Доступність посилання

ТОП новини

Чи подолає Росія расизм до Чемпіонату світу з футболу?


В Росії вболівальники вивісили на трибуні фашистський прапор під час матчу Шинник (Ярославль) – Спартак (Москва), в Ярославлі в 2013 році
В Росії вболівальники вивісили на трибуні фашистський прапор під час матчу Шинник (Ярославль) – Спартак (Москва), в Ярославлі в 2013 році

Правозахисники заявляють про велику проблему расизму у російському футболі

Футбол у Росії має великі проблеми з расизмом. Наразі незрозуміло, чи встигне керівництво цієї країни вирішити їх до Чемпіонату світу з футболу, який має відбутися у 2018 році. Про це йдеться у звіті міжнародного центру «Сова», який моніторить ситуацію щодо расизму.

Чи подолає Росія расизм до Чемпіонату світу з футболу?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Російські футбольні фанати демонструють неофашистські символи, расистські скандування, спрямовані проти вихідців з Північного Кавказу, а також вчиняють хуліганські атаки проти людей, які візуально відрізняються від стандартного уявлення про типового росіянина. У звіті міжнародного центру «Сова», який моніторить ситуацію щодо расизму і базується у Москві та мережі Fare Network – «Час діяти: Інциденти дискримінації у російському футболі» – описані лише кілька із 200 подібних випадків, які сталися упродовж 2012-2014 років, і були задокументовані.

Расизм серед футбольних фанатів у Росіє є великою проблемою для цієї країни, яка у 2018 році готується приймати Чемпіонат світу з цього виду спорту. Після того, як у квітня цього року під час футбольного матчу у Москві фанати продемонстрували нацистський прапор, президент FIFA Сепп Блеттер сказав, що до 2018 року Росії потрібно ще дуже багато чого зробити.

Росія не бореться з расизмом – спостерігач

До початку Чемпіонату залишається менше трьох років, але Москва поки що зробила дуже небагато для подолання проблеми расизму у футболі, вважає спостерігач європейської організації «Футбол проти расизму» Павло Клименко.

Не вживається ніяких конкретних заходів для боротьби з цією проблемою. Дуже незначні кроки були вжиті
Павло Клименко

«Наразі немає ніякого плану. Можу сказати, що не вживається ніяких конкретних заходів для боротьби з цією проблемою. Дуже незначні кроки були вжиті – символічні кроки – за яким мають йти реальні дії», – наголосив Клименко.

З часу, як Росія виграла право на проведення Чемпіонату світу з футболу, у грудні 2010 року, Російський футбольний союз, Міністерство внутрішніх справ Росії та уряд запровадили великі штрафи та суворі обмеження за расистську поведінку футбольних фанів. З того часу російські силовики широко застосовують ці каральні обмеження.

Футбольні вболівальники побилися під час матчу ФК «Арсенал» (Тула ) – «Торпедо» Москва, 5 квітня 2015 року
Футбольні вболівальники побилися під час матчу ФК «Арсенал» (Тула ) – «Торпедо» Москва, 5 квітня 2015 року

Упродовж лише цього футбольного сезону, футбольний клуб «Торпедо Москва» був оштрафований на сотні тисяч рублів за расистські образи з боку їхніх фанатів. Клуб «Торпедо» також мусив грати п’ять ігор дома без глядачів за розгорнутий фанатами нацистський прапор та викрити «мавпи».

«Цим всім потрібно займатися, – говорить заступник директора центру «Сова» Наталія Юдіна. – Зрозуміло, якщо на це ніхто не звертає уваги, це продовжуватиметься».

Вітай Мутко
Вітай Мутко

8 квітня міністр спорту Росії Вітай Мутко зауважив, що FIFA моніторила ситуацію перед початком підготовки до футбольного чемпіонату і дорікнула вболівальникам «Торпедо», що вони псують імідж країни.

У Європі расизму не менше як у Росії – футбольний фан

Утім співзасновник групи фанатів російського «Спартака» «Flint 's Crew» Вадим Сидоров переконаний, що проблем з расизмом серед російських вболівальників не менше, ніж серед європейських. А гучні заяви про расизм у російському футболі, Сидоров пов’язує із політичною ситуацією у світі.

У нас же не дика країна. Цього стає все менше і менше, але бувають такі моменти. Мені здається, що у Європі цього не менше
Вадим Сидоров

«У нас же не дика країна. Цього стає все менше і менше, але бувають такі моменти. Мені здається, що у Європі цього не менше. А чому на Росію зараз такі напади, то мені здається, ви здогадуєтеся. Такі підкреслені напади. Мені здається, що у багатьох країнах справи набагато гірші», – зазначив Сидоров.

У червні цього року представники російського уряду, керівництва футболу, представники громадянського суспільства та юристи проведуть конференцію, на якій обговорюватимуть заходи щодо боротьби з расизмом, повідомив речник Російського футбольного союзу Євген Дзічковський. За його словами, влада дуже серйозно ставиться до цієї проблеми.

Матеріал підготували Тетяна Ярмощук і Tom Balmforth

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG