Доступність посилання

ТОП новини

Україна подає пропозиції про демілітаризацію Широкина


Українські бійці в Широкині відстрілюються від сепаратистів, фото 18 квітня 2015 року
Українські бійці в Широкині відстрілюються від сепаратистів, фото 18 квітня 2015 року

Україна подала проект документа щодо створення демілітаризованої зони навколо села Широкина під Маріуполем, повідомили у прес-центрі штабу антитерористичної операції.

Ці пропозиції керівник групи української сторони Спільного центру контролю та координації генерал-майор Андрій Таран представив для ознайомлення в самому Широкині заступникові голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александрові Гуґу і представникові Збройних сил Росії у Спільному центрі, мовиться в повідомленні.

Таким чином українська сторона Спільного центру виконала покладене на неї Тристоронньою контактною групою завдання і вчасно підготувала проект документа, наголосив Андрій Таран.

Він звернув увагу, що українська сторона вважає демілітаризацію Широкина пріоритетним питанням.

План демілітаризації Широкина, зокрема, передбачає повне припинення вогню, відведення військових підрозділів сторін на визначену відстань, встановлення веб-камер, а також проведення українськими фахівцями робіт для розмінування села та прилеглої території, повідомили у прес-центрі АТО.

Село Широкине неподалік Маріуполя в Донецькій області, частину якого контролюють українські війська, а іншу частину сепаратисти, є протягом тривалого часу місцем запеклих перестрілок і боїв, у тому числі з застосуванням важких озброєнь, незважаючи на оголошений режим припинення вогню і вимогу відвести такі озброєння. Внаслідок цього село значно зруйноване, потерпають цивільні мешканці. Сторони звинувачують у порушеннях одна одну.

При цьому Широкине є стратегічно важливим пунктом, контроль за яким дозволив би сепаратистам полегшити потенційний наступ на Маріуполь, а українським військам – зірвати такий можливий наступ. Критики ідеї демілітаризації звертають увагу, що в багатьох інших випадках відведення українських військ із якихсь територій, що мали лишитися нейтральними, відразу закінчувалися тим, що їх без жодного пострілу захоплювали сепаратисти.

XS
SM
MD
LG