Доступність посилання

ТОП новини

Під Харковом зводять опорний пункт для відсічі у разі нападу Росії


Під Харковом зводять оборонні укріплення для відсічі у разі нападу Росії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Вояки разом з інженерами та будівельниками зводять комплекс інженерно-захисних споруд

Під Харковом військові разом з інженерами та будівельниками зводять комплекс інженерно-захисних споруд, які називають взводним опорним пунктом. Військові пояснюють, ці опорні пункти можуть на деякий час загальмувати рух військової техніки Росії в разі перетину українсько-російського кордону – це важливо, щоб підтягнути додаткові військові ресурси для оборони. У Харківської обласній держадміністрації заявляють, що перший опорний пункт військовим здадуть до травня, після чого візьмуться за створення нових захисних пунктів на найбільш небезпечних напрямках. А активісти з обласного громадського штабу територіальної оборони вважають, що харківська влада надто неповоротка зі зміцненням рубежів області з боку Росії.

Перший взводний опорний пункт зводиться на околиці Харкова, за 30 кілометрів від українсько-російського кордону. Тут працюють чоловіки в жилетах обласного підприємства, що опікується зведенням і ремонтом доріг – «Облавтошлях». Більшість чоловіків із лопатами кажуть, що не знають, для чого риють траншеї, окопи, бліндажі.

«Що ми будуємо? Виконуємо виробниче завдання. А що ми зводимо – не знаємо. Нам намалювали, сказали от так робіть, от так ми й робимо» – витягують журналісти по слову в Ігоря, працівника філії Чугуївського районного автошляху. «Так, Ігор, до роботи!» – гукає його начальник.

А Віталій зі ще одним Ігорем не стали гратися у військову таємницю, хлопці розповіли, що тут працюють для посилення оборони Харкова.

«Бази, траншеї для солдатів, бункер – буде такий маленький опорний район. Вчора зробили один капонір, можете подивитися, готовий», – розповідають будівельники.

На території області бутафорією ніхто займатися не буде – Райнін

Як зводиться перший взводний опорний пункт спостерігав і голова обласної державної адміністрації Ігор Райнін. Він одразу пояснив, що фортифікаційні інженерні споруди – це благодійний внесок в оборону Харкова кількох будівельних організацій. Серед них уже й згадане підприємство «Облавтошляху».

«Ми все будемо робити всерйоз. На території області бутафорією ніхто займатися не буде, тому якщо інженерна споруда оборонного спрямування, то це дійсно має бути оборонна споруда, а не мішки з піском», – наголосив Ігор Райнін.

Над створенням першого взводного опорного пункту працюють військові інженери, будівельники і спеціалісти, що знаються в фортифікаційних спорудах.

Виконувач обов’язків головного військового комісара харківської області Юрій Калгушкін додає: тут уже враховується досвід будівельників, які працювали на подібних об’єктах у зоні АТО. Головна мета цих опорних пунктів – захистити від перших атак мобільних бронетанкових груп противника.

«Задача зупинити супротивника впродовж певного часу, саме на цій дільниці. Створити перепону для того, щоб решта підрозділів усіх силових структур могли підготуватися і взяти основний удар на себе», – пояснив Радіо Свобода Юрій Калгушкін.

До травня тут мають з’явитися бетонні блоки, окопи, бліндажі, колючий дріт. Для маскування танків і БТРів готуються капоніри. Деякі ділянки території пункту можуть бути й заміновані. Опорний пункт матиме «секрети), кажуть військові інженери.

Влада не зробила і однієї десятої зі зведення військових інженерних споруд – військовий Заливан

Натомість в обласному громадському штабі територіальної оборони незадоволені тим, як військові та обласна влада зміцнюють рубежі прифронтової Харківщини. У громадському штабі, до складу якого входять військові з досвідом, кажуть, що головні стратегічні об’єкти області й досі залишаються без належної охорони, місцеві адміністрації майже не реагують на виклики військового часу.

Потрібно терміново ухвалити низку кроків для того, щоб забезпечити мінімальний рівень захисту області
Олександр Залеван

«Якщо говорити про той обсяг інженерних робіт, який проводиться і який анонсували, то це навіть не одна десята відсотка того, що потрібно зробити», – коментує ситуацію Олександр Залеван, голова військового комітету громадського штабу оборони. Військовий із великим досвідом миротворця, нещодавно з однодумцями проїхався районами області. Результат невтішний, найближчі до державного кордону шляхи майже не охороняються.

«От ми проїхали до Вовчанського району, і дорогою зустріли два блокпости, по дві людини. От що можуть зробити два блокпости проти якоїсь сили, що вирішить піти на Харків? І через дві години ми тут можемо мати проблеми. Це думка наша, громадських активістів, але досвід показує, що потрібно терміново ухвалити низку кроків для того, щоб забезпечити мінімальний рівень захисту області», – зазначив Олександр Залеван.

Утім, Ігор Райнін планує, що після першого взводного опорного пункту з’являться другий і третій у Вовчанському та Золочівського районах області, там постійно чергуватимуть бійці Нацгвардії та Міністерства оборони.

За словами виконувача обов’язків обласного військома Юрія Калгушкіна, перший опорний пункт – це складова третьої лінії оборони, що прилягатиме до околиць Харкова. Перша розташована близько до українсько-російського кордону. Потім пролягає друга лінія оборони.

Минулого року військовими було обладнано 27 взводних опорних пунктів першої і другої межі оборони Харківської області.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG