Доступність посилання

ТОП новини

Як захистити музейні цінності на тимчасово окупованих територіях?


Свіжий випуск «Культфронту» – про цінні фонди, що залишилися на тимчасово окупованих територіях

Із часу анексії Росією Криму минув понад рік. Приблизно стільки ж триває пошук виходу з ситуації, що склалася з частиною експозиції «Крим: золото та секрети Чорного моря», яку вивезли на виставку у Нідерланди ще до агресії Росії проти України. Самопроголошена «влада» Криму виступає за повернення експонатів у музеї півострова, Міністерство культури України вимагає передати їх у Київ. Про музеї на тимчасово окупованих територіях говоритимемо у свіжому випуску програми «Культфронт» – спільного проекту Радіо Свобода і «Форуму видавців».

На території окупованого Донецька музеї і далі працюють. Про це Радіо Свобода розповіла журналіст Леся Ганжа, яка нещодавно побувала у місті. За її словами, у музеях Донецька відкриті переважно виставки, постійні експозиції сховали у запасники.

Леся Ганжа підтвердила, що головний корпус Донецького краєзнавчого музею зазнав пошкоджень унаслідок бойових дій і наразі він закритий для відвідувачів. Водночас, продовжують працювати його філії. Ті з них, які розташовані на підконтрольній Україні частині Донеччини, стикнулися з несподіваною проблемою: музейникам тут не платять зарплатню, бо формально вони підпорядковані адміністрації, що розташована у тимчасово окупованому Донецьку.

З якими ще проблемами стикаються музейники на тимчасово окупованих територіях, як їх вирішити і як зберегти цінні фонди музеїв України, говоритимемо у понеділок, о 17:00 у програмі «Культфронт». Гості прямого ефіру: Василь Рожко, начальник управління музейної справи Міністерства культури; Леся Гасиджак, експерт Українського центру розвитку музейної справи.

Заходьте на сайт Радіо Свобода о 17:00. Телефонуйте у студію за номером 044 490 30 74 і стежте за нашим «Твіттером».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG