Доступність посилання

ТОП новини

Бізнес-переселенці з Донбасу заявляють про тиск з боку СБУ


Будівля СБУ у Києві. Ілюстраційне фото. (©Shutterstock)
Будівля СБУ у Києві. Ілюстраційне фото. (©Shutterstock)

Перевірка підприємств, які хочуть перенести своє виробництво на неокуповані території – нормальне й потрібне явище – Новак

Галина Дашкевич, Дмитро Баркар

Підприємці, які переносять свій бізнес із окупованого Донбасу на території підконтрольні українській владі, потрапляють під пильну, іноді надмірну увагу СБУ. Їх підозрюють у співпраці з сепаратистами, через що порушують кримінальні справи. У ситуації, коли є загроза обшуків, вилучення документації чи взагалі зупинки підприємства, відновити «понівечений» війною бізнес майже неможливо. Про один із таких випадків розповів засновник товариства «Донбас-Реактив».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Бізнес-переселенці заявляють, що відчувають на собі тиск правоохоронних органів. Так, засновник товариства «Донбас-Реактив» В’ячеслав Леоненко каже, що відчуває загрозу стабільній роботі свого підприємства через те, що СБУ порушила кримінальне провадження за підозрою у фінансуванні тероризму проти посадових осіб «Донбас-Реактиву».

Підприємство виготовляє неорганічні сполуки, які необхідні для виробництва харчової, фармацевтичної та косметичної продукції, і не лише, зауважує Леоненко. Без борної кислоти марки «А», яку завод постачає усім АЕС України, неможливо буде регулювати потужність ядерних реакторів. Відтак, кримінальне переслідування, загроза обшуків, вилучення документів чи іншого майна підприємства наражає на небезпеку всю країну, наголошує засновник «Донбас-Реактиву».

Ми не можемо працювати поза правовим полем – «Донбас-Реактив»

Водночас В’ячеслав Леоненко заперечує причетність будь-яких посадових осіб підприємства до фінансування сепаратистів на сході України. На його думку, сам той факт, що виробничі потужності тимчасово залишаються на окупованій території, не має бути приводом для кримінального переслідування. Товариство вже зареєстроване в Черкасах, його рахунки обслуговуються українськими банками, а податки сплачуються.

«Власне, чому ми не можемо працювати поза правовим полем. Ми там працюємо, але залишатися там підприємству юридично взагалі немає можливості. Ми п’ять років з ранку до ночі лише й займалися тим, що готували сертифікат. Тому, якщо ви експортуєте, вам для цього потрібен банк, митниця, санепідемстанція, торгово-промислова палата. Всього цього в Донецьку зараз немає. Сіра зона. Я чому кажу, що це проблема не лише нашого підприємства. Нас весь час підштовхують: ви маєте зайти і вирішити питання. Ми вирішили не заходити вирішувати питання, а вирішити його публічно», – каже В’ячеслав Леоненко.

В СБУ ситуацію не пояснюють

У черкаському управлінні СБУ не змогли пояснити причин порушення кримінальної справи проти «Донбас-Реактив».

«У нашому управлінні не було матеріалів, і в управлінні Служби безпеки України в Черкаській області не порушувалось провадження стосовно «Донецьк-Реактиву». Цим займалося головне управління СБУ. Звертайтесь до Києва», – сказала речник черкаського управління СБУ Катерина Дрога.

Втім, речниця головного управління СБУ Олена Гитлянська також не змогла ані роз’яснити ситуацію, ані підтвердити чи спростувати існування такої справи.

«У мене взагалі ніякої інформації з цього приводу немає», – відповіла вона на запитання Радіо Свобода.

Перевірки – нормальне явище, враховуючи ситуацію – голова Комітету економістів

Керівництво «Донбас-Реактиву» перебільшує ситуацію й дарма так переймається, вважає голова Комітету економістів України Андрій Новак. Таку ситуацію він вважає нормальною й навіть необхідною в умовах збройного конфлікту в Україні.

Українські спецслужби мають право і повинні здійснювати перевірки на причетність до фінансування сепаратизму чи участі в сепаратизмі
Андрій Новак

«Те, що підприємства чи підприємці, як фізичні особи з частини Донбасу чи Криму, які потрапили під вплив російської армії, російських спецслужб, перевіряються українськими спецслужбами – це є нормальне явище, враховуючи ту ситуацію, яка зараз у нас склалася, проведення антитерористичної операції і досить масштабну агресію Росії проти України. В цих умовах, звичайно, українські спецслужби мають право і повинні здійснювати перевірки на причетність до фінансування сепаратизму чи участі в сепаратизмі».

Тим часом «Донецьк-Реактив» продовжує виробляти і перевозити свою продукцію з Донецька до Черкас, звідки постачає її АЕС та іншим замовникам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG