Доступність посилання

ТОП новини

Демілітаризація Широкина відкриє бойовикам браму до Маріуполя – речник полку «Азов»


Бойові позиції у селищі Широкине
Бойові позиції у селищі Широкине

На думку полку «Азов», така демілітаризація забезпечить агресору доступ до міста із заводами та портом

Українські військові не залишать селище Широкине, поки бойовики не будуть повністю дотримуватись мінських домовленостей. Про це заявляють у штабі АТО. У Широкині і далі тривають обстріли, українські військові і сепаратисти звинувачують одне одного в порушенні «режиму тиші». Напередодні українське командування надало план демілітаризації Широкина, який передбачає повне припинення вогню, відведення військових підрозділів сторін на визначену відстань, встановлення веб-камер, а також проведення українськими фахівцями робіт з розмінування села та прилеглої території. Водночас в угрупованні «ДНР» пропозицію, схвалену ОБСЄ і українською стороною, відкинули. Речник полку «Азов» Олександр Алфьоров вважає, що відведення озброєння з Широкина залишить беззахисним Маріуполь.

– Чому в полку «Азов» виступають проти демілітаризації Широкина?

Ми знайшли відгуки самих маріупольців з проханням до керівництва країни не демілітаризовувати Широкине

– Якщо для полку «Азов» прийде наказ про відступ, то, звісно, ми відступимо і Широкине буде демілітаризовано. Хочу наголосити, що ми у заяві від 18 квітня наголосили про те, що демілітаризація Широкина призведе до втрати стратегічної височини, яка, на нашу думку, може бути зайнята агресором, що уможливить подальші обстріли Маріуполя, це все мало місце 24 січня, коли місто обстріляли з «Градів», а обстріл вівся якраз з населеного пункту Широкине. На думку полку «Азов», така демілітаризація буде небезпечна, ми по суті, відкриємо браму до півмільйонного міста із заводами, з портом для агресора. Ми знайшли у нашій заяві відгуки самих маріупольців з проханням до керівництва країни не демілітаризовувати Широкине.

– З огляду на моніторинг штабу АТО, бойовики і далі стріляють зі зброї, яка мала бути відведена. Якщо буде віддано наказ про демілітаризацію Широкина і українська сторона відведе війська, чи є шанси, що бойовики це теж зроблять?

Демілітаризація Широкина передусім загрожує тим, що туди увійдуть люди, які не підлягають жодним міжнародним інстанціям

– У нає є факт існування агресора – це Російська Федерація, яка намагається світову спільноту переконати в тому, що цене так. Однак, якщо ми говоримо про міжнародне право, домовленості, про міжнародні місії, то всю цю роботу слід аргументувати, знаючи, що терористи не є жодною із цих сторін, тому підписувати якісь угоди безрезультатно, вони будуть слухатись лише свого «покровителя» і людей, які напряму закинули в Україну зброю і російські війська. Тому, навіть під час підписання будь-яких меморандумів Російська Федерація залишає своїх «кукловодів», які діють згідно з вказівками Кремля. Відтак демілітаризація Широкина передусім загрожує тим, що туди увійдуть люди, які не підлягають жодним міжнародним інстанціям.

– Серед жителів Маріуполя, як стверджують тамтешні кореспонденти, немає паніки і особливого страху, але потенційно загроза є. Наскільки високі на сьогодні шанси прориву міста?

Путін не зупиниться на тому, що Україну будуть ділити селами, на кшталт Широкина. Йому потрібен абсолютний вихід на чорноморські позиції, на позиції придніпровські

– Маріупольці вже просто забули, що вони 40 днів перебували під владою так званої «ДНР». Вони забули як у них трощили магазини, коли люди боялись виходити ввечері на вулиці. Як бачимо, все погане дуже швидко забувається, як і все добре. Маріуполь є стратегічним містом для України і для агресора, бо є південною брамою до нашої країни. Наступ на це місто дуже вірогідний, і є, очевидно, однією з наступальних стратегій Росії, бо Путін не зупиниться на тому, що Україну будуть ділити селами, на кшталт Широкина. Йому потрібен абсолютний вихід на чорноморські позиції, на позиції придніпровські.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG