Доступність посилання

ТОП новини

Святослав Вакарчук – почесний громадянин Львова


Святослав Вакарчук разом із мамою під час церемонії нагородження «Львів’янина року» і «Почесного громадянина міста». Львів, 1 травня 2015 року
Святослав Вакарчук разом із мамою під час церемонії нагородження «Львів’янина року» і «Почесного громадянина міста». Львів, 1 травня 2015 року

Із нагоди Дня міста у Львові відзначили кращих людей

Традиційно до Дня міста у Львові обирають «Львів’янина року» і «Почесного громадянина міста». «Почесним громадянином Львова» став музикант Святослав Вакарчук, а ось звання «Львів’янка року» дісталось шахістці зі Стрия Марії Музичук, яка недавно здобула титул чемпіонки світу серед жінок.

Святослав Вакарчук зізнався, що уникає всіляких нагород або ставиться до них іронічно, але відмовитись від звання «Почесного громадянина міста», рідного Львова не міг. Тут живуть його батьки: мама – художниця, тато – науковець. Вони прийшли разом з сином у сесійний зал Львівської міськради, де відбувалась церемонія нагородження найдостойніших. Із такої оказії Святослав Вакарчук одягнув костюм і краватку. Незвичним було і представлення музиканта – Святославом Івановичем.

«Мені теж незвично, не називайте мене так. Це одна з тих небагатьох відзнак, яка для мене важлива. Вірю, що це відзнака від звичайних львів’ян. Це одна з тих небагатьох нагород, яка буде для мене дуже важлива. Найважливіше – це визнання простих людей», – зазначив співак

Марія Музичук отримає квартиру від міста

Із батьками і сестрою прийшла по нагороду «Львів’янка року» шахістка Марія Музичук. Вона разом із сестрою орендує у Львові помешкання. Після здобуття титулу чемпіонки світу життя у шахістки дещо змінилось – довелось звикати до мікрофонів і телекамер. Нагорода для Марії Музичук від львів’ян стала несподіваною, як і обіцянка міського голови Львова надати шахістці квартиру у місті Лева.

«Мені приємно отримати таку нагороду. Я граю у шахи 20 років, це щоденна праця по 5-6 годин і здобути таке визнання це дуже приємно. Звичайно, більше уваги і турніри нові з’явились, треба готуватись і робити все можливе», – говорить Марія Музичук.

Міський голова Львова Андрій Садовий нагороджує Марію Музичук. Львів, 1 травня 2015 року
Міський голова Львова Андрій Садовий нагороджує Марію Музичук. Львів, 1 травня 2015 року

Зараз вона готується до матчу із захисту титулу. «Ще точних термінів немає, але до кінця року цей матч мав би відбутись», – зауважила шахістка.

У Львові традиція відзначати кращих людей міста започаткована у 1991 році ще депутатським корпусом першого демократичного скликання. Звання «Почесний громадянин Львова» було присвоєно папі Римському Івану Павлу ІІ, президенту Віктору Ющенку, відомому політологу Збігневу Бжезинському, меценату Роберту Готсу.

Визначає претендентів на звання спеціальна комісія Львівської міськради, останніми роками відбувається онлайн голосування.

Нагрудні відзнаки, які вручають номінантам, виготовлені з золота. Святослав Вакарчук зберігатиме нагороду вдома. Але в Києві чи у Львові –«це ми зараз з батьками вирішимо», зауважив він.

Із 1-го до 4 травня Львів святкує День міста. Цьогоріч у місто Лева приїхало дуже багато гостей. Всі готелі і хостели у Львові зайняті, запланована різноманітна програма розважальних заходів.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG