Доступність посилання

ТОП новини

Місія ОБСЄ вимагає доступу і до районів на кордоні з Росією – Апакан


Представники місії ОБСЄ у селище Широкине. 14 квітня 2015 року
Представники місії ОБСЄ у селище Широкине. 14 квітня 2015 року

Немає сенсу розширювати місію ОБСЄ без збільшення доступу до зони конфлікту – голова місії

Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні вважає, що немає сенсу розширювати місію, як про це просить Україна, доки місія не отримає доступу до тих частин Східної України, що не є під контролем уряду, включно з територією вздовж українсько-російського кордону. Про це керівник місії Ертугрул Апакан заявив у Відні, презентуючи черговий звіт місії країнам-членам Організації з безпеки і співпраці в Європі.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Ертугрул Апакан
Ертугрул Апакан

Розповідаючи у четвер у Відні про ситуацію в Україні, голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан заявив, що не думає, що збільшення кількості людей у місії зможе покращити моніторинг виконання Мінських угод щодо перемир’я, бо місія і далі не має доступу до частини території Донбасу, що не контролюється українським урядом.

«Лише тоді, коли Спеціальна моніторингова місія матиме повний доступ до всіх частин на сході України, включно з тими, які не контролюються урядом, і всіх територій вздовж українсько-російського кордону, ми зможемо повністю використати ресурси, які нам надасть збільшення персоналу місії», – сказав глава місії.

Александр Гуґ
Александр Гуґ

У березні країни-члени ОБСЄ вирішили подвоїти кількість спостерігачів і довести її до тисячі осіб. На думку Ертугрула Апакана, перемир’я залишається дуже «крихким», як і становище місцевого населення. Він закликав обидві сторони проявляти максимум витримки та подвоїти зусилля на шляху дипломатичного вирішення проблеми.

Cитуація є дуже мінливою, вона змінюється щодня. І нинішній спокій тримається на дуже тонкому льоду
Александр Гуґ

Напередодні заступник голови місії Александр Гуґ розповів: «Нинішня ситуація є дуже мінливою, вона змінюється щодня. І нинішній спокій тримається на дуже тонкому льоду. Ми всі це знаємо, і наші звіти свідчать про цей факт. Ми доповідаємо на регулярній основі про випадки порушення угоди щодо припинення вогню, які ми спостерігаємо. І їх, як і раніше, багато».

У звіті мовиться, що незважаючи на «поступове зменшення» порушень «припинення вогню» з середини лютого, по всій Донецькій області все одно відбуваються «щоденні перестрілки з легкої зброї, реактивних гранатометів та важких кулеметів».

Щодо відведення важкого озброєння, то в звіті мовиться, що сторони «подали лише частину необхідної інформації». І доки вони не нададуть «повністю інформацію про те, яка зброя була відведена, і де розташована, і до цих місць не буде забезпечений доступ, моніторингова місія не зможе підтвердити відведення важкої зброї», – заявляють керівники місії.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG