Доступність посилання

ТОП новини

Віденський суд вирішує, чи видавати Фірташа США


Дмитро Фірташ та Віктор Янукович, 2012 рік
Дмитро Фірташ та Віктор Янукович, 2012 рік

Захист каже про політичну справу, а міністр Аваков обіцяє допомогти слідству

Віденський суд сьогодні вирішує, чи екстрадувати до Сполучених Штатів українського бізнесмена Дмитра Фірташа. Він перебуває під слідством в Австрії за запитом правоохоронних органів США. 21 березня Фірташа звільнили з-під варти під заставу у 125 мільйонів євро, проте американські слідчі вимагають його екстрадиції.

Справа, за якою судять Фірташа в Австрії, ніяк не пов’язана з його діями в Україні. Йому інкримінують хабарницво в Індії: американські слідчі звинувачують бізнесмена у тому, що він давав хабаря індійським чиновникам для отримання дозволів на розробку родовищ титану в цій країні. Сам бізнесмен звинувачення відкидає.

Під час слухання Фірташ назвав причини запиту про свою екстрадицію політичними, повідомляє агентство «Українські новини» із зали суду. А адвокати бізнесмена твердили, що США «хочуть використати Фірташа в своїх цілях», написав на своїй сторінці у Фейсбук депутат від «Опозиційного блоку» Вадим Рабинович, який присутній на судовому засіданні.

Через Фірташа Путін вів свою політику в Україні – Reuters

У розслідуванні, опублікованому Reuters, йдеться, що за останні чотири роки російський «Газпром продав Дмитру Фірташу понад 20 мільярдів кубометрів газу за цінами, нижчими за ринкові. Інші документи, на які посилаються журналісти, свідчать, що протягом цього ж часу банкіри, близькі до російського президента Путіна, прокредитували структури Фірташа сумарно на 11 мільярдів доларів. «Цей кредит допоміг Фірташу, який фінансував проросійськи налаштованого Віктора Януковича, що став президентом у 2010-му, посісти панівну позицію в українській хімічній та добривній промисловості й збільшити свій вплив», – пишуть журналісти Reuters.

За даними ж «Нью Йорк Таймс», заставу у 125 мільйонів євро – рекордону в австрійському правосудді – за Фірташа вніс російський олігарх Василь Анісімов.

В Україні слідство почали, але ГПУ про це ще не знає

Другого квітня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що МВС відкрило кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем та розкраданням бюджетних коштів з боку посадових осіб групи Ostchem, що належить Дмитру Фірташу. А 29 квітня Печерський суд Києва наклав арешт на майже 500 мільйона кубічних метрів природного газу, що зберігаються в спеціальних сховищах компанії «Укртрансгаз» та належать підприємствам цієї ж групи.

За словами Авакова, напрацьовані матеріали передають для процесуального керівництва і визначення підслідності в Генпрокуратуру. Проте 29 квітня на запит «Інтерфакс-Україна» Генеральна прокуратура відповіла, що не веде зараз жодних кримінальних проваджень, у яких би в статусі підозрюваного фігурував Дмитро Фірташ.

Запитів про видачу Фірташа Україна до Австрії також не надсилала. «Як може влада просити про якісь санкції стосовно Фірташа, якщо вона не має у своєму розпорядженні рішення про те, що він робив якісь неправильні речі?» – сказав у коментарі для Радіо Свобода екс-уповноважений президента з питань енергобезпеки (2008-2010) Богдан Соколовський. «Я думаю, тих фактів достатньо для того, щоб порушити кримінальне провадження», – додав він.

Водночас, міністр внутрішній справ Арсен Аваков запевнив, що українське слідство «допомагатиме» американському: «При отриманні офіційних запитів з боку уряду, МВС сприятиме наданню в розпорядження слідства США матеріалів щодо компаній групи Ostchem», – написав Аваков.

Компанія Group DF Дмитра Фірташа вважає заяви про відкриття Міністерством внутрішніх справ кримінального провадження проти холдингу Ostchem і компанії «Нафтогаз України» політичним переслідуванням групи і її власника. У Group DF також закликали президента Петра Порошенка вжити заходи впливу для «припинення репресій щодо групи з боку чиновників від партії «Народний фронт».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG