Доступність посилання

ТОП новини

Тіньові схеми, створені за Януковича, досі «доять» український бізнес? (Огляд преси)


Зловживання тільки у фіскальній сфері дозволяють виводити у «тінь» щороку близько 200 мільярдів гривень

Зловживання тільки у фіскальній сфері дозволяють виводити у «тінь» щороку близько 200 мільярдів гривень, стверджує газета «Україна молода». На цих «потоках», за інформацією видання, досі заробляють наближені до екс-президента Віктора Януковича. Схема, яку вони створили кількома роками раніше, продовжує успішно діяти. Й активно, незважаючи на погоду і владу, успішно «доїть» український дрібний і середній бізнес, викачуючи гроші до кишень донецької команди. Ще півбіди, якщо ці мільйони підуть на чергову елітну нерухомість для Віктора Януковича і його друзів. Але газета не виключає, що саме за ці гроші прихильники «русского мира» фінансують війну на сході України. І за гроші від «чорних» схем, які чомусь ніяк не наважиться прикрити нова українська влада, купують зброю та боєприпаси для бойовиків. Видання пише, що російський слід в українських «фінансових дірах» можна простежити не лише у сферах, які стосуються касових апаратів. А й мобільного зв’язку. Адже обидва оператори – і «Київстар», і МТС – афільовані з російськими власниками. Схема збору коштів на підтримку сепаратистів напрочуд проста: з автоматів для поповнення рахунків мобільних телефонів збираються готівкові кошти, які держава взагалі не обліковує. І далі, будь ласка, хоч у зону АТО – для підтримки сепаратистів. Докладніше тіньові схеми йдеться в статті «Податок на… сепаратистів».

У керівництва шахт на непідконтрольних Україні територіях є величезні проблеми не лише зі збутом вугілля, а й з особистою безпекою, констатує «Україна молода». Днями бойовики угруповання «ДНР» на трасі Київ-Донецьк розстріляли авто, в якому перебував директор ДП «Шахтарськантрацит» Микола Ковальов і його дружина. Подружжя загинуло на місці. За однією з версій, вбивство сталося через те, що Ковальов не хотів продавати бойовикам вугілля, хоча причини вбивства могли бути і суто побутові. Свого часу міністр енергетики Володимир Демчишин заявив, що Україна не контролює жодної шахти, яка добуває антрацит.

У суботу набирає чинності закон про протидію корупції, який Верховна Рада ухвалила ще в жовтні 2014 року. Цим документом гарантується створення Нацагентства з протидії корупції, яке повинно подолати корупцію серед чиновників. Поряд з агентством буде працювати і Національне антикорупційне бюро: воно буде шукати хабарників у вищих ешелону влади. Щоправда, як стверджує газета «Сегодня», жоден з цих двох органів ще не запрацював, та й сама боротьба з корупцією йде досить повільно. З причинами видання знайомить в статті «Боротьбу з корупцією поставили на паузу».

Державна бюрократична машина мляво набирає обертів у вирішенні проблем забезпечення військових шпиталів, стверджує газета «Голос України». Видання пише, що ще й досі не вирішена проблема спрощення тендерних процедур для закупівлі не те що пального, а й вкрай необхідних медичних препаратів. Саме тому, в цьому році на лікування поранених, зокрема, у Вінницькому військово-медичному центрі не отримали жодної державної копійки на лікування – лікують бійців АТО за кошти благодійників.

ЗАВАНТАЖИТИ

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG