Доступність посилання

ТОП новини

Більшість харків’ян проти «донбаського сценарію» – соціолог


Український марш у Харкові, 22 червня 2014 року
Український марш у Харкові, 22 червня 2014 року

«Більшість людей з Донбасу переконалися у тому, що Росія – не вихід»

Ірина Шевченко

Київ – Незважаючи на географічну близькість Харківської області до Росії, три чверті харків’ян бачать своє місто лише у складі України і відкидають «донбаський сценарій». Про це повідомив президент Соціологічної асоціації України Віль Бакіров. Тим часом мешканці самого Донбасу здебільшого вже переконалися: Росія не є їхнім майбутнім, хоча вони позиціонують себе передусім як «громадяни» Донбасу, а вже потім як громадяни України, наголошують в Академії наук. Науковці наголошують: щоб змінити цей регіон ментально, необхідно спочатку реформувати його економічно.

Близько 75% харків’ян є патріотами України, констатує президент Соціологічної асоціації, ректор Харківського національного університету імені Каразіна Віль Бакіров. За його словами, Харківщина розташована поруч із Росією, у багатьох харків’ян є ділові чи сімейні зв’язки із сусідньої державою, до 15% мешканців міста, можливо, бажають зміни стосунків двох країн, але більшість відкидає повторення «донбаського сценарію».

«Я переконаний, що у Харкові сценарію, подібного тому, який був реалізований в Донецьку, Луганську, не буде. Тому що харків’яни в своїй більшості, як показують і дослідження, і спостереження, налаштовані, щоб Україна була цілісною, неподільною державою», – зауважує президент Соціологічної асоціації України.

За словами Віля Бакірова, його дані опитувань збігаються з результатами досліджень колег, зокрема із Київського міжнародного інституту соціології. Професор цього інституту Валерій Хмелько повідомив, що останнє опитування з приводу проукраїнських настроїв у різних регіонах держави провели в лютому нинішнього року.

Ленін у Харкові залишився без голови (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

«У Харківській області менше ніж 18% були, скоріше, готові підтримати приєднання до Росії, а більше ніж 80% були готові наполягати, щоб Україна була незалежною державою», – розповів Валерій Хмелько.

Мирослав Попович
Мирослав Попович

А стосовно настроїв населення Донбасу, значна його частина вже переоцінила ситуацію і бажає лише одного: скорішого припинення війни, зауважує директор Інституту філософії імені Сковороди, академік Мирослав Попович.

Переважна більшість людей з Донбасу переконалася у тому, що Росія – не вихід із положення. Росія має свої інтереси, вона нікого не збирається годувати
Мирослав Попович

«Що відбулося: переважна більшість людей з Донбасу переконалася у тому, що Росія – не вихід зі становища. Росія має свої інтереси, вона нікого не збирається годувати, справа кожного залишається його особистою справою», – вважає філософ.

Однак, на думку Мирослава Поповича, на сполох щодо поширення сепаратизму треба було бити ще тоді, коли стало зрозуміло: авторитет київської влади падає. Як зауважує Мирослав Попович, наразі у мешканців окупованих районів Донеччини та Луганщини руйнуються проросійські ілюзії, ці люди змушені пристосуватися до важких умов життя.

«Мінливість назви від Юзівки, Сталіне до Донецька»

Міф про так звану «Новоросію», яким послуговуються сепаратисти на Донбасі та їхні покровителі в Росії, виник 18-го століття, а його автором була цариця Катерина ІІ, зазначає науковець Інституту досліджень імені Курбаса Тетяна Бевз.

Штучність, примус, тимчасовість – це три ключові чинники, які були покладені в основу формування Юзівки. Донецьк набув статусу міста лише сто років тому
Тетяна Бевз

«Штучність, примус, тимчасовість – це три ключові чинники, які були покладені в основу формування Юзівки. Донецьк набув статусу міста лише сто років тому, в 1917 році. Це засвідчує його молодість як урбанізаційного осередку. Мінливість назви від Юзівки, Сталіне до Донецька віддзеркалює штучність створення наступних назв», – розповідає Тетяна Бевз.

За словами науковця, особливість мешканців цього регіону – позиціонування себе в першу чергу як громадянина Донбасу, а вже потім – України. Зрозуміти її можна, простеживши риторику політиків і бізнесменів за минулий рік.

«Зокрема «губернатор» (колишній – ред.) Донецької області Сергій Тарута, який говорив, що він хоч і російськомовний, але закликає до української єдності, він називав категорії: спочатку бізнесмени, потім влада і лише потім громадяни України. Аналогічно говорить і Рінат Ахметов. Тобто, ми говоримо про цінності, в першу чергу, саме економічні», – зауважує Тетяна Бевз.

На погляд Тетяни Бевз, щоб змінити Донбас ментально, необхідно спочатку реформувати його економічно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG