Доступність посилання

ТОП новини

«Приватні армії» олігархів стали базою для створення добровольчих батальйонів – експерт


Бійці добровольчого батальйону «Донбас» під час військових навчань неподалік Маріуполя. 1 квітня 2015 року. Ілюстраційне фото
Бійці добровольчого батальйону «Донбас» під час військових навчань неподалік Маріуполя. 1 квітня 2015 року. Ілюстраційне фото

Органи влади хочуть бути єдиним джерелом легітимної сили в Україні

Збройне протистояння на Донбасі створило передумови для створення приватних охоронних агентств, які більше нагадують озброєні батальйони. Якщо на території, підконтрольній сепаратистам, не діє українське законодавство, тоді що відбувається на території так би мовити «великої України»? Чи справді існують приватні армії українських олігархів, про що неодноразово кричали російські телеканали? Відповіді на ці питання давав керівник проекту «Олігарх ЮА» Олег Богатов у програмі «Донбас.Реалії» на Радіо Свобода.

Олег Богатов
Олег Богатов

– Я думаю, що ці батальйони з’явилися на базі охоронних структур, які свого часу створили, зокрема, дві великі фінансово-промислові групи України. Найбільше просунулася група СКМ Ріната Ахметова і «Приват» Ігоря Коломойського та Генадія Боголюбова.

У СКМ в 2012 році з’явилася структура під назвою «Охоронний холдинг». Це сталося саме тоді, коли в Україні з’явився закон про охоронну діяльність

У СКМ в 2012 році з’явилася структура під назвою «Охоронний холдинг», його створив народний депутат V-VI скликань Верховної Ради Станіслав Мельник. Це сталося саме тоді, коли в Україні нарешті з’явився закон про охоронну діяльність. Цей нормативно-правовий акт не без лобіювання СКМ пройшов, адже одним із авторів цього законопроекту був Володимир Малишев. Із 2000 року він очолював міліцію у Донецьку. А з 2005 року – особисту охорону Ріната Ахметова. І саме він виступив одним з ініціаторів закону про «Охоронну діяльність», який на противагу іншим багатьом існуючим підзаконним актам, розширив права охоронних фірм на застосування насилля. Зокрема, він дозволив їм використовувати спецзасоби, він описував ситуації, в яких вони можуть їх використовувати. Таким чином, фактично створив законодавчу базу.

Який у цьому підступ, зокрема, в умовах війни? Адже це нормальна практика створювати охоронні структури для організацій, як СКМ.

В умовах війни ці охоронні структури, на жаль, абсолютно логічно стають базою для формування озброєних батальйонів, як зі сторони України, у випадку з «Приватом» – це «Дніпро-1», так і зі сторони так званої «ДНР» – це батальйон «Восток».

Чи могли бути залучені добровольчі батальйони задля захисту інтересу конкретної юридичної особи, як у випадку з Коломойським та «Укрнафтою»?

Першочергово «Дніпро-1» виник не сам по собі, а з охоронної структури, яка існує у групи «Приват» ще з 90-х років

По-перше, представники «Приват» у Фейсбуці заявляли про те, що вони можуть залучати «Дніпро-1» з метою захисту об’єктів від рейдерів. Нагадаю, мова йде про «Укрнафту» та «Укртранснафту». Крім того, представники озброєних людей, які принаймні знаходилися у приміщенні «Укртранснафти», представлялися народним депутатам «Дніпром-1». Потім, правда, усе це завуалювали. Коломойський сказав, що ніяких озброєних людей, а тим паче «Дніпра-1», у будівлях компаній не було. Але факт залишається фактом, адже ця інформація була. Я думаю, вона має право на існування, тому що першочергово «Дніпро-1» виник не сам по собі, а з охоронної структури, яка існує у групи «Приват» ще з 90-х років.

Маєте на увазі «БОГ»: безпека, охорона, гарантія?

Так, саме вона. Наскільки мені відомо, коли укладалася угода між «Укртранснафтою» та якоюсь приватною охоронною структурою, це була не «БОГ». Вона насправді була клонована у кількох юридичних осіб. Але там знаходяться одні й ті самі люди.

А як прослідкувати зв’язок між приватними охоронними структурами та батальйонами?

«Дніпро-1» це по суті перше добровольче об’єднання в Україні

Щонайперше, легко побачити хто фінансує та керує дцими напрямками. Наприклад, у випадку із групою «Приват» напрямок безпеки контролює Геннадій Корбан, відомий своїми рейдерськими захопленнями у Дніпропетровській області. І коли навесні 2014 року почалася формуватися система оборони Дніпропетровської області – цей процес очолив той же Корбан. Можна допустити що вона формувалася не на пустому місці, виходячи з того, наскільки швидко сформувався «Дніпро-1». Адже це по суті перше добровольче об’єднання в Україні.

Виходить, що ці батальйони зацікавлені певними бонусами, дивідендами?

Я неодноразово читав заяви представників Партії регіонів, що «Дніпро-1» активно втручався у процес виборів на Донеччині. Я цілком допускаю, що саме так і було

Я неодноразово читав заяви представників Партії регіонів, що «Дніпро-1» активно втручався у процес виборів на Донеччині. Я цілком допускаю, що саме так і було. Будемо справедливі, коли бізнесмени фінансують будь-яку подібного роду діяльність, вони намагаються відбити свої вкладення. Зокрема, і за рахунок посилення своїх політичних позицій. І в деяких округах причетність озброєних батальйонів, лояльних до групи «Приват», допомогла змінити електоральну ситуацію.

Чи може це свідчити про переділ ринку, тобто, щоб бути більш ефективним у бізнесі необхідно мати власні батальйони?

Безперечно. Але як ми знаємо, у нас є близько десяти кандидатів у мільярдери списку Forbes. Люди періодично заходять за мільярд, потім трішки втрачають і виходять з кола мільярдерів. Утім, повноцінні дві структури змогли створити лише два найбільші бізнесмени. Тобто, це річ яка, мабуть, необхідна в умовах цього конфлікту та ситуації в країні загалом. Але на боці конкретно двох людей, Ахметова та Коломойського, є те що вони цим зайнялися давно.

Ви, можливо, маєте на увазі Ходаковського та інші зв’язки, які ведуть у минуле?

Саме так. Остаточно мене у цьому запевнило російське турне Ходаковського минулого тижня, коли він відвідав кілька редакцій великих російських ЗМІ та розповів про свої взаємостосунки з Ахметовим.

Чи не є це теорією змови, або спроба дискредитації Ахметова його опонентами?

У випадку з Ходаковським ми бачимо певну еволюцію конкретно взятого топ-менеджера, тому що сьогодні він відкрито критикує Ахметова. Я думаю, що він уже не відчуває себе у повній мірі людиною Ахметова. Він розуміє, що повинен справити гарне враження на Москву.

– Яким чином президент Петро Порошенко змусить олігархів з їхніми батальйонами співпрацювати із органами влади? Наскільки це можливо?

Правоохоронні органи дуже зацікавлені у тому, щоб була відновлена монополія державного насилля

Це можливо, оскільки правоохоронні органи дуже зацікавлені у тому, щоб була відновлена монополія державного насилля. Зараз вони втрачають на цьому репутаційно, а також втрачають гроші на вирішення багатьох питань. Відповідно, вони зацікавлені бути єдиним джерелом легітимної сили у цій країні. Вони виконуватимуть комплекси ініціатив, які транслюються з Адміністрації президента. Зокрема, заборонять приватним охоронним компаніям охороняти офіси державних компаній. Тобто ситуація з «Укрнафтою» та «Укртранснафтою» теоретично не повинна повторитися. Крім цього, більше слідкуватимуть, щоб охоронні фірми не використовували зброю. Інакше, вони будуть притягнені до кримінальної відповідальності, жорсткіше ніж було до того.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG