Доступність посилання

ТОП новини

Європейський суд вирішуватиме долю дитячого будинку біля Києва


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

Фонд держмайна може забрати будівлі заснованого американцями дитбудинку в Пуща-Водиці, де живуть переселенці

Фонд держмайна України може забрати будівлі і землю заснованого американцями дитячого будинку під Києвом, де нині знайшли притулок десятки родин переселенців зі Сходу. Втративши надію знайти справедливість в українських судах, дві небайдужі громадянки США і Швейцарії вже судяться з українською державою в Європі. Справою перейнялися й західні дипломати.

Пуща-Водиця – мальовниче передмістя української столиці. Саме тут 12 років тому дві американки Джейн і Барбара вирішили зробити дитячий будинок.

«Коли ми приїхали до України наприкінці 90-х, на вулиці, на базарі до нас постійно підходили безпритульні діти, просили їжу, гроші. У Києві їх було дуже багато. І ми подумали: що можна для них зробити?», – говорить співзасновниця дитячого будинку «Батьківська турбота» Барбара Клайбер.

Джейн і Барбара спочатку підгодовували малих безхатченків, а згодом купили занедбаний профілакторій, де й знайшли притулок десятки дітей. Когось вдавалося повернути в родину, дітям у яких не було батьків, шукали прийомні сім’ї. Існував притулок за рахунок благодійних пожертв.

Торік, коли почалася війна на сході, будинок став прихистком для декількох десятків родин біженців. Спочатку від війни тут ховалися діти із Слов’янська, згодом із Макіївки і Горлівки. Тимофій Цикан жив з дружиною і сином Богданом неподалік донецького аеропорту: «Зимувати ми в принціпі збиралися дома. Спустив у підвал картоплю, горіхи, меду десять банок. Раптом що, думаю, з голоду не помремо. Але коли на городі за сто метрів від дружини розірвався снаряд, вирішив – «треба кудись їхати».

Родину прийняли у «Батьківській турботі» син Богдан знайшов нових друзів, пішов у перший клас у місцеву школу.

«Коротше, ми тут переважно спортом займаємося. Граємо у футбол. Мене друг на руках ходити навчив. Все, що треба було дитині до школи тут нам зібрали: портфель купили, олівці. Годують прекрасно. Я навіть не чекав, що нас тут так зустрінуть. Просто рай якийсь», – каже Тимофій Цикан.

Однак цей рай для Тимофія і для інших переселенців може швидко закінчитися. Ще чотири роки тому хтось дуже впливовий поклав око на майно і землю дитбудинку. Прокурори через суд домоглися скасування угоди купівлі-продажу профілакторію і в будь-який момент можуть виселити нинішніх його мешканців. Джейн і Барбара – у шоці.

«По-перше, в нас намагаються забрати нерухомість, в яку ми вклали півтора мільйона доларів. По-друге, це просто наруга над справедливістю. Бо без найменшого сумніву: закон на нашому боці», – каже Джейн Гаєтт.

Відважні жінки не збираються здаватися: втративши надію перемогти в українських судах, звернулися в європейські. А ще до західних дипломатів.

«Я дуже натхненний тим, скільки тут робиться для допомоги жертвам війни на сході України. Ми бачимо спроби забрати власність, і це матиме дуже погані наслідки для цього центру», – каже посол США в Україні Джеффрі Паєтт.

Джейн і Барбара сподіваюься: відтепер, коли за справою слідкують посли Америки і Швейцарії, корумпованим чиновниками буде важче завершити свою оборудку, і діти не опиняться на вулиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG