Доступність посилання

ТОП новини

Україна знає, які саме військові частини з Росії воюють в Україні – начальник Генштабу


Віктор Муженко, архівне фото
Віктор Муженко, архівне фото

Начальник Генерального штабу Збройних сил генерал-полковник Віктор Муженко заявив, що українська сторона має перелік усіх російських військових частин, що зараз перебувають в Україні, їхні місця дислокації, кількість особового складу та наявне в них озброєння.

Говорячи про бої під Дебальцевом, Чорнухином та Логвиновом, що відбувалися в лютому, він заявив, що в цих боях брали безпосередню участь регулярні підрозділи Збройних сил Росії, повідомляє Український кризовий медіа-центр.

Спростовуючи чергову заяву президента Володимира Путіна, який заявляв, що «російських військ в Україні немає», Муженко заявив: «Зараз я вже можу говорити про те, що в цих боях українська армія завдала важких втрат саме російській армії і зірвала її агресивні плани подальшого наступу. Ми знаємо, що і сьогодні регулярні частини російської армії продовжують перебувати в Україні. Наприклад: 15-а окрема мотострілецька бригада 2-ї армії Центрального військового округу, 8-а окрема мотострілецька бригада, 331-й повітряно-десантний полк із Костроми 98-ї повітряно-десантної дивізії та інші».

Крім того, він додав, що деякі російські військові частини, що брали участь в окупації України, – 98-у та 106-у повітряно-десантні дивізії, – планується залучити до участі у військовому параді 9 травня в Москві.

За словами Муженка, раніше, в січні, ще не було задокументованих доказів прямих зіткнень із військовими частинами Росії, бо вони здебільшого перебували в тилу сепаратистів.

У четвер, 16 квітня, Путін у перебігу так званої «прямої лінії» відповідей на запитання, що транслювалася у прямому ефірі на російському державному телебаченні, вкотре стверджував, що «російських військ в Україні немає». При цьому він послався на самого Муженка, який «просто публічно на зустрічі з іноземними колегами сказав: «Ми не воюємо з російською армією».

Наприкінці січня Муженко заявляв, що Україна має документальні докази, що підтверджують участь російських військовослужбовців у збройному конфлікті на сході України, але при тому дійсно сказав: «На сьогоднішній день ми маємо тільки факти участі окремих військовослужбовців Збройних сил Росії, громадян Росії в незаконних збройних підрозділах. Бойових дій із підрозділами регулярної російської армії ми не ведемо».

Інші українські, а також західні військові й політики ще до цієї заяви говорили про участь регулярних російських військ у боях на сході України як про доведений факт. Як вважають, першим прямим російським воєнним вторгненням Росії на Донбасі були події під Іловайськом у серпні минулого, 2014 року, коли саме це вторгнення дало змогу зупинити наступ українських військових на дедалі слабші тоді позиції сепаратистів.

XS
SM
MD
LG