Доступність посилання

ТОП новини

В одеській трагедії 2 травня винні рятувальники – активісти


Сутички в Одесі. 2 травня 2014 року
Сутички в Одесі. 2 травня 2014 року

«Маємо більше ніж сотню затриманих, 250 постраждалих, 18 вогнепальних поранень, із яких 6 смертельних, та 48 загиблих»

Одеські експерти звинувачують міліцію та рятувальників у злочинній бездіяльності та неефективній праці під час трагічних подій 2 травня 2014 року – тоді за один день загинуло 48 людей. Ніяких прізвищ, крім одеського міліціонера, який втік за кордон, слідство не називає.

Екс-начальник головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) в Одеській області Володимир Боделан заперечує звинувачення у непрофесійній роботі одеських рятувальників під час трагедії 2 травня. В інтерв’ю Радіо Свобода він також заявив, що вважає деякі пояснення «просто смішними».

Боделан вважає, що команди рятувальників приїхали на місце пожежі доволі швидко.

«Я перебував на Куликовому полі з того моменту, коли запалили намети. Коли у Будинок профспілок закинули першу палаючу шину, я особисто викликав команду рятувальників. Через 12–17 хвилин приїхала цистерна із водою, а ще через 6 хвилин – пожежна драбина. Після цього сили поступово нарощувалися», – наголосив Боделан.

Направляти рятувальників туди без супроводу міліції було загрозою для життя моїх підлеглих
Володимир Боделан

Очевидці розповідають, що пожежні машини викликали саме тоді, коли загорілись намети, але Боделан наголошує, що ця пожежа не була небезпечною для життя людей, тому машини не їхали. Він також нагадав, що того дня раніше вже загинув один із рятувальників, який повертався додому після чергування.

«Направляти рятувальиків туди без супроводу міліції було загрозою для життя моїх підлеглих, які мають працювати у мирний період. Раніше в нас вже відібрали та знищили одну пожежну машину», – пояснює свої дії Боделан.

Це не була звичайна пожежа – екс-голова ДСНС в Одеській області

Ще влітку 2014 року комісія визнала Боделана непричетним до трагедії, втім, сам він стверджує, що екс-голова ДСНС Сергій Бочковський робив усе, щоб звільнити одесита з посади, та вимагав від комісії знайти чи створити якісь докази.

Також екс-керівник одеських рятувальників вважає, що люди у Будинку профспілок не могли загинути лише від чадного газу. За його словами, наявних доказів цього недостатньо.

«Деякі з них просто смішні. Під час пожежі було кілька спалахів, від одного з них навіть згас вогонь на сходах. Після того він розгорівся із новою силою», – наголосив Боделан.

Наразі екс-посадовець проходить свідком за однією з кримінальних справ.

«Я кілька разів давав покази у слідчому управлінні як свідок, нічого нового за цей час я не з’ясував. Я намагався виграти суд, щоб відновитися на посаді та брати участь у роботі комісії з розслідування цієї трагедії», – наголосив Боделан та подякував пожежникам, які рятували людей з Будинку профспілок.

Загиблих можна було б врятувати, якби рятувальники та міліціонери працювали ефективніше – експерти

За словами журналістів та очевидців, рятувальники почали гасити пожежу лише через 40 хвилин. Експерт Володимир Саркісян входить до «Групи 2 травня», яка самостійно розслідує одеську трагедію. За його словами, більшість загиблих людей можна було врятувати.

«Головною причиною, чому загинули люди, головною причиною того, що їхні смерті сталися, були вкрай препогані дії Державної служби з надзвичайних ситуацій та міліції. Майже усі загиблі мали шанс вижити», – вважає Саркісян.

Ще один член «Групи 2 травня» Світлана Підпала нагадала, що під час штурму Будинку профспілок та пожежі міліція не зупиняла дії активістів із обох боків.

Там було дуже багато міліції увесь час, вони просто спостерігали
Світлана Підпала

«Там було дуже багато міліції увесь час, вони просто спостерігали. Коли зламали двері до Будинку профспілок, міліція не лише не поклала край діям активістів, а й відійшла ще далі», – наголошує Підпала, яка займається опитуванням очевидців.

Злочини ДСНС та МВС розслідує Генеральна прокуратура

Як повідомив заступник Генерального прокурора України Володимир Гузир, одна зі справ про бездіяльність міліції вже відправлена до суду, ще одна розслідується. Втім, відповідальних, крім голови одеського слідчого управління Дмитра Фучеджі, який утік за кордон, виявилося дуже небагато.

«Крім нього, до кримінальної відповідальності притягнуті три працівники органів внутрішніх справ. Щодо них кримінальне провадження перебуває у суді і на стадії судового слідства проводяться судові слухання», – наголосив Гузир.

На запитання Радіо Свобода заступник прокурора відповів, що ці міліціонери, як і Фучеджі, котрий втік, відповідали за громадську безпеку та ізолятор тимчасового утримання, звідки 4 травня міліція відпустила затриманих на Куликовому полі активістів «антимайдану».

Окремо розслідується провина та відповідальність Державної служби з надзвичайних ситуацій. Втім, називати імена підозрюваних заступник генерального прокурора відмовився – заявив, що не хоче тиснути на суд.

Навіть перша справа 2 травня ще не розглядається в суді по суті

Декого бентежить, що розслідування загибелі одеситів триває так довго, але експерти вважають це нормальним.

По справах 2 травня ми маємо більше ніж сотню затриманих, 250 постраждалих, 18 вогнепальних поранень, із яких 6 смертельних, та 48 загиблих
Сергій Дібров

«Якщо порівнювати зі схожими подіями, в нас є приклад 9 березня 2001 року – сутичка активістів акції «Україна без Кучми» із міліцією. Тоді було 19 підсудних, жодного вбитого та близько 20 постраждалих. Цю справу розслідували близько року перед тим, як передати до суду. По справах 2 травня ми маємо більше ніж сотню затриманих, 250 постраждалих, 18 вогнепальних поранень, із яких 6 смертельних, та 48 загиблих», – наголосив у інтерв’ю Радіо Свобода член «Групи 2 травня» Сергій Дібров.

27 квітня суд, який розглядає першу зі справ 2 травня, повернув обвинувальний акт у прокуратуру. Як повідомила прес-служба Малиновського районного суду Одеси, це зробили, щоб виправити недоліки. У прокуратури є тиждень, щоб оскаржити ухвалу суду. Суд також продовжив утримання деяких підсудних під вартою до 23 травня 2015 року.


На цю ж тему:

01.05.2015
В Одесі кажуть, що припиняють терор, фінансований із Росії

Одеська влада запевняє, що в місті не буде більше таких подій, як 2 травня 2014 року далі
01.05.2015
Підсумки Одеської трагедії 2 травня – війни не сталося, але винні досі на волі

На річницю трагедії в Одесу їдуть проросійські європейці – Автомайдан далі
28.04.2015
Суд над Кернесом перенесли, бо він в Італії

Київський районний суд міста Полтави розглянув кримінальне провадження щодо мера Харкова Геннадія Кернеса. далі
29.04.2015
Забута трагедія Одеси: 2 травня гинули люди не лише у Будинку профспілок

Першим убитим в Одесі 2 травня 2015 року був представник «Правого сектору» далі
  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG