Доступність посилання

ТОП новини

Волонтери Німеччини. Допомога переселенцям в Україні і перешкоди


«Спілка робітничих самаритян Німеччини», яка працює в Україні понад 20 років, нині, в умовах війни на Донбасі, зіткнулася з новими труднощами

Берлін – Конференція недержавних організацій, які надають гуманітарну допомогу українським внутрішнім переселенцям, відбулася у Кельні – з ініціативи найстарішої у Європі «Спілки робітничих самаритян Німеччини». Ішлося про те, як скоординувати зусилля благодійників, спростити процес надання допомоги постраждалим, адже за даними ООН, понад 1 мільйон громадян країни – внутрішні переселенці, котрі потребують підтримки.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Хоч «Спілка робітничих самаритян Німеччини» працює в Україні понад 20 років, нині, в умовах збройного конфлікту, вона зіткнулася з новими труднощами. Так само, як і інші німецькі організації, що допомагають внутрішнім переселенцям в Україні.

Міхаель Шнатц, координатор Об’єднання європейських організацій самаритян бачить нагальну потребу у спільних зусиллях благодійних організацій.

«Йдеться про те, що дуже важливо налагодити зв’язок із усіма партнерами, котрі активно працюють в Україні, надаючи гуманітарну допомогу переселенцям», – зазначає він.

Припинити вогонь…

Водночас учасники конференції занепокоєні тим, що збройному конфлікту на сході України поки що не видно кінця, а Мінські угоди, які мали б стабілізувати ситуацію, не реалізуються. Також через заполітизованість – і збройного конфлікту, і підходів до благодійних акцій – допомога переселенцям часто надходить з великим запізненням, або не надходить узагалі. Це – особливо трагічно з огляду на дані управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Станом на 16 квітня воно повідомляє, що кількість людей, котрі втікають з Донбасу в інші регіони України сягнула 1 мільйон 228 тисяч. Це приблизно на 15 тисяч більше, ніж ще тиждень тому. Зважаючи на такий розвиток ситуації, політик Партії християнських демократів Франц-Йозеф Юнґ вимагає припинення вогню і виведення важких озброєнь.

«Має бути розпочатий політичний процес, оскільки, на мою думку, це – важливий пункт, щоб до людей на місцях дійшла гуманітарна допомога, оскільки населення на сході України гірко страждає», – каже Франц-Йозеф Юнґ.

Не покладатися тільки на благодійників

Самаритян цікавить, коли на Донбасі буде створений гуманітарний коридор для забезпечення допомогою тамтешніх переселенців. Адже без таких гарантій добровольці не в змозі будуть працювати повноцінно. На думку Міхаеля Шнатца, також важливо, щоб регіони і уряд допомагали у фінансуванні та організації гуманітарної допомоги.

Самаритяни у Києві
Самаритяни у Києві

«Приміром, Київ досі не має бюджету для підтримки внутрішніх мігрантів. Це надзвичайно погано для іміджу столиці. Що безсумнівно шкода», – зауважує Міхаель Шнатц.

Він сподівається також на співпрацю з відомствами ЄС у майбутньому. Нинішні проекти закінчуються у лютому-березні 2016 року. Натомість самаритяни налаштовуються на довше перебування і роботу в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG