Доступність посилання

ТОП новини

У Раді зареєстрували законопроект про дострокове позбавлення повноважень суддів КСУ


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

У Верховній Раді зареєстрований законопроект, що передбачає можливість дострокового позбавлення повноважень суддів Конституційного суду України.

Текст закону наразі не оприлюднили на сайті парламенту.

Відповідно до законодавства, Конституційний суд складається із 18 суддів, яких обирають на 9 років без права повторного призначення. Президент, Верховна Рада та з’їзд суддів призначають по шість суддів КСУ. Зараз у КСУ бракує представника від президента.

Наразі в КСУ із 17 суддів – восьмеро, призначені за часів президентства Віктора Януковича, з яких більшість фактично довела свою вірність вигідними для колишньої влади рішеннями. Зокрема, у 2010 році КСУ «дозволив» повернутися до редакції Конституції 2004 року, тим самим зосередивши владу в руках президента Віктора Януковича.

СБУ розслідує кримінальну справу проти колишнього президента Віктора Януковича за узурпацію влади. У 2010 році КСУ визнав неконституційною політичну реформу 2004 року через порушення конституційності процедури її розгляду та ухвалення, при цьому КСУ повернув чинність Конституції в редакції до змін 2004 року.

XS
SM
MD
LG