Доступність посилання

ТОП новини

Маріупольці проти «демілітаризації» Широкина і обіцяють звертатися до міжнародних структур


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

​​«Це – прямі ворота для взяття Маріуполя, а Маріуполь – прямі ворота для взяття всієї України»

Ганна Демків, ​Анна Чуданова

Маріуполь – Якщо вдасться нормалізувати ситуацію в селищі Широкине (в районі Маріуполя на Донеччині) – це сприятиме відновленню миру в інших гарячих точках Донбасу. Про це заявили в ОБСЄ. Тим часом маріупольці звернулись до президента Порошенка з проханням відмовитись від можливої «демілітаризації» Широкина. На їхню думку, відведення українських військ від селища відкриє прямий шлях проросійським бойовикам на Маріуполь. Самі ж сепаратисти відкинули ідею демілітаризації цього населеного пункту. Обидві сторони протистояння звинувачують одна одну в порушенні мінських угод.

Режим припинення вогню, якщо судити по ситуації у селищі Широкине, залишається хитким. Про це заявив голова спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Ертугрул Апакан, презентуючи у Відні звіт про ситуацію на сході України.

Ертугрул Апакан
Ертугрул Апакан

За словами Апакана, місія ОБСЄ неодноразово наполягала на необхідності відведення важкої техніки відповідно до Мінських домовленостей. А від Широкина відводити таке озброєння слід на відстань до шести кілометрів. Ертугрул Апакан зазначив, що Широкине є дуже важливим районом, бо якщо там вдасться справді нормалізувати становище, то цей підхід можна спробувати застосувати в інших гарячих точках.

ОБСЄ про ситуцію в селі Широкине
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Після оприлюднення підсумків тристоронньої відеоконференції контактної групи з представниками так званих «ДНР» та «ЛНР» пропозиція демілітаризації селища викликала занепокоєння громадськості. Активісти Маріуполя зініціювали звернення до президента України, секретаря РНБО, міністра оборони та начальника Генштабу з метою «не дати ворогові наблизитись впритул до міста».

В інтерв’ю «5 каналу» секретар РНБО Олександр Турчинов заявив про те, що демілітаризація можлива в разі постійної дії пункту спостереження представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Проте, за словами начальника штабу «Оборони Маріуполя» Романа Соколова, таке рішення є небезпечним не лише для Маріуполя, а й для України в цілому.

«Це прямі ворота для взяття Маріуполя і всієї України»

Ворог вже завдавав удар наприкінці січня по Маріуполю саме з Широкина. Якщо вивести звідти війська та залишити лише спостерігачів ОБСЄ, які не є озброєним формуванням, вони не будуть відстоювати населений пункт
Роман Соколов

«Ворог вже завдавав удар наприкінці січня по Маріуполю саме з Широкина, а також з інших населених пунктів, – каже Роман Соколов. – Тому, якщо вивести звідти війська та залишити лише спостерігачів ОБСЄ, які не є озброєним формуванням, вони не будуть відстоювати населений пункт. Відповідно супротивник зможе завести туди важке озброєння, артилерію та нанести черговий удар. Якщо навіть зменшити кількість військ в Широкине, то лінію оборони буде прорвано. А якщо взагалі прибрати звідти – противник просто зайде в місто. Тобто це прямі ворота для взяття Маріуполя, а Маріуполь – прямі ворота для взяття всієї України».

Водночас полковник, екс-заступник керівника сектору «М» (маріупольський напрямок АТО) штабу АТО Віктор Шидлюх заявив в ефірі Радіо Свобода, що з населеного пункту Широкине мають відійти проросійські бойовики, а не українські силовики.

«Відведення бандитів із населеного пункту Широкине – це був би нормальний крок, хоча би один раз вони показали, що вони хочуть припинити вогонь. А так їм вигідне це місце для того, щоб постійно атакувати наші підрозділи під прикриттям місцевих жителів, які там знаходяться, під прикриттям будинків цивільних. Вони підбираються все ближче і кожен раз атакують», – зауважив Віктор Шидлюх.

За «Мінськом-1» Широкине має належати Україні – полковник ЗСУ України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:49 0:00

Бойовики в свою чергу продовжують публікувати на своїх сайтах інформацію про порушення «режиму тиші» на Донбасі з боку українських військових та називають можливу «демілітаризацію» Широкина «шизофренією». Про це заявив голова угруповання «ДНР» Олександр Захарченко. За його твердженням, відповідно до пропозиції силовиків, бойовики так званого «ДНР» нібито мали відступити вглиб своєї території, а українські війська – фактично залишитися на нинішніх позиціях.

Прес-офіцер сектору «М» Дмитро Горбунов каже, що українські військові прагнуть миру, але питання відведення Збройних сил – це рішення політичне, яке повинно прийматись керівництвом. Прес-офіцер сектору «М» говорить, що думка солдатів з цього приводу очевидна.

Нам далося не одним життям це Широкине
Дмитро Горбунов

«Нам далося не одним життям це Широкине, таке як і решта населених пунктів. З тієї сторони важко з ким розмовляти, бо вони продовжують порушувати режим припинення вогню, – підкреслює прес-офіцер. – Але ми виконуємо накази. Перемагає та армія, яка більш дисциплінована, а не та, яка більша за кількістю зброї чи особового складу».

«Україна – полігон для нової зброї Росії» – заступник керівника сектору «М»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

Маріупольці сподіваються на результативність свого звернення та якщо їх не почують на державному рівні, то вони будуть змушені звертатись до міжнародних структур.

У Широкиному стрілянина не припинялась ані на день
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG