Доступність посилання

ТОП новини

Суд не розглядає одеську трагедію 2 травня вже півроку


В Одесі десятки загиблих при сутичках українських і проросійських сил – міліція
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

«Антимайданівців» може виправдати Європейський суд із прав людини – журналіст

Вже півроку не може розпочатися судовий розгляд по суті справи про заворушення 2 травня 2014 року в Одесі. У грудні минулого року справу, у якій 20 обвинувачених, передали до суду, але донині у ній немає ніякого прогресу. Раніше цього тижня суд вдруге зажадав від прокуратури доопрацювати обвинувальний вирок. З закликом до прозорості справи раніше виступив зокрема президент України Петро Порошенко. Одеські журналісти, які розпочали власне розслідування подій минулого року, побоюються, що справа про масові заворушення в Одесі може провалитися в українському суді.

Суд не розглядає одеську трагедію 2 травня вже півроку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

В Одесі 27 квітня знову перенесли розгляд судової справи щодо активістів «антимайдану» і «Євромайдану», затриманих після вбивств 2 травня 2014 року на Грецькій площі. Це – одне з кількох кримінальних проваджень, відкритих у рамках розслідування трагічних подій минулого року. Як повідомила прес-секретар Малинівського районного суду Одеси Марина Ляховченко, всього у справі про масові заворушення – 20 підсудних, половина з них перебувають під вартою, решта – під домашнім арештом. 19 із підсудних брали участь у сутичках із проросійського боку.

У всіх без винятку – стаття 294, частина 2. Коли ще навіть не зібрали відеоматеріали, я на власні очі бачила написані під копірку підозри, куди підставлялися прізвища
Віра Запорожець

Одеський журналіст Віра Запорожець входила до громадської експертної «групи 2 травня», яка проводить власне розслідування цих трагічних подій. Вона розповідає: всі проросійські активісти отримали одні й ті самі обвинувачення без визначення специфічної провини кожного.

«У всіх без винятку – стаття 294, частина 2 (масові заворушення, які призвели до тяжких наслідків – ред.), яку готували вже 3 травня вранці. Коли ще навіть не зібрали відеоматеріали, коли вся Одеса була шокована, я на власні очі бачила написані під копірку підозри, куди підставлялися прізвища», – наголошує Запорожець.

Пожежа в будинку профспілок в Одесі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Міліція не встановила ступінь провини кожного учасника – суд

На думку Запорожець, провину щонайменше одного з учасників, можливого організатора провокації на Грецькій площі Сергія Долженкова, можна було прописати детальніше. Втім, за словами іншого члена «групи 2 травня», журналіста Сергія Діброва, слідство з якихось причин обрало інший шлях.

Вони починають діяти так, як вони вміють. Серед затриманих знаходять одного двічі судимого громадянина із наркотичною залежністю і «розколюють» його
Сергій Дібров

«Вони починають діяти так, як вони вміють. Серед затриманих знаходять одного двічі судимого громадянина із наркотичною залежністю і «розколюють» його. Він розповідає усе: що знає і що не знає, що бачив і що не бачив. На Долженкова вони зібрали 8 сторінок ось таких свідчень, а потім скопіювали 20 разів, змінюючи імена та прізвища», – заявив Дібров. (Слідство цю інформацію наразі не коментувало. )

Водночас, попри однакові обвинувачення, у слідчому ізоляторі перебуває лише половина фігурантів справи, звертає увагу Дібров.

Російській слід у вбивствах 2 травня поки доволі слабкий – журналіст

Є серед затриманих і один громадянин Росії. Йому також загрожує від 8 до 15 років ув’язнення. Це – Євген Мефьодов. «Він був на Грецькій площі недовго, я знаю це від людей, які знали його особисто, з того боку. Активної участі у заворушеннях він не брав. Він потім пішов на Куликове поле, а потім зайшов до Будинку профспілок після закликів лідерів», – розказує Віра Запорожець.

Мефьодов перебував там під час пожежі, постраждав від вогню та чадного газу, намагався отримати статус постраждалого у цій справі, але марно.

Раніше у Службі безпеки України заявили, що трагедія 2 травня минулого року в Одесі – провокація, спланована спецслужбами Російської Федерації. Журналіст Сергій Дібров вважає, що ув’язнення Мефьодова – можливо, єдина можливість для слідства довести роль Росії в трагедії.

«Його взяли в Будинку профспілок. Чому він у справі по Грецькій площі? Тому що громадянин Росії, а вони хочуть привʼязати російський слід», – каже Дібров. Він звертає увагу на те, що Мефьодов – єдиний із затриманих у Будинку профспілок, кого не звільнили з СІЗО.

Із Мефьодовим також зустрічався консул Російської Федерації. Саме після їхньої розмови Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу щодо замаху на вбивство російського громадянина, розповідає Дібров.

Однак, за словами журналіста, російський консул не поцікавився долею іншого громадянина Росії – Андрія Красільникова. Він був сотником Самооборони Одеси, під час заворушень 2 травня Красільнікова поранили пострілом. Нині він воює добровольцем в АТО та чекає на українське громадянство.

Проросійський активіст кидає каміння у прихильників єдиної України, Одеса, 2 травня 2014 року
Проросійський активіст кидає каміння у прихильників єдиної України, Одеса, 2 травня 2014 року

На бік затриманих «антимайданівців» може стати суд у Страсбурзі

Члени групи «2 травня» в цілому критикують матеріали офіційного слідства. За їхніми словами, через відсутність легітимних експертиз, копіювання протоколів та однакові обвинувачення справа може провалитися в українському суді.

Той обвинувальний акт, який передали до суду, не витримує критики, він не вистоїть в апеляційній інстанції. Звісно, ці люди будуть звертатися до Європейського суду з прав людини, і, швидше за все, виграють
Віра Запорожець

«Той обвинувальний акт, який передали до суду, не витримує критики, він не вистоїть в апеляційній інстанції. Звісно, ці люди будуть звертатися до Європейського суду з прав людини, і, швидше за все, виграють, а може навіть оскаржать таке довге утримання під вартою», – припускає Віра Запорожець. На її думку за це відповідає керівництво одеської міліції.

У прес-службі одеської міліції Радіо Свобода наголосили, що керували слідчими діями представники Головного слідчого управління МВС України.

Проросійський демонстрант стріляє у прихильників єдності України, Одеса, 2 травня 2014 року
Проросійський демонстрант стріляє у прихильників єдності України, Одеса, 2 травня 2014 року

У суді також розглядають справу про бездіяльність міліції

Паралельно Генпрокуратура України розслідує ще кілька епізодів щодо подій 2 травня, зокрема – бездіяльність міліції та ДСНС. Ключовим фігурантом є Дмитро Фучеджи – колишній заступник начальника обласного управління МВС, який рік тому відповідав за громадську безпеку в Одесі. Зараз він у Придністров’ї, кажуть слідчі. Підозру у перевищенні влади і службовій недбалості йому висунули у квітні цього року.

Прихильники єдності України ховаються від нападу сепаратистів, Одеса, 2 травня 2014 року
Прихильники єдності України ховаються від нападу сепаратистів, Одеса, 2 травня 2014 року

Окрім нього (Фучеджи – ред.), до кримінальної відповідальності притягнуто троє працівників внутрішніх справ, їхня справа – у суді, на стадії судового слідства
Володимир Гузир

«Окрім нього, до кримінальної відповідальності притягнуто троє працівників внутрішніх справ, їхня справа – у суді, на стадії судового слідства. Тривають судові слухання», – зазначив перший заступник генерального прокурора Володимир Гузир.

У справі про масові заворушення суд продовжив арешт затриманих до 23 травня. Прокуратура має або допрацювати обвинувачення, або опротестувати цю вимогу суду.

28 квітня до суду направили ще одну справу у рамках розслідування подій 2 травня 2014 року в Одесі – щодо активіста місцевого Євромайдану, якого обвинувачують у вбивстві. Дата початку розгляду поки невідома.

Крім того, правоохоронні органи розслідують і саму пожежу у Будинку профспілок. Матеріали за цим фактом до суду поки не передали.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG