Доступність посилання

ТОП новини

У 98% мобілізованих чоловіків – хворі зуби


В Україні стартує проект «Санація», у рамках якого стоматологи безкоштовно лікуватимуть бійців на полігонах

Львів – У 98% мобілізованих чоловіків, які проходять військову підготовку на одному з українських полігонів, хворі зуби, кажуть стоматологи. А тому стоматологи-волонтери об’єднались та ініціювали благодійний проект «Санація». Облаштували стоматологічні кабінети на полігонах, зокрема на Яворівському.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Асоціація стоматологів України ініціювала проект «Санація» щодо надання безкоштовної стоматологічної допомоги мобілізованим бійцям, які навчаються на полігонах. Лікарі-волонтери здійснюватимуть профілактично-лікувальні заходи, щоб запобігти ускладненням вже у зоні бойових дій. Якщо у 98% мобілізованих чоловіків на одному з полігонів, а така ситуація скрізь, неліковані зуби, то у будь-який момент, потрапивши на фронт, у стресову ситуацію, може виникнути біль, наголошує фахівець, президент Асоціації стоматологів України Мирон Угрин.

На кожному полігоні підсилимо стоматологічну службу Міноборони, щоб людям, які призвані, готуються до бойових дій, надати мінімальну допомогу, щоб не виникали ускладнення на фронті
Мирон Угрин

«Це просто показує недолугість охорони здоров’я, що ця система не здатна зробити добру профілактику будь-яких захворювань, у тому числі і стоматологічних. Тому Асоціація підключилась своїм проектом, щоб допомогти санації до призову, на кожному полігоні підсилимо стоматологічну службу Міноборони, щоб людям, які призвані, готуються до бойових дій, надати мінімальну допомогу, щоб не виникали ускладнення на фронті», – каже Мирон Угрин.

У солдата головне, щоб були сухі і чисті ноги і здорові зуби. Бо якщо людина не може вживати їжу, то організм погано працюватиме
Костянтин Сіньковський

Мобілізований Костянтин Сіньковський з Чернівців служив ще у радянській армії. «У солдата головне, щоб були сухі і чисті ноги і здорові зуби. Бо якщо людина не може вживати їжу, то організм погано працюватиме. Якщо болітиме зуб, то ніякого задоволення від цього», – говорить боєць.

У бійців масово на війні хворіли зуби

Справді у перші місяці від початку бойових дій на Донбасі, від зубного болю страждав не один солдат. Загострювались захворювання через умови перебування, стрес, вживання сухих пайків, в яких були відсутні вітаміни, і погану воду. У багатьох бійців на початках випадали зуби, допоки волонтери не взялись за доставку якісних продуктів і води на фронт.

На Яворівському полігоні – у центральному містечку – запрацював стоматологічний кабінет. Змонтовано два обладнання німецького виробництва, які хоч і були у використанні, але якісні, з новими деталями. Тут, на місці, солдатам, при потребі, роблять рентген, бо є апарат. Світильники, інструменти, лікувальні матеріали стоматологи купували самі, грошима допомагали їхні пацієнти, розповів стоматолог-волонтер Іван Цимбала.

Роботи буде багато, але вже стоїть черга з лікарів, які хочуть їхати, виявили бажання інтерни. Будуть формуватись бригади
Іван Цимбала

«Надаватиметься допомога на високому рівні. Там дуже багато роботи. Бо контингент людей такий, який не може собі дозволити полікувати зуби. І навіть державна медицина, особливо стоматологія, коштує. Роботи буде багато, але вже стоїть черга з лікарів, які хочуть їхати, виявили бажання інтерни. Будуть формуватись бригади, в яких будуть лікар-хірург, терапевт, два-три інтерни, які працюватимуть асистентами лікарів, і в ролі медсестер, санітарів, митимуть підлоги, вестимуть документацію. Дуже багато зголосились до участі у проекті молодих спеціалістів», – наголосив Іван Цимбала.

Для облаштування кабінету ще потрібні меблі, буде постійна необхідність у матеріалах. Лікарі і їхні помічники працюватимуть по два-три дні і їх змінюватимуть колеги.

Цей проект допоможе покращити здоров’я і підтримати українських бійців, наголошує Іван Цимбала.

Війна і стресові для суспільства ситуації виявляють, зазвичай, проблеми зі здоров’ям людей. Велика кількість чоловіків були мобілізовані і пішли воювати добровольцями з численними захворюваннями, ніхто ретельно не перевіряв стану їхнього здоров’я, а про зуби солдати взагалі не замислювались.

Стоматологи у рамках проекту «Санація» надаватимуть мінімальну допомогу військовослужбовцям не лише на полігоні, але й у зоні проведення бойових дій, також займатимуться реабілітацією поранених бійців. Адже найбільша кількість поранень кінцівок і обличчя. Багатьом потрібне протезування зубів і воно має проводитись не за системою 30-х років, на кшталт, вставної щелепи, кажуть лікарі-волонтери, а на високому технологічному рівні, бо в молодої людини попереду все життя.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG