Доступність посилання

ТОП новини

«В українців найкращий у світі бойовий дух» – Саакашвілі


Міхеїл Саакашвілі. Архівне фото
Міхеїл Саакашвілі. Архівне фото

Для Путіна будь-який успішний приклад на пострадянському просторі рівноцінний смерті – екс-президент Грузії

Якщо Харків твердо стоятиме на позиціях української державності, то вистоїть Україна – таку думку під час спілкування з харківськими студентами висловив у середу голова Консультативної міжнародної ради реформ, екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі. На зустрічах із молоддю в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого та з волонтерами і бізнесменами він закликав «громадським фронтом» домагатися впровадження реформ в Україні.

Голова Консультативної міжнародної ради реформ, екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі розпочав спілкування зі студентством враженнями про поїздку в зону АТО.

Грузинські офіцери говорять, що в українців найкращий у світі бойовий дух, який вони спостерігали
Міхеїл Саакашвілі

«Я був з нашими офіцерами, які інструктують українських військових і воюють разом з ними. Грузинські офіцери говорять, що в українців найкращий у світі бойовий дух, який вони спостерігали. А це досвідчені люди, вони воювали в Афганістані, в Іраку, вони проходили підготовку в кількох американських військових академіях», – наголосив Міхеїл Саакашвілі.

За його словами, побачене в містах поблизу передової, утверджує переконання, що Путін не збирається виходити на мирний шлях.

«Я думаю його план дуже чіткий: захопити весь Донбас, тобто Луганську та Донецьку області. Він би хотів відрізати Україну від моря, вийти прямо на Придністров’я, через південь України і якщо вдасться – відрізати Україну від головного індустріального потенціалу – захопивши Харків. І з усіх боків узяти в лещата Київ, там уже можуть бути різні сценарії з його погляду: перевороти, якісь нові безлади тощо. Я думаю цей сценарій розроблявся давно і за останні півтора роки ми бачимо, як його неодноразово намагалися терміново впровадити», – каже колишній президент Грузії. Натомість президент Росії Володимир Путін під час останньої «прямої лінії» з мешканцями регіонів спростував повідомлення щодо намірів розпочати війну проти України.

На думку Міхеїла Саакашвілі, у «путінській агресорській грі» Харків відіграє вирішальну роль. «Без перебільшення доля української державності залежить від того, чи твердо залишиться на цих позиціях Харків. Буде Харків стояти, буде стояти Україна, тому дуже багато вирішується в Харкові», – вважає радник президента України Міхеїл Саакашвілі.

Інструктори з Грузії вчать вояків України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:39 0:00

Реформи, реформи і… масштабні реформи – Саакашвілі

На зустрічах із харківською молоддю і з волонтерами та бізнесменами Міхеїл Саакашвілі чи не в кожній фразі наполягав на терміновому і масштабному реформуванні: війна не може бути приводом для відтермінування рішучих змін у роботі правоохоронних органів, податкової системи, чиновного апарату, бізнесу тощо.

Коли ми говоримо про бюрократію, то мінімум, чого має навчитися держава, – не заважати людям самим облаштовувати своє життя. Для цього чиновники мають навчитися швидко ухвалювати рішення
Міхеїл Саакашвілі

«Мені здається, Україні потрібно впроваджувати 5-D: Дерегуляція, дебюрократизація, деолігархізація, децентралізація, в результаті цього деокупація. Що таке дебюрократизація? Вчора я був у військовій частині, яку вивели з Дебальцева. Її розмістили на базі училища, підпорядкованого Міністерству освіти. Начальник частини не може поселити солдат у приміщення тому, що якийсь чиновник із Міністерства освіти кілька місяців не ухвалює рішення передати це в Міністерство оборони. Подібні процедури в Україні тривають як мінімум рік. В країні війна, це потрібно було вирішувати за десять хвилин. Але ніхто не наважується брати на себе відповідальність. Коли ми говоримо про бюрократію, то мінімум, чого має навчитися держава, – не заважати людям самим облаштовувати своє життя. Для цього чиновники мають навчитися швидко ухвалювати рішення. Для цього вони мають вийти з цілих секторів економіки і регуляції», – наголошує голова Консультативної міжнародної ради реформ Міхеїл Саакашвілі.

Нові, молоді, рішучі, амбітні, фахові люди мають замінити корумпованих, застряглих у неповороткій системі, породженій Радянським Союзом, прокурорів, міліціонерів, митників, суддів та інших держслужбовців. Тільки за цих умов почнуться зміни в державі, переконаний Міхеїл Саакашвілі.

Декомунізація

Розмірковуючи про «ленінопади» і нещодавно ухвалений закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», пропаганди комуністичної та націонал-соціалістичної символіки, Міхеїл Саакашвілі висловив переконання, що знесення радянських пам’ятників і символів – зараз не є для влади головним «питанням боротьби».

«Я думаю, якби більшість реформ зараз впроваджувалася, то люди не концентрувалися б на тому, хто, де буде стояти. Я не думаю, що для жителя Сєвєродонецька головна проблема життя, буде стояти пам’ятник чи ні. Якщо вони будуть бачити, що до цього нічого не додається, то для них це теж стане проблемою», – зауважив Міхеїл Саакашвілі. Втім, у нього немає сумнівів, що закон, що передбачає декомунізацію, є надзвичайно важливим для ідентичності України. «Це дуже важливо – ідентичність України. Це історичний вирішальний процес», – зазначив Саакашвілі.

Він переконаний, що в української влади немає іншого вибору, як запропонувати «новий спосіб життя» аби подолати синдром тяги за «совєтським минулим».

У Грузії колишнього президента оголосили в розшук, висунувши проти нього низку кримінальних звинувачень. Саакашвілі відкидає їх, називаючи політичним переслідуванням із боку нинішньої влади опозиційних до нього сил.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG