Доступність посилання

ТОП новини

Синьо-жовта стрічка, «стрічка пам’яті» чи червоний мак?


©Shutterstock
©Shutterstock

У Дніпропетровську вирішують, з якою символікою зустрічати 8 і 9 травня

Дніпропетровськ – Із якою символікою виходити на масові заходи 8 і 9 травня, дискутують громадські активісти й влада у Дніпропетровську. Серед варіантів – синьо-жовті стрічки в кольорах національного прапора та червоні маки. Як варіант також пропонують новий символ – «стрічку пам’яті» в кольорах колодки оновленої медалі «Захиснику Вітчизни» – жовтого, синього та сірого кольорів. Однак найгостріше питання – як реагувати, якщо ветерани Дніпропетровська все ж одягнуть на мітинг звичну для них «георгіївську» стрічку, як це було минулого року?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Дніпропетровську громадські активісти пропонують використовувати на заходах пам’яті Другої світової війни новий символ – «стрічку пам’яті». Пояснюють: у січні 2015 року в Україні з'явилася видозмінена медаль «Захиснику Вітчизни». Цією нагородою відзначають як ветеранів Другої світової, так і сучасних захисників України. Її колодка – в національних кольорах України – синє та жовте на сірому тлі. Саме її колористику автори ініціативи й пропонують використовувати замість «георгіївської» стрічки, яку кілька років поспіль ветерани Дніпропетровська одягали на 9 травня і яка нині асоціюється з російською агресією.

Нова стрічка – з колодки медалі «Захиснику Вітчизни»

Автори ідеї кажуть: вже замовили одному з виробників близько 100 тисяч примірників нової «синьо-жовто-сірої» стрічки. Їх планують роздавати студентам та волонтерам, щоб ті поширювали серед жителів.

«В українців мають бути свої символи, якими ми будемо пишатись. Тому ми пропонуємо одягти цю стрічку на заходи з вшанування пам’яті Другої світової війни громадські організації, шановних ветеранів, афганців, чорнобильців тощо і підтримати нашу ініціативу», – каже одна з із ініціаторів ідеї Олена Бочарнікова.

«Цей символ не має ані партійного, ані будь-якої іншого забарвлення. В статусі медалі написано, що нею можуть нагороджуватись, як громадяни України, так і громадяни інших держав, особи без громадянства, як живі, так і ті, хто загинув. Є, звісно, затверджений символ – мак, але цей символ не дуже зручний для кріплення на автомобілях, на військовій формі тощо. Тому був ініційований цей знак», – додає Всеволод Новохатько.

Ветерани війни сумніваються

А втім, ініціатива громадських активістів викликала неоднозначну реакцію. В організації ветеранів сумніваються, що ідея приживеться і заявляють, що не можуть заборонити ветеранам одягти цього дня чорно-жовті «георгіївські» стрічки, зауважує керівник Спілки ветеранів Дніпропетровська Анатолій Клешня.

«Щоб не вийшло так, що ми не створили новою стрічкою знову несприятливу ситуацію. Треба дивитись, наскільки це потрібно, наскільки своєчасно робити це зараз. У будь-якому питанні треба знаходити компроміс», – вважає керівник ветеранської організації.

Водночас у міській ради нагадують: в Україні вже набув поширення символ пам’яті про Другу світову війну, прийнятий у Європі, – червоний мак. Виконувач обов’язків керуючого апаратом міськвиконкому Вадим Шебанов зазначає: у Великій Британії цей знак продавали за символічний 1 фунт, зібрані кошти витрачали на допомогу інвалідам війни. Він пропонує українцям перейняти цей досвід.

«Я б цю стрічку не роздавав наліво-направо, визначити організацію. Діяльність якої прозоро, і через неї поширювати цю стрічку, збираючи кошти для бійців, які повертаються з АТО. Це має бути цінний знак», – зауважив посадовець.

Бійці АТО – за спільний марш з ветеранами війни

Між тим бійці, що повертаються з АТО, пропонують відзначати 9 травня з синьо-жовтими стрічками. Активіст Євромайдану, боєць батальйону «Дніпро-1» Олег Чистопольцев каже: з такими стрічками люди помирали під час Революції гідності. Він також пропонує на травневі свята у Дніпропетровську провести спільну ходу учасників АТО і учасників ВВВ під банером «Перемогли Гітлера, переможемо і Путіна», яка символічно об’єднає захисників Вітчизни різних поколінь.

«Нас об’єднує зараз любов до України, у нас є символ – жовто-синій прапор. І я вважаю, що ті, хто хочуть вшанувати Героїв України, мають одягти, це моя думка, я так і зроблю, синьо-жовту стрічку. А 9 травня я також одягну мак», – зазначає боєць.

Чи не найгостріше питання, яке обговорює дніпропетровська громада у зв’язку з 9 травням, як реагувати на те, якщо ветерани все ж одягнуть на груди звичну для них «георгіївську» стрічку? Сходяться на тому, що людей поважного віку треба переконувати не робити цього. У місті лишилось лишилося 1 338 учасників бойових дій того часу, з кожним із них можна було б попередньо переговорити.

Особлива увага має бути прикута не до ветеранів з «георгіївськими» стрічками, а до тих, хто їх поширюватиме, наголошує активіст громадської організації «Правий сектор» Ігор Куликовський.

«Георгіївська» стрічка – це продукт російської пропаганди. Щоб забрати у ветерана цю «георгіївську» стрічку, треба, щоб йому перш за все хтось її роздав. Навряд чи ветеран буде сидіти вдома й розмальовувати клаптик тканини в чорне і жовте. Ні до ветеранів, ні до «працівників тилу», які справді пережили Другу світову війну, ніяких претензій, але на тих, хто роздаватиме, – у мене буде, приміром, реакція відповідна», – заявляє активіст.

ДОВІДКА

Імператорський військовий Орден Святого Георгія – вища військова нагорода Російської імперії. Його нанизували на жовто-чорну стрічці, яку теж назвали георгіївською. Георгіївська стрічка у дещо зміненому вигляді увійшла до радянської системи нагород під назвою «Гвардійської стрічки» як особлива відзнака. У СРСР такими стрічками оформляли колодки орденів Слави й медалі «За перемогу над Німеччиною». Росія з 2000 року відновила Орден Святого Георгія як високу військову нагороду.

В Україні перші жовто-чорні стрічки з’явилися у Севастополі. Їх розповсюджували проросійські організації.

На цю ж тему:

29.04.2015
Українцям треба згадати Другу світову війну, щоб зупинити нинішню – історики

Росія старанно замовчує факти, продукуючи міфи. Замовчується і те, що понад мільйон росіян воювали на боці Німеччини – Лисенко далі
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG