Доступність посилання

ТОП новини

Потрібно змінитися так, як наші супротивники від нас не очікують – Магда


Фрагмент обкладинки книги Євгена Магди «Гібридна війна: вижити й перемогти»
Фрагмент обкладинки книги Євгена Магди «Гібридна війна: вижити й перемогти»

«Гібридна війна: вижити й перемогти» – спроба системного аналізу російської агресії проти України

Сьогодні в Києві стартує п’ятий міжнародний фестиваль «Книжковий арсенал» – один з наймасштабніших книжкових заходів в Україні. Серед новинок, які будуть презентовані на «Книжковому арсеналі» – книжка українського політичного експерта Євгена Магди «Гібридна війна: вижити й перемогти». Експерт намагається проаналізувати не лише військовий, а й інформаційний, історичний, енергетичний та інші фронти.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Починаючи цю війну, яку мету ставили перед собою її ініціатори?

– Гібридна війна, на відміну від конвенційної – звичайної, не ставить на меті воєнну поразку держави. Мета була встановити контроль над Україною. Причому, це не виключало наявність надалі над Україною синьо-жовтого прапору. Однак Україна витримала перший удар. І після того організатори гібридної війни вирішили докласти зусиль, аби розвалити нашу державу зсередини.

Ця війна точиться не стільки за оволодіння територіями, скільки за оволодіння свідомістю

Можна говорити, що інформаційна складова у гібридній війні є, мабуть, однією з найголовніших. Адже ця війна точиться не стільки за оволодіння територіями, скільки за оволодіння свідомістю.

Фрагмент обкладинки книги Євгена Магди «Гібридна війна: вижити й перемогти»
Фрагмент обкладинки книги Євгена Магди «Гібридна війна: вижити й перемогти»

– Очевидно, багато ворожих ударів були вдалими, оскільки виявилися несподіваними. Чи може Україна в цій війні завдати супротивникові такого ж несподіваного й неочікуваного удару?

– Стосовно несподіваних ударів я з вами погоджуюся. Але хочу зауважити, що в своїй книжці я пишу про те, що провина лежить не лише на Януковичі та його команді, але й на його попередниках на посаді президента. Вони не здійснили достатньо реформ і, фактично, перетворили Україну на державу жертовної поведінки.

Євген Магда
Євген Магда

Знаєте, це може здатися банальним, але такий удар – в усвідомленні нами нас самих: нашої потужності, української унікальності… Але коли це будуть не лише гучні слова, а конкретні змістовні дії: конкретні здійснені реформи, конкретні кроки по модернізації України.

Для того, щоб ми завдали потужного удару у відповідь, нам треба змінитися: так, як наші супротивники від нас не очікують. На жаль, я не бачу у наших політиків волі до таких змін

Для того, щоб ми завдали потужного удару у відповідь, нам треба змінитися: змінитися зсередини, змінитися так, як наші супротивники від нас не очікують. На жаль, на сьогоднішній момент я не бачу у наших політиків волі до таких змін. От що мене, чесно кажучи, дуже розчаровує.

– Ви пишете, що одним із аспектів, що зумовив українські поразки у цій війні – це російські агенти впливу. Наскільки цей чинник упродовж року вдалося нейтралізувати?

– Суттєво позбавилися такого впливу в роботі спецслужб та в енергетичній сфері. Але в тому, що стосується інформаційної сфери, у нас залишаються великі проблеми. І поява міністерства інформації, нажаль, цю проблему не вирішила.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG