Доступність посилання

ТОП новини

Режим Путіна розігрує карту «екстремістів із УПА» проти України?


Президент Росії Володимир Путін (праворуч) та міністр оборони Росії Сергій Шойгу. Москва, 17 квітня 2015 року
Президент Росії Володимир Путін (праворуч) та міністр оборони Росії Сергій Шойгу. Москва, 17 квітня 2015 року

Листа з підписом «Українська повстанська армія» відправили з німецького сервісу, його писали не носії української мови – СБУ

У п’ятницю вранці політолог Володимир Фесенко отримав від, буцімто, організації, що назвалася «Українською повстанською армією», листа з погрозами на адресу представників чинної влади. Організація нібито взяла на себе відповідальність за нещодавні вбивства Олеся Бузини та Олега Калашнікова, а також соратників колишнього президента Януковича – Чечетова, Пеклушенка та Мельника. Аналогічного листа отримали і в «Опозиційному блоці». Наразі правоохоронці перевіряють це. За інформацією СБУ, листа відправили з німецького серверу, а писали його не носії української мови. Тим часом російські мас-медіа масово повідомили, що «УПА взяла відповідальність за вбивства в Україні». Деякі експерти вбачають у цьому продовження інформаційної війни Росії проти України.

Після отримання листа політичний експерт Володимир Фесенко спілкувався з правоохоронним органам.

Діяли не аматори. Цього листа відправляли з Англії через Німеччину. ця технологія дуже схожа на ту, за якою відправляють повідомлення люди, які з нами воюють на сході
Володимир Фесенко

«Вони мені сказали, що діяли не аматори. Цього листа відправляли з Англії через Німеччину. Вони також сказали, що ця технологія дуже схожа на ту, за якою відправляють повідомлення люди, які з нами воюють на сході України», – розповів Фесенко Радіо Свобода.

Він зазначив, що не хоче оприлюднювати отриманого листа, щоб не провокувати паніку. За його словами, у листі є погрози і на адресу чинних представників влади.


Про отримання листа з погрозами від організації, яка назвалася «Українською повстанською армією», заявили і в «Опозиційному блоці». За їхньою інформацією, у листі вказано, що його автори планують почати фізичне усунення представників чинної влади, які «не ввели воєнного стану, не оголосили стану війни з Росією і не розірвали з окупантом дипломатичних і торговельних відносин».

Нестор Шуфрич
Нестор Шуфрич

«Це тиск на нашу громадську позицію, спроба залякати, – сказав Радіо Свобода народний депутат від «Опозиційного блоку» Нестор Шуфрич. – Наша позиція з цього приводу буде принциповою. З одного боку, ми не змінимо ставлення до тих подій, які відбуваються в Україні. А з іншого боку, це завдання для влади, яка має забезпечити прозорість і безпечність політичних процесів в нашій державі».

СБУ перевіряє листа

В «Опозиційному блоці» також не оприлюднили повного тексту листа. Нестор Шуфрич зазначив, що ним мають займатися правоохоронні органи.

Для Радіо Свобода ситуацію прокоментувала речниця СБУ Олена Гітлянська.

«Голова Служби безпеки доручив найкращим фахівцям СБУ перевірити повідомлення, які сьогодні надходять на адресу політиків та політологів від начебто «Української повстанської армії», – зазначила вона.

Між тим багато російських мас-медіа поширили інформацію під гучною назвою: «Українська повстанська армія взяла відповідальність за вбивства Бузини і Калашникова».

Маскування під націоналістів?

Нестор Шуфрич зауважує, що у нього виникло багато питань щодо самої назви організації, зазначеної у листі.

«Прикриватися організацією, яка має свою історію, є непристойно і недопустимо», – наголосив Шуфрич.

На це звертає увагу і політолог Володимир Фесенко.

«Якби це була б нова націоналістична організація, вона б називалася по новому, щоб відрізнятися, щоб робити собі піар. А тут прив’язка до історичної УПА за назвою. Тому у мене підозра, що це маскування під націоналістів, щоб це можна було пропагандистськи використати», – каже Фесенко.

Психологічна війна триває…

При цьому він не виключає, що російські спецслужби могли також і спровокувати певних людей на ці вбивства.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

«Я не виключаю, що могли підбурити, спровокувати, маніпулювати щирими українцями, наприклад, молодими, яких переконали, що потрібно вбивати ворогів України, що зараз, як йдеться у цьому листі, потрібна не люстрація, а знищення. Спецслужби могли діяти не напряму, а як це часто буває, просто використовуючи якісь націоналістичні угруповання чи конкретних людей, все це з гучною назвою, але у своїх цілях», – зазначає Володимир Фесенко.

Експерт наголошує, що колишній регіонал Олег Калашников і журналіст Олесь Бузина люди зовсім інші, нічим не пов’язані між собою. А їхні вбивства об’єднав саме президент Росії Володимир Путін, назвавши їх «політичними». Що ж до листа, то Фесенко розцінює його як продовження російської кампанії. Наразі, каже він, йдеться про інформаційну та психологічну війну, спрямовану на розпалювання паніки всередині України.


На цю ж тему:

16.04.2015
Убивства Бузини і Калашникова – піар-хід Росії?

«Путін у прямому ефірі прокоментував вбивство Бузини. Склалося враження, що ведучий міг заздалегідь знати про трагедію» – Геращенко далі

17.04.2015
Про що свідчать убивства Бузини і Калашникова?

«Цих людей обрали навмисне, щоб і «сліпий побачив». Це робиться для дестабілізації в Україні» – експерт далі
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG