Доступність посилання

ТОП новини

Суд відхилив екстрадицію Фірташа до США, але рішення може бути оскаржене


Дмитро Фірташ, 16 січня 2009 року
Дмитро Фірташ, 16 січня 2009 року

Серед заяв Фірташа на суді були його змалювання своєї ролі як однієї з вирішальних у досягненні лютневих 2014 року домовленостей між Януковичем і опозицією

Суд в Австрії відхилив прохання США про екстрадицію українського олігарха Дмитра Фірташа, якого у Вашингтоні звинувачують у корупції. Але Сполучені Штати мають право оскаржити рішення суду, яке наразі ще не набуло чинності.

ЗАВАНТАЖИТИ

Суддя Земельного суду Відня Крістоф Бауер пристав на думку Дмитра Фірташа і його захисту, які стверджували, що запит зі США був політично мотивований, і відхилив цей запит про екстрадицію.

При цьому, додав суддя, його рішення ухвалене без політичного впливу і ґрунтується тільки на юридичній і фактичній основі.

Як сказав суддя, до того ж, на його думку, не було надано достатніх доказів, що Фірташ вчинив інкримінований йому злочин.

Він також повторив, мотивуючи своє рішення, заяви самого Фірташа і його захисту про те, що США хотіли усунути підприємця-олігарха з політичного життя й заблокувати його активи, а також не хотіли, щоб якусь чільну роль в українській владі посів Віталій Кличко, якого Фірташ підтримував.

Фірташ посміхнувся з полегшенням, написав у твітері кореспондент «Нью-Йорк таймз» у Москві Дейвід Герзенгорн, який давно стежить за перипетіями справи українського олігарха і був присутній на суді й повідомляв про його перебіг.

Тепер Дмитро Фірташ має право виїжджати за межі Австрії, але повинен бути готовий з’явитися до суду на першу вимогу, додав суддя: адже США все ще можуть подати додаткові свідчення проти підприємця. Рішення суду ще не набуло чинності, і грошова застава Фірташа у 125 мільйонів євро залишається в Австрії.

На засіданні, що тривало весь день, перед тим виступили адвокати Фірташа, сам Фірташ і низка свідків.

Фірташ і адвокати заявляють про політичну мотивацію справи

Четверо адвокатів (їм протистояла одна представниця прокуратури) по черзі переконували суд, що видавати Дмитра Фірташа не можна, бо, за їхніми словами, США вимагають його екстрадиції з політичних міркувань, а справа з корупцією в Індії – лише привід. Зокрема, за їхніми твердженнями, США переслідують Фірташа через те, що той підтримував кандидатуру Віталія Кличка на посаду президента, а Вашингтон, мовляв, прагнув привести до влади в Україні Арсенія Яценюка і Юлію Тимошенко.

Сам Дмитро Фірташ заперечив висунені йому конкретні звинувачення в корупції – і далі в перебігу слухання про них уже, по суті, й не згадували.

Натомість він почав розповідати, як США хотіли прибрати його з газового ринку – а все через те, заявляв Фірташ, що він не підтримував Тимошенко, а був прихильником Віктора Януковича.

Фірташ каже, що «зробив» Порошенка президентом

Також він розповів свою версію висування кандидатом на посаду президента у 2014 році Петра Порошенка: за його словами, домовленості про це досягли саме за його посередництва на зустрічі у Відні, в якій узяв участь і Віталій Кличко – і після тієї зустрічі боксер-політик відмовився кандидувати на президентство і пішов на вибори мера Києва.

Як стверджував Фірташ, саме він скликав цю зустріч із головною метою – не допустити Тимошенко до президентства. Але дальших подробиць він не подав, посилаючись на конфіденційність тієї зустрічі.

Також серед заяв Фірташа були його змалювання своєї ролі як однієї з вирішальних у досягненні лютневих 2014 року домовленостей між тодішнім президентом Януковичем і опозицією, що потім зірвалися, коли Янукович утік із Києва. Зокрема, розповів Фірташ, Янукович заявляв, що переговорами про ці домовленості олігарх «встромив йому ножа у спину».

За словами Фірташа, він підозрює, що влаштувала цей зрив саме Тимошенко, бо домовленості мали виключити для неї можливість кандидувати на посаду президента на планованих тоді на осінь 2014 року президентських виборах. При цьому він знову повторив свою версію: США, мовляв, чинили на нього тиск саме через те, що він виступав проти Тимошенко, а Вашингтон, мовляв, хотів привести до влади саме Тимошенко, Яценюка і Олександра Турчинова і не був готовий прийняти кандидатуру Кличка, якого тоді підтримував Фірташ.

Свідки не в усьому згодні з Фірташем

Такі заяви підприємця відразу заперечив один зі згаданих у його словах, Віталій Кличко. Він виступив як свідок після Фірташа – з Києва скайпом і за зачиненими дверима, так що спостерігачі за процесом не чули його виступу, – та відразу по тому оприлюднив заяву, що твердження Фірташа про підтримку його кандидатури на виборах некоректні. Як нагадав Кличко, на виборах мера Києва його підтримали понад 56 відсотків киян, а у справі Фірташа йшлося про спробу перевести її з економічної в політичну площину.

Інші згадані Фірташем у «політичній» частині його виступу ще не коментували його заяв.

Серед свідків були, зокрема, колишній президент Леонід Кравчук, який підтвердив, що у Фірташа був конфлікт із Тимошенко, чи колишній голова адміністрації президента Януковича Сергій Льовочкін – він заявив, серед іншого, що сам брав участь у зустрічі у Відні 24 березня 2014 року разом із Фірташем, Порошенком і Кличком, на якій обговорювали спільне проведення виборів президента.

А колишній народний депутат Інна Богословська розповіла, що, за її словами, знає від неназваних міжнародних дипломатів і посадовців: Тимошенко, мовляв, сама обіцяла не брати участі у президентських виборах, вимагаючи в обмін за це від США «знищити її ворога Фірташа».

При всьому цьому справа, за якою США домагаються від Австрії видачі 49-річного Дмитра Фірташа, взагалі не стосується його діяльності в Україні, ні бізнесової, ні політичної. У Вашингтоні підприємця звинувачують у тому, що він і п’ятеро його колег у бізнесі дали 18,5 мільйонів доларів хабарів посадовцям в Індії, щоб отримати ліцензії на видобуток титану, який вони збиралися продавати до США. Цю справу там розслідують зі 2006 року.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG