Доступність посилання

ТОП новини

Ніякого впливу на людей поза межами 30-кілометрової Чорнобильської зони нинішня пожежа не матиме – еколог


Гасіння вертольотом пожежі в Чорнобильській зоні відчуження, 28 квітня 2015 року (фото Андрія Кравченка)
Гасіння вертольотом пожежі в Чорнобильській зоні відчуження, 28 квітня 2015 року (фото Андрія Кравченка)

Пожежу на території «Чорнобильської пущі» оточили і зупинили. Гасіння окремих осередків загорання триває

Київ – Із 22-ої години вечора вівторка, незадовго після того, як стало відомо про пожежу на території лісового господарства «Чорнобильська пуща», офіційні джерела не надавали жодної інформації про перебіг гасіння загорань. Чергові у Державній службі з надзвичайних ситуацій від коментарів про нічну операцію відмовлялись, і лише вранці середи відомство прозвітувало – станом на 6 годину пожежу на території лісового господарства «Чорнобильська пуща» у зоні відчуження оточили і зупинили. Втім рятувальники про повну локалізацію пожежі наразі не говорять – гасіння осередків загорання продовжується, ситуація контрольована. Еколог Сергій Мирний в інтерв’ю Радіо Свобода запевнив, що приводів для паніки немає, але визнав, що за майже 30 років після трагедії на ЧАЕС влада так і не навчилася комунікувати з суспільством про екологічні загрози, які можуть виникнути від надзвичайних ситуацій такого характеру.

– Які загрози для людей і екології має пожежа в Чорнобильській зоні відчуження?

– Передусім хочу сказати про відчуття пекельного сорому за ситуацію. Пройшло практично тридцять (без одного) років після Чорнобиля. Горить всього лиш 4 квадратних кілометри лісу, якщо вірити повідомленням про 400 гектарів, і горять за сто з лишком кілометрів від Києва, і цих півтора дні вся нація стоїть на вухах, а служба МНС вчасно не відповідає, не надає прес-релізів. Це – сором.

Як тільки трапляється якась надзвичайна подія, то треба, щоб одразу було опубліковано і точно – де ця подія відбулась, на якій території, який рівень забруднення, які загрози для людей

Бо насправді ж один із основних висновків після чорнобильської трагедії в тому, що як тільки трапляється якась надзвичайна подія, то треба, щоб одразу було опубліковано і точно – де ця подія відбулась, на якій території, що саме трапилось, який рівень забруднення, які загрози для людей за різних сценаріїв. І робити це треба зрозумілою для простих людей мовою і мовою, зрозумілою для фахівців. І людина в службі МНС має постійно про це інформувати. А не так, як мені розповіли, доходить до «смішного», горить спецкомбінат (повна назва – спецкомбінат «Чорнобильська пуща» – ред.) і про це написав якийсь лісник, і лише по тому пішла інформація до верхів. Ось тому ця ситуація визначає те, як реагують ЗМІ і мільйони людей.

– З огляду на брак інформації, про яку Ви кажете, що про небезпеку від цієї пожежі мають знати пересічні громадяни?

З моменту займання вітер був південний і південно-східний, тобто дув він геть від Києва, в бік найглухіших виселених лісів та болотних місць на кордоні Білорусі та України, де ніхто не живе

– Насправді ніяких ефектів для людей, населення поза межами 30-кілометрової Чорнобильської зони (а в цій зоні населення немає), ця пожежа не матиме. Чому? По-перше, тому що горить ліс не у тій частині, що є найзабрудненішою і радіаційною в зоні. По-друге, з моменту займання вітер був південний і південно-східний, тобто, підкреслюю – дув він геть від Києва, в бік найглухіших виселених лісів та болотних місць на кордоні Білорусі та України, де ніхто не живе. І оскільки туди стягнені підготовлені сили і ресурси, я не маю сумнівів, що впродовж доби пожежа ця буде повністю локалізована. І, якщо вірити прогнозам погоди, відбуваються синоптичні зміни, завтра обіцяють дощ, і думаю, з пожежею буде покінчено.

– Пане Сергію, синоптики, до речі, припускають, що надвечір середи вітер в районі Києва може змінитися якраз на північний. Скажіть, наскільки потенційно небезпечним, зокрема для столиці, є дим від пожежі поблизу Чорнобиля?

– Ця пожежа зовсім не поблизу Чорнобиля за, так би мовити, географічними мірками. Вона знаходиться приблизно на відстані 20-25 кілометрів від Чорнобиля і на відстані, мабуть, 10-ти від Чорнобильської АЕС. І радіаційно – це не найзабрудненіші місця: там дещо підвищені рівні радіації, але навіть, якщо вітер поверне, він не встигне далеко розповсюдитись.

Складається враження, що в Чорнобильській зоні ще не відбувся 1991 рік. Там ще «радянська влада» за стилем життя, за темпами, за масою речей

Відтак ніякої мінімально істотної загрози для здоров’я населення поза межами зони цей вітер не матиме. На відміну від страху, який виник через цю ганьбу із станом інформування про надзвичайні події. Зараз у Чорнобильській зоні нема керівництва, головного керівника, заступника – частково, на мою думку, ця паніка і взагалі те, що дали розгорітися цій пожежі, викликана тим, що там така ситуація. Як людина, яка займається екологією, можу сказати, що складається враження, що в Чорнобильській зоні ще не відбувся 1991 рік. Там ще «радянська влада» за стилем життя, за темпами, за масою речей.

– Виходить, Ви говорите про необхідність реформувати екологічний сектор України, можливо, треба вести міжнародний дискурс про проблеми екології?

Я прочитав постанову, яку прийняли до чергових роковин ЧАЕС, і за змістом вона могла б бути прийнята і 5, і 10 років тому. Нічого нового, в той час, як накопичилися знання що з цим робити

– Абсолютно так, і змін до підходів в питанні Чорнобильської зони в першу чергу. Я прочитав постанову, яку прийняли до чергових роковин ЧАЕС, і за змістом вона могла б бути прийнята і 5, і 10 років тому, за будь-якого президента, включаючи Віктора Януковича. Нічого нового, в той час, як накопичилися знання що з цим робити, і вже треба міняти дискурс. Той же голова Комітету Верховної Ради з питань ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко каже, що треба переглянути погляди, створювати таку ситуацію, щоб всі гордилися, що ми є нацією-переможцем Чорнобиля. А чим гордитись нині? Горять жалюгідних 4 кілометри лісу, і соромно, що нація, повторююсь, півтори доби стоїть на вухах, і люди дзвонять мені й запитують що відбувається.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG