такого типу коштує близько 2,5-3 тисяч доларів, при цьому український аналог обійдеться у 600 доларів. Крім того, українська форма має свої переваги: на відміну від європейської тканини, українську супутник не засікає, каже він.

Трубка-олівець забезпечить водою на 10 днів

Трубку-олівець, що зможе протягом 10 днів мобільно забезпечувати військового водою розроблено українськими винахідниками, повідомляє Володимир Давидюк. Пристрій створено спеціально для розвідувальних диверсійних груп, і дозволяє військовим не носити із собою фляги та пити знезаражену воду з будь-якого джерела, зауважує Андрій Верлатий.

Трубка-олівець була розроблена як аналог американського пристрою, однак із індивідуальними особливостями, зазначає її розробник Олександр Почтар.

«В американських трубках воду необхідно кип’ятити. У нас було інше завдання. Ми підібрали завантаження, які дозволяють робити воду бактеріологічно безпечною. Звичайно, розміри у нас виросли: із 220 до 300 міліметрів. Крім того, доводиться близько години чекати, але після цього бактерії гинуть», – повідомляє Почтар.

На сьогоднішній день виробництво пристроїв поки не розгорнуте. За попередніми підрахунками вартості матеріалу, трубка-олівець коштуватиме 14-16 доларів.

На полі бою потрібні індивідуальні турнікети

Джгут-турнікет, який можна затягувати навіть на голе тіло однією рукою, презентував голова громадської спільноти «Січ Україна», Олександр Іванчук. Турнікет складається з двох стрічок і має міцну залізну фурнітуру. Ноу-хау виробу є стрічка для фіксації часу, з якої за допомогою гострого предмету, наприклад кулі, стирається захисний шар, розповідає Іванчук.

Довжина виробу 93 сантиметрів, ширина – 4 сантиметри. За словами голови спільноти «Січ Україна», турнікет працює у засніженому, забрудненому, мокрому стані. На сьогодні собівартість виробу 150 гривень. Однак, незважаючи на пряму необхідність українських військових мати турнікети на полі бою, «Січ Україна» зіткнулись із проблемами повільної сертифікації.

«Ми займаємось сертифікацією вже місяці півтора. Коли ми приходимо у відповідні органи, всі кажуть: «Так, ми розуміємо, це ж для зони АТО». Але маємо, що маємо», – зауважує Іванчук.

Спільнота також планує зайнятись виробництвом тренувальних турнікетів. Вони будуть помаранчевого кольору і передаватимуться на полігони, наголосив голова спільноти «Січ Україна».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG