Доступність посилання

ТОП новини

Угруповання «ДНР» видворило членів організації зі США


Міжнародні гуманітарні організації «обережно з’ясовують», які будуть наслідки видворення їхніх колег із Донбасу

Нечисленні міжнародні гуманітарні організації, які надають допомогу цивільному населенню на Донбасі, побоюються наслідків видворення з цієї території працівників Міжнародного комітету порятунку (International Rescue Committee (IRC)) та закриття їхнього представництва за звинуваченням у шпигунстві. Єдина європейська гуманітарна організація, яка має офіс на окупованій території, чеська «Людина в біді», «з обережністю стежить» за розвитком ситуації і «сподівається, що це не матиме наслідків» для їхньої роботи. Напередодні представники угруповання «ДНР» вислали з окупованої території сімох представників гуманітарної місії Міжнародного комітету порятунку (IRC) із США через нібито незаконну діяльність.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

В угрупованні «ДНР» висловили упевненість, що співробітники організації кілька місяців працювали під керівництвом агентства США з міжнародного розвитку. Про це на прес-конференції заявила представниця так званого «міністерства держбезпеки» угрупування «ДНР» Марія Петрова. Вона звинуватила гуманітарну установу у «нелегальному проникненні на територію ДНР», роботі «без реєстрації» та нелегальному працевлаштуванні «громадян ДНР» і «несплаті податків».

За словами Марії Петрової, іноземні громадяни, які працюють в IRC, встановлювали контакт із представниками «ДНР», щоб отримати інформацію про ситуацію на окупованій території, тобто вели шпигунську діяльність.

«Деякі іноземці проявили справжню майстерність «лицарів плаща і кинджалу» під час проведення оперативно-розшукових заходів органів міністерства державної безпеки і проведенні контрспостереження. Але ж таких знань не дають у міжнародних гуманітарних організаціях. Крім того, в офісі організації, серед речей співробітників, були знайдені спеціальні засоби підслуховування», – заявила представниця сепаратистів.

Міжнародний комітет порятунку, який працює у більш ніж 40 країнах, поки ніяк не прокоментував подію, не відповідаючи на численні дзвінки до представництва організації в Лондоні та Вашингтоні. На своїй сторінці в інтернеті організація розповідає про свою діяльність на Донбасі, оцінюючи нинішні потреби для 5-мільйонного населення цієї території і попереджаючи про ще більшу гуманітарну катастрофу, яка насувається на окуповану частину Донбасу.

Серед небагатьох західних гуманітарних організацій, які працюють на Донбасі, єдині, хто мають офіс в Донецьку і розподіляють допомогу прямо на окупованій території – представники чеської організації «Людина в біді». Її празький представник та координатор місії в Україні Владіслав Влк сподівається, що видворення колег не вплине на роботу його організації, але намагається «проявляти обережність».

«Сподіваюсь, що зараз на нас це не вплине, але, звичайно, ми намагаємося проявляти обережність та з’ясувати, що там, власне, відбувається. Оскільки ми маємо офіс у Донецьку і велику частину гуманітарної роботи ми здійснюємо звідти, ми намагаємося з’ясувати деталі та вжити запобіжних заходів», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода координатор місії в Україні чеської гуманітарної організації «Людина в біді» Владіслав Влк.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG