Доступність посилання

ТОП новини

Цього літа Донбас буде зоною епідемій?


Поховання проросійських бойовиків під Донецьком, 16 лютого 2015 року
Поховання проросійських бойовиків під Донецьком, 16 лютого 2015 року

Місцеві свідчать, що тіла загиблих «ховають» в ставках і шахтних відстійниках, що може призвести до отруювання водозаборів

Мій старий шкільний товариш Олександр довгий час після закінчення медінституту працює санітарним лікарем. Декілька днів тому потелефонував і запропонував негайно зустрітись. Я здивувався, бо зустрічались ми не часто, і тому така поспішність вселяла тривогу. Тому, не відкладаючи в довгий ящик, дав згоду.

А причина тривоги була дуже серйозна. Першим ділом товариш дуже детально проінструктував мене і родину про те, як уберегтись від інфекції. А потім розповів наступне:

Виникли вогнища захворювань побутовим сифілісом, вірусним гепатитом та туберкульозом. Антибіотиків на погашення тих спалахів немає

«В Луганській області почалася паніка. Багато хто кидає свої домівки і їде до нас. Виникли вогнища захворювань побутовим сифілісом, вірусним гепатитом та туберкульозом. Антибіотиків на погашення тих спалахів немає, та й нова «влада» не приділяє уваги можливим епідеміям. Кількість лікарів-інфекціоністів різко скоротилась, бо вони виїхали ще влітку. Інфекційні відділення в критичному стані, а в деяких містах в них навіть відкрили інші відділення. Серйозну небезпеку становлять так звані соціальні їдальні, де не дотримуються навіть елементарні санітарні норми. Це в Донецькій області.

Сифіліс охопив в основному приїжджих добровольців з Росії. Особливо це стосується невеликих містечок, що знаходяться часто під контролем «козаків»

В Луганській області все набагато гірше. Сифіліс охопив, в основному, приїжджих добровольців з Росії. Особливо це стосується невеликих містечок, що знаходяться часто під контролем «казаків».

Наприклад, з 22 квітня в місті Алчевськ Луганської області почалася видача талонів на безплатне харчування в соціальній їдальні для деяких категорій населення. Талон можна отримати в управлінні праці та соціального захисту. Та справа в тому, що одноразовий посуд в тих їдальнях не використовується, дезінфекція також, сам персонал не проходить медичну перевірку. Часто в них годують хворих на відкриту форму туберкульозу, тож тут теж картина доволі плачевна.

Спалах може статись влітку, або на початку, або всередині. В пік жаркої погоди. Щоправда, треба відзначити, що кількість соціальних їдалень «ЛНР» скоротилася в три рази. Мабуть, причина тому – саме така антисанітарія.

Місцеві жителі спостерігали, як якісь військові збирали з полів останки тіл і, прив'язавши вантаж – бронежилети, шматки техніки – топили у шахтному відстійнику під Свердловськом

Причина можливої епідемії – і в більш ранніх подіях. Тривогу викликають повідомлення про масові поховання в «ДНР» та «ЛНР». Екологи побоюються, що підтоплення шахт грунтовими водами і масові поховання в недозволених для цього місцях можуть призвести до епідемії. Під час активних бойових дій в липні-вересні в районі Ізварина та ще декількох пунктів місцеві жителі спостерігали, як якісь військові збирали з полів останки тіл і, прив'язавши вантаж – бронежилети, шматки техніки – топили у шахтному відстійнику під Свердловськом.

Потім була проведена очистка двох ставків. Спочатку «элэнерівці» намагалися перепоховати українських військових окремо від «ополченців» і росіян. Потім, коли ідентифікація тіл перестала бути можливою, всіх ховали в загальних братських могилах. До речі, спустивши воду в ставках, вони зібрали не тільки тіла, але і всю рибу, відправивши її на продаж. Таких ставків – відстійників шахтних – на території однієї Луганській області дуже і дуже багато, і немає ніяких гарантій, що військові не використовували їх подібним чином. Також ходили чутки, що часто росіяни не пропускали вантажівки з мертвими тілами до Росії і утилізували їх таким чином по інших точках. Сьогодні все це може дати спалах епідемій».

Лікар додав, що до сусідів зі Свердловська Луганської області повернулась донька і розповіла про ті жахи, що творились в їх регіоні. Часто для «поховання» використовували старі шурфи покинутої шахти «Чернівецька», що стоїть прямо на кордоні України та Росії біля селища Панченко. Вірити в таке важко, але з кожним днем біженців з Луганської області все більше. І розповідають схожі речі.

Чим це загрожує? Шахтні води, затопивши поховання, можуть рознести різні захворювання по прісних водотоках. І до речі, вони проникнуть і на територію Росії

Чим це загрожує? Шахтні води, затопивши поховання, можуть рознести різні захворювання по прісних водотоках. І до речі, вони проникнуть і на територію Росії.

Мій товариш, старий гірничий майстер, працював в радянські часи на шахтах в Зверєво Ростовської області. То він був категоричний: «Шахтні поля шахт «Червоний партизан», «Одеська, «Чернівецька» знаходяться в єдиному вугільному полі з ростовськими шахтами. Раніше, коли в Росії працювали шахти, по штреку ходили зі Свердловська в Гуково Ростовської області».

Ще розповідають: «В Свердловську у багатьох людей піднялася вода в льохах і колодязях». Зрозуміло навіть не-інженерові, що шахтні води теж піднялися.

Я запитав про небезпеку цих поховань у лікаря Олександра. Він відповів:

«Небезпека обумовлена двома факторами. Перший: розкладання трупів призводить до утворення численних органічних токсичних речовин, що з дощами чи ґрунтовими водами попадають у водойми. Другий: трупи – це субстрат для великої кількості мікроорганізмів, серед яких можуть бути і патогенні, які спричинюють низку хвороб».

Якщо простою мовою сказати, то небезпека є, і вона серйозна. Схоже, про можливі масштаби цього явища нам доведеться дізнатися на власному досвіді. Навіть Організація Об'єднаних Націй вважає небезпечною епідеміологічну ситуацію в Україні через бойові дії, які тривають на сході держави.

Нещодавно Росія посилила контроль на кордоні з «ЛНР». Тепер виїхати можна лише через Ізварине

Побічними свідченнями небеспеки служать і наступні події. Нещодавно Росія посилила контроль на кордоні з «ЛНР». Тепер виїхати можна лише через Ізварине. А тепер стало відомо, що керівники «ЛНР» мають намір перекрити кордон з «Донецькою народною республікою», поставивши додаткові блокпости в дебальцевському напрямку. Все це не може не викликати тривогу.

Микола Миколаєнко, інженер, місто Горлівка

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG