Доступність посилання

ТОП новини

Загроза провокацій та терористичних актів на травневі свята в Україні дуже висока – експерт


Юрій Костюченко
Юрій Костюченко

«Можна говорити про Запоріжжя, Дніпропетровськ, Одесу, Харків, Львів і Київ. Є три сили, які сприяють дестабілізації ситуації»

Київ – Цього року 1 травня центр Києва буде без ходи комуністів: щонайменше, їх на Хрещатику і майдані Незалежності не чекає столична міліція. Напередодні правоохоронці наголосили: цього року 1 травня центр міста відведено під дитячі заходи. Комуністи й Організація ветеранів України нібито вирішили перемістити свою акцію на територію Музею Великої вітчизняної війни, але провести там так званий «Марш миру» не дозволило Міністерство культури. Компартія все одно має намір зібрати своїх прихильників, а у ВО «Свобода» вже заявили, що не дозволять комуністам провести жодної акції на території України. Раніше в СБУ повідомили, нібито, за даними відомства, комуністи планують провокації на травневі свята. У КПУ цю заяву спростовують. Загроза провокацій та терористичних актів на травневі свята в Україні дуже висока і є три рушійні сили, які сприяють дестабілізації ситуації. Про це в ефірі Радіо Свобода аналітик із безпекових питань Юрій Костюченко.

– Чим, на Вашу думку, закінчаться перипетії з місцем проведення комуністичного «Маршу миру» 1 травня?

– Кожного року в нас прихильники архаїзації влаштовують собі фестиваль реваншизму. І останні роки активно дестабілізують ситуацію саме на користь прокремлівських сил, тому немає сумніву, що і зараз ситуація повториться, хоча і з певними варіаціями. Тому є загроза і вона є істотною.

Комуністи й Російський блок спільно відзначили День Перемоги
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Є три рушійні сили, які сприяють дестабілізації в найближчі дні. Звичайно комуністи, хоча в нас є і інші ліворадикальні угруповання, в тому числі з Росії
Юрій Костюченко

Тут питання в тому, що є важливі нюанси. На даний момент в нас є три рушійні сили, які сприяють дестабілізації в найближчі дні. Це – ліві сили, в першу чергу, звичайно комуністи, хоча в нас є і інші ліворадикальні угруповання, в тому числі з Росії. Я хочу звернути увагу на те, що є, наприклад, заяви «Союзу анархістів», які хочуть приєднатися до акції комуністів, а також «Інтербригада» – це такий терористичний рух із «ДНР», який організований і підтримуваний НБП Лімонова. Вони вже зробили заяву, що вони приєднаються і від них якраз можна чекати важливих і небезпечних провокацій.

Є заяви Союзу анархістів, які хочуть приєднатися до акції комуністів, а також Інтербригада – це такий терористичний рух із «ДНР»
Юрій Костюченко

По-друге, є радикальна частина політичних сил націонал-демократичного і націоналістичного спрямування, які формально виступають проти тоталітаризму, проти комунізму, але виходить, що точно відтворюють їхні методи і, звичайно, не сприяють примиренню суспільства.

І по-третє, теж важливий нюанс, є в нас олігархічні групи, які скоріш за все намагатимуться використати нестабільну сьогоднішню ситуацію на свою користь для додаткового тиску на владу у своїх політичних і економічних інтересах. Тобто існує ймовірність раптового відновлення та розвитку в іншій якості акцій шахтарів, вкладників тощо, які також приєднаються до цих акцій. Вони ж можуть стати і, мабуть, вже є постачальником живої сили провокаторів на акції протесту.

Найбільш небезпечними на сьогодні є якраз радикальні представники націоналістичних наших політичних рухів
Юрій Костюченко

Я вважаю, що серед згаданих рушійних сил найбільш небезпечними на сьогодні є якраз радикальні представники націоналістичних наших політичних рухів, позаяк вони не є частиною суспільно-політичного поля. Вони намагаються сформувати такий собі «замкнений політичний дискурс» ізольований від владних, громадських інститутів і вони є істотно неконтрольованими з боку суспільства. На жаль, сьогодні можна констатувати, що за останні 3-5 місяців вразливість нашої спільноти стосовно зовнішніх негативних впливів, і особливо в низьких конгломераціях, дещо зросла, тому небезпека, яку несуть можливі провокації, на жаль, посилилася.

– За Вашими оцінками, які сили можуть бути причетними до організацій провокацій на травневі свята і яким містам це загрожує найбільше? І якою буде кінцева мета таких провокативних дій?

– Якщо ми будемо слідкувати за тим, де є можливість проведення таких масових акцій, то можна сказати, що ресурсів для контролю цих джерел, потенційних, про які я казав, схоже на сьогодні вистачає. Тут питання – по-перше, у відповідальній поведінці громадян, а по-друге, у швидкості реагування на прояви екстремізму.

Є ще терористична загроза... Можна говорити про Запоріжжя, Дніпропетровськ, Одесу, Харків, Львів і Київ
Юрій Костюченко

Але є інше питання – є ще терористична загроза. І тут є як загроза активізації провокацій в зоні бойових дій, так і є загроза терактів у великих містах і місцях проведення масових акцій. І тут схоже (виходячи з того, що ще заявляють організатори, ватажки бандформувань) можна говорити про Запоріжжя, Дніпропетровськ, Одесу, Харків, Львів і Київ. Ось таке коло!

– Що б Ви порадили громадянам: як не стати учасником чи постраждалим унаслідок таких провокацій?

– В нас уже такий великий досвід проведення і участі в масових акціях, що тут радити немає чого. Але тут слід ігнорувати заходи політичних сил, позиції яких ми не поділяємо або не можемо зрозуміти. Зараз ідеться саме про провокації. Не реагувати на емоції. Спробувати чітко зрозуміти, яку раціональну думку хоче донести до нас опонент. Якщо в нас не виходить це зрозуміти – то перед нами провокатор. Не слід сприяти відтворенню агресивної поведінки: зокрема, не реагувати на заклики провокаторів, не підтримувати бійки, не підтримувати агресію! Тут я прошу розділяти питання: одне – коли є відтворення провокацій, інше – коли є використання масового скупчення для проведення терористичних актів. Це різні речі. Загроза й того, й іншого зараз на найближчі кілька днів зростає, на жаль.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG