Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко закликає ЄС визнати право України претендувати на членство в Євросоюзі


Президент Європейської ради Дональд Туск, президент України Петро Порошенко та президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер на зустрічі перед самітом, 27 квітня 2015 року
Президент Європейської ради Дональд Туск, президент України Петро Порошенко та президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер на зустрічі перед самітом, 27 квітня 2015 року

Президент України Петро Порошенко закликав Європейський Союз визнати, що Україна може стати в майбутньому членом ЄС. Про це він заявив, відкриваючи пленарне засідання саміту Україна-ЄС в Києві.

«Я закликаю Євросоюз, підтримуючи євроінтеграційні прагнення українського народу, визнати, що Україна, як будь-яка інша європейська держава, що поважає і готова захищати спільні цінності, може в майбутньому стати членом ЄС. Звісно, за умови досягнення всіх необхідних критеріїв», – зазначив він.

Порошенко також висловив впевненість, що через 5 років Україна має «досягти умов, необхідних для того, щоб подавати заявку на членство в ЄС».

У Євросоюзі заявляють, що питання членства України в Євросоюзі наразі на порядку денному не стоїть, спочатку українська влада має вирішити внутрішні проблеми.

21 березня 2014 року Україна і ЄС підписали політичну частину Угоди про асоціацію, відклавши підписання її економічної частини, яка включає положення про створення зони вільної торгівлі, до обрання нового президента України.

Після обрання президентом Петро Порошенко підписав Угоду про асоціацію з ЄС у повному обсязі. Це відбулося 27 червня.

16 вересня Верховна Рада та Європарламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.
12 вересня після консультацій у Брюсселі представників Єврокомісії, України та Росії сторони домовилися, що зона вільної торгівлі між Україною і ЄС почне діяти з 2016 року, а не 1 листопада 2014 року.

XS
SM
MD
LG