Доступність посилання

ТОП новини

Росіян позбавляють ліцензії на видобуток нафти і газу біля Британії


©Shutterstock
©Shutterstock

«Росії не можна довіряти, бо вона використовує енергопостачання, як зброю» – міністр енергетики Британії

Лондон – Британський уряд забере ліцензію на видобуток нафти і газу у Північному морі у групи суперечливих російських олігархів, які попередньо перекупили ту ліцензію в німецької компанії RWE. Британська сторона також висуває вимогу аби росіяни під проводом олігарха Михайла Фрідмана, негайно продали всі 12 родовищ, які підпадають під цю ліцензію у регіоні Північного моря біля британського узбережжя. Міністерство енергетики і кліматичних змін британського уряду вважає, що перебування цих родовищ у руках росіян може поставити під загрозу власні постачання Сполученого Королівства, у разі, якщо проти Росії буде запроваджено подальші санкції з огляду на російську агресію щодо України.

Уряд Сполученого Королівтства змушує російського мільярдера Михайла Фрідмана, власника енергетичного консорціуму LetterOne Group продати 12 родовищ нафти і газу у Північному морі, які росіянин щойно придбав. Департамент енергетики і кліматичних змін уряду Сполученого Королівства вперше в історії використовує свої міністерські повноваження з тим, аби відібрати ліцензії на видобуток нафти і газу при узбережжі Британії.

Консорціум Фрідмана LetterOne Group придбав у березні поточного року нафтогазовий підрозділ DEA німецької компанії RWE за 5,1 мільярда євро. Тоді Сполучене Королівство намагалось стати на заваді цій оборудці, висловлюючи занепокоєння тим, що російський олігарх та його компанія може потрапити до списку російського бізнесу, на який буде накладено санкції за дії Кремля в Україні. На додаток половину потреб Великої Британії в енергоносіях задовольняють саме родовища Північного моря.

Міністр енергетики Британії Едвард Дейві щойно проїнформував LetterOne про його рішення позбавити компанію Михайла Фрідмана ліцензії на видобуток нафти і газу у новопридбаних родовищах Північного моря.

Загалом британський міністр, представник Ліберально-демократичної парті, яка входить до урядової коаліції з консерваторами, раніше виступав проти можливої залежності Сполученого Королівства від будь-яких енергопостачань, пов’язаних із Росією, а радше з нестабільністю і політичним шантажем, що надходить від Москви.

Росії не можна довіряти, бо ця країна використовує питання енергопостачань, як свою зброю
Едвард Дейві

Едвард Дейві є депутатом, на зустрічах із виборцями він щоразу піднімав питання небезпеки залежності від росіян у будь-яких напрямках, зокрема в енергетичному. У розмові з Радіо Свобода після однієї з тих нещодавніх зустрічей Едвард Дейві, зокрема, зазначив: «Росії нині не можна довіряти, бо ця країна використовує питання енергопостачань, як свою зброю. Залежність від російських умов та передумов щодо постачань, скажімо, газу, є неприпустимою, як для Британії, так і для будь-якої іншої країни, яка себе поважає».

Тим часом компанія LetterOne заявила, що зберігає за собою право оскаржити будь-яке рішення британського Міністерства енергетики і кліматичних змін з позбавлення її ліцензії на видобуток нафти і газу з родовищ Північного моря, щойно стало відомо про наміри міністра Дейві.

Росіяни навіть винайняли послуги ветерана галузі, одного з колишніх керівників британської нафтової компанії British Petroleum – Лорда Бравна, якого було призначено головою компанії LetterOne у лютому поточного року.

Втім, сама компанія LetterOne відмовилась коментувати ситуацію.

Фрідмана вважають, чи не другою людиною після Путіна – експерт

Британський аналітик з питань енергетики Королівського інституту стратегічних досліджень Джо Аллен вважає, що росіяни надзвичайно серйозно підійшли до загрози щодо позбавлення компанії одного з провідних олігархів можливості видобувати нафту і газ при британському узбережжі.

Родовища у Північному морі могли розглядатися Кремлем як помітний козир у грі, яку він нині програє
Джо Аллен

«Ясна річ, що придбання 12 родовищ у Північному морі біля британських берегів розглядалось ще кілька місяців тому як стратегічна перемога російського олігарха Михайла Фрідмана, а з ним і Росії. Оглядачі вважають Фрідмана чи не другою людиною після Путіна, яка впливає на політику тієї країни, і, практично, має всі головні важелі. Знов таки, беручи до уваги, всі санкції, що звалилися на Росію, саме родовища у Північному морі могли розглядатися Кремлем як помітний козир у грі, яку він нині програє», – зазначає Джо Аллен.

У кожному разі, вже найближчим часом стане видно, чи матиме шанс Михайло Фрідман та його компанія успішно оскаржити рішення британського уряду у судовому порядку. Втім, залишається очевидним, що за нинішніх обставин, втрата контролю над 12 родовищами нафти і газу у безпосередній близькості до Сполученого Королівства стане ще однією болісною поразкою для Росії та її керівництва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG